Verhuizen en verzekeren – hoe zit dat?

Ga je verhuizen, dan komt er veel op je af. Of je nu een huis gaat kopen of huren, je moet een hoop regelen. Spullen opruimen en inpakken bijvoorbeeld. Om nog maar te zwijgen over de klusplanning en de uiteindelijke verhuizing. Grote kans dat je kleine maar toch heel belangrijke zaken vergeet. Reden: ze zijn niet direct top of mind. De verzekeringen bijvoorbeeld. Verhuizen en verzekeringen, hoe zit dat? In dit blog leg ik het je uit.

Vlek op de bank

In de winkel was het liefde op het eerste gezicht. Jij en je nieuwe bank. De stof is heerlijk zacht en het comfort fantastisch. Je kunt niet wachten op die eerste avond. Jij, de bank en Netflix. Eten en drinken binnen handbereik. Thee met chocolade of toch liever een glas wijn met kaasjes? Wat je ook kiest: rode wijn en chocolade zijn vervelende vlekken op je bank. En als nu net hond Max de inhoud van je glas wijn over de bank stoot, is dat behoorlijk vervelend. Een vlek op de bank waar je zo verliefd op bent. Voor dit soort situaties heb je een verzekering.

Inboedelverzekering

Er is 1 verzekering die je sowieso nodig hebt. Of je nu een huis koopt of huurt. Ik heb het over de Inboedelverzekering. Met de inboedelverzekering verzeker je alle losse spullen in je huis tegen onder andere brand en diefstal. Je bank bijvoorbeeld, maar ook je laptop, smartphone en je tuinmeubels. Heb je al een Inboedelverzekering? Geef dan je nieuwe adres en de datum van de verhuizing door bij je verzekeraar. Het kan zijn dat je premie verandert.

Verzekeringen koophuis

Verzekeringen koophuis

Heb je een huis gekocht. Dan heb je naast een inboedelverzekering ook een woonhuisverzekering en soms ook een overlijdensrisicoverzekering nodig. De woonhuisverzekering (wordt ook wel opstalverzekering genoemd) verzekert alle vaste dingen in je woning tegen schade door onder andere brand en diefstal. Je dak, ramen, muren, deuren, keuken, badkamer, maar ook de vastgelijmde vloer zijn verzekerd met de woonhuisverzekering.

Overlijdensriscoverzekering

Bij het afsluiten van de hypotheek komt de overlijdensrisicoverzekering (ORV) vaak ter sprake. Grote kans dat je deze verzekering daarom al hebt geregeld. Met de overlijdensrisicoverzekering verzeker je jezelf en je partner van financiële bescherming wanneer 1 van jullie overlijdt. De vaste lasten lopen namelijk gewoon door. Heb jij een overlijdensriscoverzekering afgesloten en overlijd je binnen de looptijd van de verzekering, dan keert deze ORV eenmalig een bedrag uit. Zo kan je partner gewoon in het huis blijven wonen.  Het is overigens voor veel mensen niet altijd duidelijk dat er een verschil is tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. Terwijl er wel degelijk een verschil is tussen deze verzekeringen. 

Gehuurde klusspullen

Zodra je de sleutel van je nieuwe huis hebt, wil je zo snel mogelijk van het huis een thuis maken. Grote kans dat je gaat klussen. Behang krabben, schuren, schilderen of een vloer leggen om maar iets te noemen. Wat de klus ook is, soms heb je gereedschap nodig dat je zelf niet hebt. Gelukkig kun je veel soorten gereedschap bij de bouwmarkt huren. Waar geklust wordt, kan schade ontstaan. Aan de gehuurde afkortzaag bijvoorbeeld. In veel gevallen is deze schade verzekerd met je inboedelverzekering. Je kunt ook een verzekering afsluiten bij de verhuurder van het klusgereedschap.

Verzekerd tijdens verhuizing

Verzekerd tijdens verhuizing

Het is zover: de grote dag van de verhuizing. Je hebt alles voorbereid en geregeld. Doe je de verhuizing zelf? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Onderweg, maar ook in de oude en de nieuwe woning. Gelukkig is je inboedel ook tijdens de verhuizing verzekerd. Handig als je de verhuizing zelf doet. De inboedel is met een inboedelverzekering onder andere verzekerd voor schade ontstaan door:

  • Een ongeval met het vervoermiddel
  • Het uit de strop schieten van de inboedel bij hijsen
  • Het kapot gaan van hulpmiddelen door laden en lossen

Vriendendienst

Je hebt familie en vrienden opgetrommeld om te komen helpen. Zij rijden de hele dag heen en weer tussen je oude en nieuwe woning en zij helpen laden, lossen en uitpakken. Jullie zijn goed voorbereid, er kan niets misgaan. Totdat 1 van je vrienden een verhuisdoos uit zijn handen laat vallen. En daar zit nu net je nieuwe iMac in. Het beeldscherm is kapot en de buitenkant is beschadigd. Balen en enorm vervelend. Voor jou en je vriend. De meeste inboedelverzekeringen dekken deze schades niet. De aansprakelijkheidsverzekering van je vriend vergoedt schade als gevolg van een vriendendienst vaak wel.

Niemand zit te wachten op schade. Het komt ook nooit uit en als je even pech hebt, komt de ellende nog in drievoud ook. Het is gelukkig mogelijk om je te verzekeren tegen verschillende soorten sores. Alleen zit eigenlijk ook niemand te wachten op het uitzoeken van wat de beste verzekering voor diegene is. Toch doe je er uiteraard het beste aan om je tegen vervelende situaties in te dekken. Lees: Beter verzekerweten

Verhuisbedrijf inschakelen

Heb je geen zin of tijd om de verhuizing zelf te doen? Of vind je het fijn dat deskundigen jouw waardevolle spullen verhuizen? Schakel een verhuisbedrijf in. Bij het verhuisbedrijf kun je vaak ook een verhuisverzekering afsluiten. Zo zijn je spullen tijdens de verhuizing tot een bepaald maximaal bedrag verzekerd.

Overzicht verzekeringen

Ga je verhuizen, dan verhuizen je verzekeringen met je mee. Hieronder een handig overzicht van de verzekeringen:

VerzekeringUitleg
InboedelverzekeringVerzekert de spullen in je huis tegen schade
OpstalverzekeringVerzekert je huis zelf tegen schade
AansprakelijkheidsverzekeringVerzekert schade waarvoor jij aansprakelijk bent
OverlijdensrisicoverzekeringVerzekert een vast bedrag bij overlijden binnen de looptijd van de verzekering
UitvaartverzekeringVerzekert de kosten van je uitvaart

Conclusie

Nog even alles op een rijtje:

  • Een inboedelverzekering heb je nodig
  • Heb je een koopwoning, sluit dan ook een woonhuisverzekering en overlijdensrisicoverzekering af
  • Tijdens de verhuizing zijn je spullen gewoon verzekerd
  • Laat een vriend of familielid een verhuisdoos uit zijn handen vallen? Dan is de schade niet verzekerd met de inboedelverzekering. Wél met zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering
  • Besteed je de verhuizing uit? Sluit bij het verhuisbedrijf ook een verhuisverzekering af. Zo zijn je spullen tijdens de verhuizing goed verzekerd

Veel plezier in je nieuwe woning!

Mieke Verhoef
Mieke Verhoef

Mieke Verhoef freelance copywriter. Zij werkte voor een van de grootste verzekeraars ter wereld en heeft ruime ervaring in de financiële dienstverlening, verzekeringsbranche en woningmarkt. Mieke schrijft voor bedrijven die het leven (financieel) beter, bewuster, duurzamer en gezonder maken. In haar blogs voor Huislijn deelt Mieke haar kennis, geeft ze tips en gaat ze in op uiteenlopende vraagstukken over wonen en verzekeringen.

Artikelen: 19