Wat is die koopwoning waard?

Wanneer je een koopwoning hebt gevonden die je wilt kopen, dan wil je daar natuurlijk niet te veel voor betalen. We blijven tenslotte Hollanders. Maar hoe weet je of de vraagprijs van de koopwoning reëel is? Het kan zomaar zijn dat in de ogen van de verkoper zijn huis met goud behangen is, terwijl er in werkelijkheid ouderwetse schrootjes aan de muur zijn.

Gevoelswaarde….
Hoe kom je er achter wat de marktwaarde van de woning is en niet wat de gevoelswaarde is? Uiteraard kun je het huis vergelijken met andere woningen. Dit dekt echter niet helemaal de lading. Er moeten immers wel vergelijkbare woningen te koop staan en de vraag blijft altijd of de beleving van de verkoper niet in de verkoopprijs is verwerkt.

 

Koopprijs van een woning berekenen

Je bent dus op zoek naar objectieve gegevens. Via Kadaster.nl kun je achterhalen wanneer een woning verkocht is en tegen welke prijs. De markt heeft natuurlijk niet stil gestaan dus deze gegevens moeten wel in hedendaags perspectief worden gezet. Dit kan met behulp van een handige tool die door beroepsvereniging VastgoedPRO is ontwikkeld. Op http://www.woningindexcalculator.nl/ kun je op basis van regionale gegevens van het Centraal Bureau voor Statistiek, de koopprijs van een woning uit het verleden omrekenen naar de waarde van vandaag.

 

Een autowasstraat
Maar dan ben je er nog niet. De gemiddelde prijsstijgingen (per regio) zeggen wel iets over de trend in een regio, maar het zegt natuurlijk niets over de woning in het bijzonder. Wanneer de eigenaar flink geïnvesteerd heeft in zijn woning, dan zal deze al snel meer dan gemiddeld waard zijn en omgekeerd. Dit geldt niet alleen voor de woning, maar ook voor de omgeving. Wanneer er renovatie heeft plaatsgevonden, een weg voor de deur is gebouwd, nieuwbouwwoningen worden gebouwd of er om de hoek een autowasstraat is geopend, dan kan er een behoorlijk verschil ontstaan ten opzichte van een woning die elders in de wijk staat waar niets is veranderd.

 

Makelaar is lokaal bekend

Om echt goed beslagen ten ijs te komen, is mijn advies om een (aankoop) makelaar of taxateur in te schakelen. Deze professionals zijn immers lokaal bekend, weten exact hoe kopers in de afgelopen jaren hebben gereageerd op aanpassingen in de wijk en woningen en ze kennen de demografische kenmerken van de omgeving. Allemaal zaken die niet in een tooltje te stoppen zijn, maar gestoeld zijn op ervaring en kennis.

Natuurlijk kost die ook geld en natuurlijk kun je zelf ook afdingen, maar een makelaar heeft altijd meer en op feiten beruste argumenten om de verkoper te overtuigen dat de prijs wellicht nog iets lager kan. En zo goed als zeker zal hij zichzelf terug verdienen, plus wat extra waar je net die nieuwe badkamer of keuken nóg mooier mee kunt maken. Dat is pas echt een goed begin voor je nieuwe woning!

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38