9 tips om te besparen op energie en internet

Baal je ook zo van de hoge maandelijkse energierekening? Er zijn simpele en minder simpele ingrepen die je thuis kunt doen die zorgen voor een lager verbruik en daarmee ook een lagere energierekening. Hieronder volgen 9 tips om het verbruik te verlagen. Een gemakkelijke bespaartip is het vergelijken van en het overstappen op een nieuwe energieleverancier. Misschien betaal je bij de huidige leverancier een te hoog tarief en is de concurrent een stuk goedkoper. Ook op je internetabonnement valt er te besparen.

 

1 – Verwarm je huis slimmer

Zet de verwarming thuis gemiddeld een graad lager en het bespaart je ongeveer 40 euro per jaar. Moet je dan de hele dag in een koude woning zitten? Nee, dat hoeft ook weer niet. Een dikke trui en deken bieden veel warmte. Daarnaast kun je ook slimmer omgaan met de verwarming. Doe de verwarming in alle kamers behalve de woonkamer uit en draai de verwarming ruim voordat je naar bed gaat uit.

 

2 – Vervang je lampen

Gloeilampen mogen in Nederland niet meer worden verkocht. En dat is helemaal niet zo gek. Een spaarlamp met dezelfde lichtintensiteit als een gloeilamp verbruikt maar liefst 80% minder energie. En ze gaan ook langer mee dan een gloeilamp. Vervang die gloeilampen dus! En vergeet natuurlijk ook niet het licht uit te doen als je niet in een kamer bent.

 

3 – Doe gordijnen dicht of ramen open

Staat de verwarming aan? Doe dan de gordijnen dicht, deze isoleren de kamer of woning beter. De warmte blijft binnen, dus moet er minder worden verbruikt om de ruimte op te warmen. Staat de verwarming uit? Doe dan de gordijnen en ramen lekker open. Als je regelmatig ventileert daalt de luchtvochtigheid in je woning. De verwarming werkt efficiënter bij een lage luchtvochtigheid. Dus als je weer gaat verwarmen verbruik je minder energie.

 

4 – Huis en apparatuur

Kijk ook kritisch naar je huis. Tocht het ergens? Plaats dan een tochtstrip. Overweeg ook je dak en vloeren te isoleren en isolatieglas aan te brengen. Dit zijn eenmalige investeringen die jarenlange besparingen opleveren.

Het kan ook verstandig zijn om oude apparatuur in huis te vervangen. Apparaten zoals een oude cv-ketel, koelkast, televisie of vriezer kunnen grote energieslurpers zijn. Houd het energielabel in de gaten als je nieuwe elektronische apparatuur gaat kopen. Zuinige apparaten zijn vaak iets duurder maar dit haal je er na een aantal jaar zeker weer uit, een goede investering dus.

 

5 – Bekijk je huidige energiecontract

Ben je al tijden aangesloten bij dezelfde energieleverancier en vind je toch dat je maandelijks teveel kwijt bent aan de energierekening? Dan wordt het tijd om te kijken of er een goedkoper alternatief is voor jouw energieleverancier. Met een overstap wordt er gemiddeld wel 382 euro bespaard per jaar, benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Met energie vergelijken op EasySwitch.nl heb je snel een overzicht van alle energiecontracten op basis van jouw persoonlijke gegevens. Natuurlijk is het ook mogelijk om over te stappen op de website van de energieleverancier, maar dan loop je toch nog veel geld mis! Omdat elke leverancier bovenaan wil staan in de vergelijkingen bieden ze welkomstkortingen aan die op hun eigen site meestal niet aangeboden worden. Daardoor is de energievergelijker van EasySwitch in veel gevallen goedkoper dan de energieleveranciers zelf!

 

6 – Ga wijs met de koelkast om

Haal je iets uit de vriezer om te ontdooien? Doe dit een dag van tevoren en leg het in de koelkast. Dit maakt de koelkast kouder, waardoor minder energie wordt verbruikt. Wil je de restjes van vandaag in de koelkast leggen? Laat dit eerst helemaal afkoelen. Doe je het eten warm in de koelkast? Dan moet deze meer verbruiken om koel te blijven.

Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte is tussen de koelkast en de muren. Als de koelkast dicht op de muur staat, wordt de ruimte warmer. De koelkast moet dan meer verbruiken om gekoeld te blijven.

 

7 – Een koud wasje is net zo schoon

Draai je wasjes op 30 graden. Als je wast op 30 graden in plaats van 60 scheelt dit ongeveer 30 euro per jaar. Zorg er ook voor dat de wasmachine bij elke wasbeurt vol is. Voorkom halve wassen, deze verbruiken net zo veel energie als een volle en dat is zonde. Vermijd de droger zo vaak mogelijk. Het kost veel energie en je kleding wordt net zo droog als je het aan een wasrekje laat drogen, wat gratis is.

 

8 – Voorkom sluipverbruik

Veel apparaten in huis verbruiken stiekem energie, ook als je denkt dat ze niet aan staan. Dat rode lampje dat blijft branden nadat je de televisie hebt uitgedaan is een teken dat de tv niet helemaal uit, maar op stand-by staat. Dit is een veelvoorkomende vorm van sluipverbruik. Dit voorkom je door alle apparaten met de hand helemaal uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te trekken. Ook adapters en opladers kunnen sluipverbruikers zijn, zelfs als er geen laptop of mobiele telefoon aan vastzit. Trek deze ook uit het contact als je ze niet gebruikt. De simpelste oplossing voor dit sluipverbruik is om gebruik te maken van een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar.

 

9 – Check je maximale internetsnelheid

Het maakt niet uit of je alleen een internetabonnement hebt of dat internet onderdeel is van je alles in 1 abonnement, in veel situaties heb je een te uitgebreid abonnement. Vooral in veel situaties waar de internetverbinding tot stand komt met een ADSL-verbinding bestaat de kans dat je voor minder geld hetzelfde kunt krijgen als wat je momenteel krijgt. Dit komt omdat ADSL een wat verouderde techniek is welke in sommige situaties maar maximaal 8 Mbit/s kan halen. In dat geval maakt het dus niet uit of je een abonnement hebt afgesloten voor 20 Mbit/s, 50 Mbit/s of 100 Mbit/s. Het maximum dat je blijft halen is de eerdergenoemde 8 Mbit/s. Bij ADSL ben je namelijk afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale, check jouw maximumsnelheid op https://netco-fpi-info.fourstack.nl/. Heb je een te uitgebreid abonnement? Vergelijk jouw internet bellen tv op Overstappen.nl en bespaar honderden euro’s op je abonnement. Bij internet via de kabel en via glasvezel is dit niet het geval. Toch hebben daar ook veel mensen een te uitgebreid abonnement, +/- 50 Mbit/s is voor een gemiddeld huishouden meer dan genoeg.

Het kopen van een huis brengt al genoeg kosten met zich mee, daarom deze 9 tips om te besparen. Ook in de woningmarkt is besparing op energie een belangrijk onderwerp. Zo wordt steeds vaker op Huislijn.nl het energielabel van de koopwoning of het huurhuis vermeld. Een goede indicatie van het energieverbruik. Heeft u hier vragen over dan kunt u altijd contact opnemen me de betreffende makelaar. De makelaar is goed geïnformeerd over de verschillende energielabels.

 

 

Jesse Breeuwsma
Jesse Breeuwsma
Artikelen: 2