Oudere huizen die opgekapt moeten worden. Een aantal tips.

Een aantal tip over het opknappen van oudere huizen. Huizenkopers zijn onder te verdelen in doelgroepen. Een belangrijk onderscheid is te maken tussen de mensen die liever een huis willen kopen dat in goede staat is. En de mensen die het huis als project zien en het leuk vinden te gaan klussen. Mensen die behoren tot de laatste categorie kunnen voor hun gevoel echt hun droomhuis gevonden hebben, terwijl anderen dit maar een bouwval zullen vinden.

 

Oudere huizen kunnen er op het eerste gezicht nogal treurig uitzien, maar het is zaak daar doorheen te kijken. Gaat het enkel om oppervlakkig achterstallig onderhoud of verouderde materialen, of zijn er ook grotere problemen zoals houtrot of asbest? Het is de taak van de verkopers om te wijzen op (verborgen) gebreken, maar een inspectie laten uitvoeren – in overleg met de makelaar – is altijd aan te raden.

 

Er zijn een hoop werkzaamheden die je gewoon zelf kunt uitvoeren. Zelf klussen is niet alleen leuk omdat je trots kunt zijn op je werk, maar ook omdat het een aanzienlijke kostenbesparing is als je niet voor ieder wissewasje een vakman inschakelt. Hieronder vind je handige tips en aandachtspunten voor mensen die een huis hebben gekocht die opgeknapt moet worden. Ook geschikt voor mensen zonder veel ervaring!

 

De binnenruimte opnieuw indelen

In oudere huizen is de indeling niet altijd praktisch. Grofweg bestaat uit het karkas van een huis uit de gevels en een mogelijke steunmuur binnen. Alle andere muren binnen kunnen meestal zonder problemen verwijderd worden. Een wand tussen een kleine eetkamer en keuken kun je eenvoudig wegbreken om een mooie grote leefkeuken te maken. Of een wand eventueel weggebroken kan worden stel je vast door erop te kloppen. Hoor je een hol geluid, dan is het geen steunmuur.

 

Anderzijds kun je ook grote ruimten gemakkelijk opdelen om bijvoorbeeld meer slaapkamers te maken. Of de woonkamer te scheiden van de keuken. Een wand kun je maken met gasbetonblokken, gipsplaten of gipsblokken. De nieuwe wand kun je natuurlijk vervolgens ook gewoon zelf voorzien van een leuk behang of vrolijke kleur muurverf.

 

Reparaties aan het dak en dakgoten

Bij oudere huizen is het soms nodig een dakreparatie uit te laten voeren. Kleinere klussen, zoals het vervangen van een dakpan, kun je gewoon zelf doen mits je er met een ladder of vanuit een raam goed bij kunt. Haal eerst de te vervangen dakpan van het dak en kijk of er nog een reserve-exemplaar is (vertrekkende bewoners laten deze vaak achter bij het huis). Omdat de nieuwe dakpan precies dezelfde grootte en vorm moet hebben als de oude om lekkage te voorkomen, kan het zijn dat je bij de fabrikant een nieuwe moet bestellen.

 

Bij dakwerken horen ook de dakgoten. Deze kunnen verstopt raken door bijvoorbeeld bladeren of andere vuiligheid. Een verstopte dakgoot overstroomt tijdens hevige regenbuien, en er blijft water in de goot of op het dak staan. Verstoppingen kun je voorkomen door (vooral in herfst) de dakgoten leeg te halen. Heb je last van een lekkende zinken dakgoot? Dit wordt meestal veroorzaakt door broos geworden soldeernaden. Repareren is mogelijk door opnieuw te solderen, of er bitumenkit op aan te brengen. Een hele dakgoot vervangen kun je beter wel aan een specialist overlaten.

 

Verouderd sanitair vervangen

Hoewel waterleidingen wel echt het terrein van een loodgieter is, kun je verouderd sanitair vaak zelf probleemloos vervangen of repareren. Bij een lekkende kraan is het bijvoorbeeld al voldoende een kraanleertje en eventueel de pakkingring te vervangen. Wil je een thermostaatkraan of wastafelmeubel in zijn geheel vervangen? Haal de waterdruk eraf, het oude materiaal te verwijderen, de aansluitingen goed te voorzien van teflontape en het nieuwe materiaal te monteren.

 

Zelf elektra vervangenCheck de groepenkast

Sommige mensen wagen zich qua elektra niet aan veel meer dan een lamp vervangen. Met goed advies en het juiste materiaal kun je echter veel dingen zelf doen. Denk hierbij aan zelf dimmers, lichtschakelaars en stopcontacten vervangen, draden trekken en tv- of audioaansluitingen maken (al is veel tegenwoordig draadloos). Met elektra van lampen en sopcontacten moet in natte ruimtes (badkamer, toilet) goed op de IP-waarde van materialen gelet worden. Deze waarde geeft aan in hoeverre een product of materiaal waterdicht is. Moeten er werkzaamheden in de groepenkast verricht worden, dan mag dit enkel gebeuren door een erkende elektricien. Ga je hier zelf mee aan de slag en ontstaat er ooit brand, dan kan dit gevolgen hebben voor je verzekering.

 

En dan verhuizen naar je nieuwe woning!

Hoewel mensen niet graag al te lange tijd dubbele maandlasten hebben, is het toch handig te wachten met verhuizen totdat de grootste werkzaamheden verricht zijn. Wonen te midden van een verbouwing is niet erg comfortabel, en mensen ervaren vaak dat er uiteindelijk klussen blijven liggen als ze er al wonen. In het ideale geval heb je een ruime overlappende tijd hebt om alle spullen van het oude naar het nieuwe huis te brengen. Verder helpen de aanwezigheid van gas, water en licht vanaf de eerste dag, een goede planning, het tijdig regelen van transport, goed inpakken van verhuisdozen en deze voorzien van labels, en het vragen van hulp aan vrienden en familie. Hoewel mensen vanuit kostenbesparend oogpunt vaak zelf hun verhuizing willen regelen, wegen de kosten van verhuizen in sommige gevallen niet op tegen de tijd en energie die je erin moet steken, en de bijbehorende stress (omdat nu eenmaal nooit alles gaat zoals gepland).

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 106