Open Huizen Dag: 10 tips om je droomwoning te vinden

Open Huizen Dag komt eraan: op zaterdag 30 september 2017 is het zover. In het hele land stellen verkopers hun huizen open voor publiek. Een uitgelezen kans als je op zoek bent naar een woning. Bijvoorbeeld om inspiratie op te doen, en misschien wel het huis van je dromen te vinden. Helemaal vrijblijvend en in je eigen tempo. Met zoveel aanbod is het wel slim om een selectie te maken in je zoektocht. Waar begin je, en wat kun je overslaan? Ik geef je tien tips om je Open Huizen Dag tot een succes te maken.

Hoe haal je het meest uit de Open Huizen Dag? Neem even de tijd om je voor te bereiden. Zo kun je rustig rondkijken, en krijg je de beste indruk van de woningen die je bezoekt. Met deze tips weet je zeker dat je niets mist.

 

Tip 1. Maak een wensenlijst voor je droomhuis

Hoeveel woonruimte heb je nodig? Wil je per se een tuin? Vergeet ook zeker de bergruimte niet.

 

Tip 2. Bereken de prijs die je wilt of kunt betalen

Het is handig als je alvast weet hoeveel je maximaal kunt lenen. Vergeet daarbij niet dat er nog extra kosten bovenop de vraagprijs komen. De kosten koper, bijvoorbeeld. Als je zeker wilt zijn of je een woning kunt financieren, kun je heel eenvoudig je maximale hypotheek uitrekenen.

 

Tip 3. Bepaal welke woonplaatsen je aanspreken

Je thuis voelen wordt niet alleen bepaald door je huis. Ook de woonplaats moet bij je passen. Hoe ver woon je van je werk, je familie en je vrienden? Is je woonplek praktisch? Spreekt de omgeving je aan?

 

Tip 4. Bekijk de verschillende woonwijken

Heb je bepaald in welke plaats je wilt wonen? Dan is de volgende stap om de verschillende wijken onder de loep te nemen. Neem eens een kijkje door verschillende buurten door er rond te fietsen of te wandelen. Zo krijg je een beeld of je er thuis voelt. Ook informatie over parkeren in de wijk, bereikbaarheid met het openbaar vervoer en andere voorzieningen kun je opzoeken. Waar zitten scholen, de huisarts en de buurtsuper? En hoe ziet de wijk er in het donker uit?

 

Tip 5. Bepaal het type woning waarin je wilt wonen

Wil je een knus appartementje, een hoekwoning voor het hele gezin of woon je het liefst vrijstaand? Wat voor een woning past bij jou en je woonwensen voor de toekomst? Woon je graag modern, landelijk, nostalgisch?

 

Tip 6. Zoek de waarde op van vergelijkbare woningen in de wijk

Voordat je een bod uitbrengt, is het verstandig de waarde van vergelijkbare huizen in de straat of wijk te bekijken. Vergeet daarbij niet de lokale belastingen, erfdienstbaarheden en soortgelijke verplichtingen. En is er vervuilde grond rondom je huis? Allemaal zaken om rekening mee te houden bij je bod.

 

Tip 7. Bekijk op de websites welke woningen meedoen

Online kun je al heel goed oriënteren op de Open Huizen Dag. De meeste makelaars zetten een Open Huizen overzicht op hun websites. Zo kun je een logische volgorde uitstippelen van je bezoekadressen en kun je efficiënt op pad.

 

Tip 8. Bepaal hoeveel huizen je maximaal gaat bezoeken

Kritisch zijn in je selectie kan geen kwaad. Bezoek niet te veel woningen op de Open Huizen Dag. En blijf ook niet al te lang op één adres kijken. Een eerste indruk heb je namelijk al sneller dan je denkt. Is die indruk niet goed? Ga dan gewoon door naar de volgende woning.

 

Tip 9. Heb je al een huis op het oog? Plan je afspraak vóór Open Huizen Dag!

Ben je in de oriëntatiefase je droomwoning tegengekomen? Plan dan direct een afspraak in bij de makelaar. Wie weet kun je direct toeslaan. In de week voor Open Huizen Dag is namelijk volgens de NVM al bijna 5% van de woningen verkocht.

 

Tip 10. Maak een vervolgafspraak met de makelaar als je een woning vindt tijdens Open Huizen Dag

Je hebt een woning gevonden die je aanspreekt. Breng niet direct een bod uit, maar maak een afspraak voor een tweede bezichtiging bij de makelaar.

 

Als je deze tips in je achterhoofd houdt, ga je goed voorbereid naar Open Huizen Dag. En wie weet vind je jouw eigen droomwoning! Moneyou wenst je in elk geval veel plezier en succes bij je zoektocht.

Roel Witteman
Roel Witteman

Roel Witteman is productmanager Hypotheken / Lenen

Artikelen: 2