Verhuizen met kinderen

Maak de overstap naar de nieuwe kinderkamer zo aangenaam mogelijk

Een verhuizing met het volledige gezin naar een nieuwe woning zorgt altijd voor de nodige spanningen en verwachtingen. Enerzijds is er het enthousiasme om de nieuwe stek in te richten en de omgeving met de kroost te ontdekken. Anderzijds blijven sommige vragen op voorhand onbeantwoord. Kom ik in een leuke buurt terecht? Ga ik geen contact met mijn vrienden verliezen? Hoe vlot gaan de kinderen de overstap verteren?

In dit artikel gaan we verder in op deze laatste vraag. Hieronder vindt u enkele handige tips en tricks zodat uw kind zich sneller op zijn of haar gemak voelt. De nadruk wordt gelegd op de slaapkamer, omdat dit bij uitstek het plekje in huis is waar uw kind het meeste tijd doorbrengt. Hoe een kinderkamer ingericht wordt, helpt niet enkel om zich sneller thuis te voelen, maar zorgt er onrechtstreeks ook voor dat uw kind zich sneller in zijn of haar nieuwe omgeving kan integreren.

Tip 1: Richt uw kinderkamer met vertrouwde elementen in

Veel ouders beslissen bij een verhuis om de oude kamer volledig door een nieuwe te vervangen. Vooral voor baby’s en peuters (0-3 jaar) kan dit echter een te drastische verandering zijn. Probeer de nieuwe baby- of kinderkamer zoveel mogelijk in dezelfde stijl in te richten als de oude. Nieuwe meubelen kunnen natuurlijk, maar voeg enkele elementen uit de vorige kamer toe zodat uw kind zich sneller thuisvoelt.

Tip 2: Voorzie extra slaapruimte

Verhuizen betekent vaak ook vrienden achterlaten of veranderen van school. Vooral voor tieners is het een enorme stap om de opgebouwde vriendschappen achter te laten. Het is een goed idee om in de nieuwe slaapkamer in extra slaapplaatsen te voorzien. Op die manier kunnen vrienden contact houden en na de verhuis met een logeerpartijtje de nieuwe kamer komen bewonderen. Er bestaan bovendien heel wat handige oplossingen die in deze extra slaapruimte voorzien. Een klassiek stapelbed is er één van, maar er zijn ook webshops die hoogslapers met uitschuifbare bedden of kinderbedden met bedlade aanbieden.

Tip 3: Betrek uw kind bij het inrichten van zijn of haar kamer

Laat uw kind meebeslissen over de inrichting van zijn of haar nieuwe kamer. Bepaal samen de kleuren van de verf of het behang. Zoek op internet naar leuke spullen van de favoriete helden van uw kind. Kleine decoratie artikelen zoals muurstickers of dekbedovertrekken kunnen een enorm verschil maken en hoeven niet duur te zijn.

Tip 4: Neem een feestelijke intrek in de nieuwe kinderkamer

Sommige kinderen reageren pas kwaad of triest op de effectieve verhuisdag. Ze beseffen pas dan de impact van de verhuis. Voorzie dit en zorg ervoor dat van de oude kamer afscheid genomen wordt en de nieuwe kinderkamer op een feestelijke wijze ingewijd wordt. Kleurrijke slingers, een hapje en een drankje, wat vrienden en familie, meer moet dat niet zijn om uw kind de overstap naar het nieuwe huis gemakkelijk te laten verteren!

Zaterdag 28 maart: Open huizen route

Heeft u uw droomwoning nog niet gevonden? Zaterdag 28 maart is de Nationale Open Huizen route. Vrijblijvend en zonder afspraak kunt u dan huizen gaan bekijken.

Jelle Ryckoort
Jelle Ryckoort
Artikelen: 1