Een nieuw huis kopen: en de cv-ketel?

U let natuurlijk ook op de cv-ketel die het huis verwarmt. Op het oog ziet hij er prima uit. De capaciteit zou voldoende moeten zijn om lekker warm te kunnen douchen en de woning op temperatuur te houden. Maar helaas, bij de koop van een huis blijkt maar al te vaak dat de cv-ketel zijn beste tijd heeft gehad. Waar moet u dan op letten bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel?

 

Handige online tools

De belangrijkste vraag is wat de cv-ketel allemaal moet verwarmen. Heeft u een bad of alleen een douche? Steeds meer woningen beschikken over twee badkamers. En u wilt vast voorkomen dat u onder een koude douche staat als beneden in de keuken de warmwaterkraan wordt gebruikt. Allemaal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Want als de ketel er eenmaal in zit, is het te laat. Op internet zijn er gelukkig veel handige tools voorhanden die u helpen bij uw keuze, bijvoorbeeld op de website van Warmteservice.

 

Nieuwe wetgeving

Daarnaast zijn er verschillende overheidsregels waaraan een cv-installatie moet voldoen. Zo moeten vanaf 1 september 2015 alle nieuwe cv-ketels voorzien zijn van een circulatiepomp met het energiezuinige A-label.

 

Energiezuinige pompen met A-label

Veel verwarmingssystemen zijn momenteel nog voorzien van standaardpompen. Hierdoor wordt onnodig veel stroom verbruikt, soms wel tien keer meer dan met de nieuwste generatie pompen. Pompen met het energiezuinige A-label zorgen dat er niet meer water door de pomp stroomt dan er daadwerkelijk nodig is. Hierdoor wordt niet onnodig veel water verwarmd. Binnenkort mogen in de

Europese Unie alleen nog energiebesparende hoogrendementspompen worden verkocht.

 

Tot 90% energiebesparing

Met de vervanging van de huidige pomp door een hoogrendementspomp kan een energiebesparing tot wel 90% worden bereikt. Dat betekent dat een voortijdige vervanging van de oude standaardpomp meestal al na een paar jaar is terugverdiend. Denkt u erover om een pomp met het energiezuinige A-label aan te schaffen of kunt u wel wat advies gebruiken? Warmteservice heeft 52 vestigingen waar deskundige medewerkers altijd voor u klaar staan. Zij kunnen u alles vertellen over uw cv-installatie en de wetgeving.

 

Andere energiebesparende maatregelen

Door het opraken van de fossiele brandstoffen, de klimaatverandering en de opwarming van de aarde is er tegenwoordig meer oog voor duurzame energiebronnen en energiebesparing. Steeds vaker wordt gekozen voor duurzame vormen van energieopwekking via zon, wind en water. In de toekomst zal dit alleen nog maar meer worden. Bij de aanschaf van uw nieuwe woning kunt u naast een energiezuinige cv-ketel ook kijken naar andere duurzame oplossingen als zonnepanelen of een zonneboilersysteem. Zo levert u een belangrijke bijdrage aan een duurzame toekomst!

Bernedien Verburg
Bernedien Verburg

Bernedien Verburg is werkzaam bij Warmteservice en is verantwoordelijk voor de social media kanalen.

Artikelen: 1