De werkelijke waarde van je woning is… ?

 

De meeste mensen kijken echter vooral naar de waarde die de taxateur opschrijft. Maar waar is deze waarde nu eigenlijk op gebaseerd?

 

Locatie, locatie & locatie

De belangrijkste factor is de plek waar de woning staat. Een gevierde uitspraak vroeger onder taxateurs was: “Bij taxeren gaat het om drie zaken. Locatie, locatie & locatie”. Dat is kort door de bocht, maar het geeft wel aan hoe belangrijk de locatie is. Dat is ook wel logisch. Een woning in het centrum van Amsterdam is nu eenmaal duurder dan een woning in het centrum van Harderwijk. Overigens geldt dan weer in beide gevallen dat de ene straat meer of minder waard is dan de andere.

 

De locatie is dus grotendeels bepalend. Daarna wordt gekeken naar het bouwjaar, de grootte van het huis, de staat van onderhoud, de tuin of het terras en extra’s als een luxe keuken. Ook de unieke ligging van het object gaat dan mee spelen. Kijk je als bewoner van eenwoning net vrij weg of zit je juist op een hoek met een drukke weg ervoor.

 

Wat niet iedereen zich realiseert is dat taxeren een schatting is en geen keiharde waarde. Het kan daarom voorkomen dat twee taxateurs ieder tot een andere waarde komen. Dat heeft er mee te maken dat taxateurs vanuit hun achtergrond de voor- en nadelen verschillend kunnen interpreteren en dus ook waarderen.

 

Er bestaat geen werkelijke waarde van je woning.

Dat klinkt wellicht vreemd. Hoe weet je nu wat de werkelijke waarde van je woning is? Het punt is… er bestaat geen werkelijke waarde van je woning. Als dat zo was hoefde er ook niet onderhandeld te worden bij een aankoop en een verkoop. Als de waarde al vast stond dan zou dat immers niet nodig zijn. Een woning heeft geen harde waarde, maar is de uitkomst van onderhandelingen tussen koper en verkoper. Dat is de waarde die de taxateur probeert in te schatten en dat is dus per definitie een bandbreedte. Hoewel taxateurs dus wel verschillende waarden kunnen afgeven zullen ze meestal dicht bij elkaar zitten. Over het algemeen wordt een brandbreedte van 10% als acceptabel gezien.woningwaarde

 

Een taxatie wordt tegenwoordig vrijwel altijd voor een vast gedrag uitgevoerd. Dit in tegenstelling tot vroeger toen er nog wel eens gerekend werd met een percentage van de geschatte waarde. Reken voor een goede taxatie inclusief bijbehorende kosten op een minimale prijs van € 350. Afhankelijk van de locatie en omstandigheden wordt dit meer.

 

Taxateur lid van een branche- of beroepsorganisatie

Heb je een taxatierapport nodig voor de bank? Vraag dan verder welke eisen de bank stelt. Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je altijd een gevalideerd taxatierapport nodig. Dat betekent dat een taxateur moet laten controleren of het voldoet aan de normen. Het valideren maakt een taxatierapport wel iets duurder, maar dan weet je wel dat een objectieve en onafhankelijke derde het rapport heeft beoordeeld. Voor het lenen van een grote som geld is zo’n extra oordeel zo gek nog niet.

 

Kijk vooral ook of de taxateur is aangesloten bij een branche-of beroepsorganisatie zoals VastgoedPRO. Dan weet je zeker dat de taxateur goed is opgeleid, onderworpen is aan tuchtrecht en consumentvriendelijke voorwaarden hanteert.

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38