Verhuizen? Tips voor geen dag zonder internet, TV of energie.

Gemiddeld gezien verhuizen wij 7 keer in ons leven. Of dit nu als kind is in het ouderlijk huis, als student op kamers gaat of het eerste koopwoning betreft, wanneer er wordt verhuisd komt er veel bij kijken. Veelal gaan er maanden van voorbereidingen aan vooraf. Veel mensen denken daarbij aan de inrichting van de kamer(s) en de verhuizing zelf, zoals het regelen van verhuisdozen en het transport. Ook wordt er vaak al naarstig gezocht naar nieuw interieur, zoals de eettafel, een bank of bed. Praktische elementaire zaken, zoals een internet-, tv- en telefoonverbinding of energieleverancier worden vaak vergeten en op het allerlaatste moment alsnog geregeld. Het komt daardoor dikwijls voor dat men een tijd zonder komt te zitten.

Wie vooruit denkt voorkomt stress en problemen

Het is verstandig om een lijst te maken van zaken die geregeld moeten worden. Dit vereist namelijk een strakke planning en wanneer er geen prioriteiten worden aangehouden kan er een domino-effect ontstaan welke nauwelijks nog valt tegen te houden.

Wie gaat verhuizen doet er verstandig aan om circa 4 weken vooruit te plannen. Denk in de eerste plaats aan de nieuwe woning zelf. Moet er nog geklust worden voordat de woning bewoonbaar is of kan er direct zonder problemen intrek worden genomen? Spulletjes voor de woning kunnen geleidelijk aan worden aangeschaft. Het is bovendien veel makkelijker meten en bij elkaar te passen ook qua kleuren, wanneer er al intrek is genomen. Het transport voor de betreffende verhuisdag kan ook van tevoren worden geregeld, zodat wanneer alles klaar is er geen stress is of een verhuisbus/ bedrijf beschikbaar is.

Wie gaat verhuizen moet ook het adres wijzigen bij de internetprovider en/ of televisie aanbieder. Wanneer het contract is afgelopen staat het bovendien vrij om te wisselen van provider. Hoewel er niet bij stil wordt gestaan door veel mensen kan er hiermee snel enkele tientjes tot circa € 200 per jaar worden bespaard. Je kan bij deze alles in 1 vergelijker op veel criteria alle televisies en internetabonnementen op jouw nieuwe postcode vergeleken. Let daarbij dan ook op de maximaal te verwachten snelheid op het adres. Je kan wel een heel snel abonnement afsluiten, maar wanneer dat technisch daar nog niet mogelijk is, betaal je onnodig teveel. Dit is een andere alles in een vergelijksite die helpt bij het vinden van abonnementen. Zij hebben bovendien een Engelstalige gedeelte op de websites, waardoor expats hier ook hun weg in kunnen vinden.

Administratieve zaken regelen

Wanneer je gaat verhuizen moet er een aantal administratieve zaken geregeld worden. Natuurlijk moet er eerste een huur- of koopovereenkomst zijn gesloten, voordat er kan worden verhuisd. Wanneer je naar een andere gemeente verhuisd moet je je ook inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen. Ook moet alle post worden gewijzigd. Denk ook bijvoorbeeld aan de dokter, tandarts, verzekeringen en de bankrekening om alle gegevens te wijzigen.

Wat opgaat voor internetabonnementen kan ook worden gezegd voor het regelen van de energiezaken. Wie gaat verhuizen moet sowieso zijn adreswijziging doorgeven en wanneer het contract afloopt kan er kosteloos worden overgestapt. Vaak blijkt voortijdig opzeggen met een eventuele opzegboete ook nog lonend. Deze bedraagt € 25 voor gas en € 25 voor stroom per jaar dat het contract nog doorloopt. Een overstap levert een gemiddeld huishouden zo’n € 200 per jaar op en is daardoor al heel lonend.

Bas Tervuren
Bas Tervuren
Artikelen: 1