Nieuwbouwhuis? Zo pak je de tuin aan!

Als je net in je mooie, nieuwe huis bent gaan wonen, valt je ineens op dat de tuin er nog kaal bij ligt. Je krijgt zin om van die tuin iets moois te maken, maar hoe pak je dat aan?

 

Tuinontwerp

Het is belangrijk om eerst een goed ontwerp te maken. Dat kun je natuurlijk ook laten doen. Denk eerst goed na wat je belangrijk vindt in je tuin. Wil je er juist lekker relaxen of moeten kinderen er lekker in kunnen spelen? Teken je tuin op schaal en ga het dan eerst op papier inrichten.

 

De aanleg van de tuin

De aanleg van een tuin vraagt wat planning. Planten die in de lente mooi in bloei staan, zijn misschien in de herfst weer uitgebloeid. Als je niet zoveel verstand hebt van planten, kun je ze beter niet in éen keer kopen. Kies ervoor een paar planten te kopen, dan weet je zeker dat ze op dat moment bloeien en kun je ze goed op elkaar afstemmen. Let niet alleen op het seizoen waarin planten bloeien, maar ook op hun kleur. Het kan mooi zijn om de kleurschakeringen op elkaar af te stemmen, bijvoorbeeld een perkje met alleen maar paars getinte bloemen. Maar hou je van kleurrijk? Dan maak je er juist een bont geheel van.

 

Het creëren van een plek voor jezelf

Niks is heerlijker dan een plekje voor jezelf in de tuin. Daar mag je best creatief in zijn. Maak een afgeschermd hoekje met bijvoorbeeld een schommelstoel voor jezelf. Ook een hangmat is een prima plek om te relaxen. Of denk eens aan een zitkuil waarin je kunt loungen op zwoele zomeravonden. Fantaseer over een ruime tuinbank met veel zachte loungekussens en lekkere kleedjes, waarin je helemaal weg kunt kruipen en volkomen tot rust komt. Met een voetenbank erbij maak je het ontspannen gevoel compleet, drankje erbij, en jouw vakantie in eigen tuin kan beginnen!

 

Denk aan de zon

Bedenk goed op welk tijdstip de zon in je tuin staat. Dat is belangrijk voor je plantenkeuze, want niet elke plant kan goed in de schaduw bloeien. Maar het is ook belangrijk voor je zitgedeelte; een plekje in de zon is heerlijk in de lente, maar op een hete dag is een schaduwplekje ook zalig. Je kunt met de zon in je achterhoofd ook denken aan een mobiele tuin. Zet meerdere planten in een pot op een plank met wielen bijvoorbeeld, je kunt de plantjes dan in het zonnetje zetten als ze dat nodig hebben, en op een hete dag weer in de schaduw.

 

Bekijk de toekomstige tuin ook vanuit je huis

Je zult de meeste tijd vanuit je huis naar de tuin kijken. Het is dus belangrijk dat je tuin niet alleen mooi is als je in de tuin zit, maar ook aantrekkelijk is als je vanuit je zitbank naar je tuin kijkt. De stijl van je interieur kan bijvoorbeeld terugkomen in de inrichting van je tuin. Of het kan juist iets heel anders zijn, lekker veel kleurtjes in je tuin bijvoorbeeld, terwijl je binnen voor een neutrale sfeer hebt gekozen.

 

Wat je ook doet, zorg dat het jouw tuin wordt! Veel plezier!

 

Lennaert Visser
Lennaert Visser

Lennaert Visser is eigenaar van Nofruit. Bij Nofruit willen we je helpen je wereld net zo uniek te maken als je als zelf bent. Mooi op jouw manier en tot in detail afgestemd op je wensen en voorkeuren. Daarom maken we producten op maat voor je. Van kussens tot tafels en poefjes.

Artikelen: 1