Zo begin je een tuin (5 tips)

Een tuin beginnen is een van de meest lonende dingen die je kunt doen. Als tuinieren nieuw voor je is, kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Zo begin je een tuin:

 

1.      Begin klein

Wil je een groentetuin aanleggen? Een kruidentuin? Een bloementuin? Of bloembakken op je terras? Als je kiest voor groenten en kruiden, kies dan de soorten die je gezin en jij lekker vinden en die gemakkelijk te telen zijn. Als je een bloementuin wilt, beslis dan of je eenjarige planten wilt die het grootste deel van de zomer bloeien maar elk voorjaar opnieuw moeten worden geplant of vaste planten die een kortere bloeitijd hebben maar jaar na jaar terugkomen. Begin klein tot je weet hoeveel tijd je ermee kwijt bent en hoeveel plezier je ervan hebt.

 

2.      Maak de grond vrij

Als er onkruid en gras groeit op de plek waar je wilt planten, gebruik dan een spade om de zode weg te halen. Steek met de spade onder de graszode en hak vervolgens de zode in stukken om hem gemakkelijker te kunnen verwijderen. Daarna leg je hem vervolgens op de composthoop.

 

3.      Kies de juiste plek in je tuin

Bijna alle groenten en de meeste bloemen hebben elke dag 6-8 uur volle zon nodig. Ga dus na welke plekken volle zon krijgen en welke plekken gedeeltelijke of volledige schaduw. Maak je geen zorgen als je deel van je tuin meestal schaduwrijk is: veel planten (zoals hosta’s en varens) zijn er dol op. Controleer de plantenlabels of vraag het personeel van je lokale tuincentrum om hulp.

 

4.      Verbeter de bodem

Hoe vruchtbaarder de grond in de tuin, hoe beter je groenten zullen groeien. Voeg daarom compost toe om de bodem te verbeteren en gedroogde koemestkorrels als voedingsstof.

 

5.      Bewerk de bodem

Het bewerken van de bodem is essentieel om nieuwe bedden voor te bereiden voor het zaaien of planten. De wortels kunnen dan gemakkelijker in de bodem dringen en toegang krijgen tot water en voedingsstoffen. Met een schoffel of hak maak je de grond los en met een hark maak je de grond fijn en egaliseer je deze.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 122