Woningmarkt: 170.000 huishoudens boven water in 2016

De Nederlandse woningmarkt trekt dit en komend jaar fors aan. Zo blijkt uit het Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank. Zo zal bijvoorbeeld het aantal verkochte woningen in 2015 naar schatting uitkomen op 182.000; 19 procent meer dan in 2014.

 

Veel huizen komen boven water

Vorige maand schreven we dat volgens de Nederlandsche Bank de aflossing op hypotheken nog weinig invloed gehad heeft op de onderwaterhypotheken. Veel huishoudens hebben zodoende een hypotheek die meer waard is dan hun huis. Waardoor de verkoop van het huis met een restschuld gepaard gaat. Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Volgens de Rabobank zullen ruim 300 duizend huishoudens eind 2016 boven water komen.

De reden dat de huizen boven water komen is dat de huizenprijzen in 2016 zullen stijgen. Nog harder dan dit jaar! Waar de huizenprijzen in 2015 met 2,75 procent toenamen, stijgt de gemiddelde prijs in 2016 naar verwachting gemiddeld 2,75 tot 4,75 procent. Hierdoor kunnen 150 duizend huishoudens dit jaar boven water komen. En 2016 komen hier nog eens 170 duizend huishoudens bij. Maar helemaal zonder zorgen zijn we dan nog niet, legt woningmarkteconoom Pieter van Dalen van de Rabobank uit. “De onderwaterproblematiek is nog steeds groot. De groep met een potentiële restschuld is nog altijd bijna twee keer zo groot als voor de crisis. Deze trend zorgt ervoor dat de stijging van de verkoopaantallen en huizenprijzen voorlopig nog geremd worden.

 

Lage hypotheekrente blijft

 

Het aantal woningen dat van eigenaar wisselt, bereikt volgend jaar waarschijnlijk een pre-crisisniveau, waarmee gezegd wordt dat de verkoopaantallen op hoog niveau zullen doorzetten. De economische groei, de toename van werkgelegenheid, de hogere koopkracht, het grote vertrouwen in de woningmarkt en de lage hypotheekrente maken dit mogelijk. Volgens de economen van de Rabobank zal de rente in Europa komend jaar minimaal stijgen, wat betekent dat ook de hypotheekrente in 2016 kan stabiliseren op het huidige lage niveau.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 186