Kopen / Verkopen
huis kopen

Koop je een huis, dan betaal je Kosten Koper

Als je een bestaand huis koopt komen daar extra kosten bij. De zogenaamde Kosten Koper. Een aantal kosten is onvermijdelijk zoals; de overdrachtsbelasting, de notariskosten en de inschrijving bij het kadaster. Daarnaast kan er gekozen worden voor aanvullende diensten. Zo kan je je laten begeleiden door een aankoopmakelaar of een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Deze kosten worden vaak ook gezien als “kosten koper”.

We zetten de “kosten koper” op een rij:

Overdrachtsbelasting bij een bestaande koopwoning

De overdrachtsbelasting is een vast percentage van 2% over de aankoopprijs van de bestaande koopwoning. Let altijd goed op dat deze belasting niet wordt berekend over de roerende zaken. Neem je dus zaken over zoals; meubels, kasten, gordijnen, zonwering enz. dan moet daar geen overdrachtsbelasting over betaald worden. Vraag de makelaar altijd om een lijst met roerende zaken, zodat hier geen misverstanden over ontstaan.

De notaris

Koop je een huis, dan moet je altijd langs de notaris. De notaris stelt de hypotheekakte en overdrachtsakte op en registreert de woning en de hypotheek bij het kadaster. Notarissen hanteren geen vaste prijzen waardoor het zinvol is om notarissen met elkaar te vergelijken. Ook bieden steeds meer notarissen online diensten aan waardoor zij een extra scherp tarief kunnen berekenen.

Een aankoopmakelaar…

Ga je een huis kopen dan heb je in veel gevallen te maken met een makelaar. Deze wordt ingeschakeld door de verkopende partij en dient dus alleen zijn belang. Deze makelaar is een professional die veel huizen verkoopt en alle trucs kent en precies weet hoe het huis verkocht kan worden.

Ook wanneer deze makelaar naar de aankopende partij; aardig is, dienstverlenend en complimenteus moet je altijd beseffen dat hij optreedt voor de verkopende partij en voor deze partij de zaken zo goed mogelijk wilt regelen en de hoogste koopprijs wilt realiseren.

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is in veel gevallen zeer verstandig omdat deze op een gelijkwaardig niveau met de makelaar van de verkopende partij kan onderhandelen. Niet alleen over de prijs van de koopwoning maar ook over allerlei bijkomende zaken. Daarnaast weet deze makelaar alles over de wettelijke, kadastrale en gemeentelijke bepalingen en is op de hoogte over ruimtelijk ordening, verborgen gebreken en leveringsvoorwaarden. Een aankoopmakelaar inschakelen is dus verstandig maar niet verplicht. Net als de notaris hanteren aankoopmakelaars geen vast tarief. Veel aankoopmakelaars kan je ook inschakelen voor 1 bepaalde dienst, bijvoorbeeld het voeren van de onderhandeling of het toetsen van de verkoopovereenkomst.

Een huis kopen brengt dus altijd extra kosten met zich mee en dan heb ik het niet over een verbouwing, nieuwe keuken, meubels, verven enz. In tegen stelling tot “kosten koper” zijn dit over het algemeen “leuke kosten” omdat je nieuwe huis er alleen maar mooier van wordt. Doordat je in 2016 voor de aankoop van een woning maximaal 102% van de marktwaarde lenen is het niet mogelijk leuke en minder leuke kosten mee te financieren.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ronald Barends
Load More In Kopen / Verkopen

Facebook Comments

Check Also

Interview met award winning fotograaf Tom Tomeij

Echt goede foto’s van je huis kunnen het ...

Over Huislijn.nl

Werkt met 2.500 makelaars samen
Toont actueel en up to date woonaanbod
Meer dan 100.000 unieke huizen
1 miljoen bezoeken per maand

Start nu met zoeken

Huislijn op Facebook

Vind jouw huis op Huislijn.nl