Vriendelijke bezoeken …

Belachelijke paarse badkamer

Toch is kijken tijdens een open huis wel anders als een bezichtiging met de makelaar erbij. Even ongenuanceerd je mening spuien – “Hoe kun je leven met zo’n belachelijke paarse badkamer” of “deze keuken is zeker nog door de grootouders aangeschaft?” – kun je beter laten. In ieder geval wel als je interesse hebt, want dat draagt zeker niet bij aan het onderhandelingsresultaat.

Wat wil je eigenlijk weten…

Maar er zijn zeker ook voordelen om direct te spreken met de bewoner/verkoper. Het is altijd handig om er dan vooraf bij stil te staan wat je hen eventueel zou willen vragen.

 

Vraag het aan de bewoner:

– Wat was de reden dat jullie ooit dit huis hebben gekocht?
– Als jullie in het huis zouden blijven wonen, wat zou je dan alsnog anders willen hebben?
– Is er veel contact tussen de buren?
– Als wij dit huis zouden kopen, waar zouden we dan achteraf het meest blij over zijn?

 

Een neutraal antwoord zegt genoeg

Ik geef altijd de voorkeur aan vragen die een positief antwoord kunnen hebben. Mensen zullen niet gauw een negatief antwoord geven als ze willen verkopen. Is het antwoord neutraal of vlak dan weet je vaak wel genoeg.

 

Etiquette

Overigens vraag ik zelf nooit waarom mensen verhuizen. Natuurlijk is het leuk als ze promotie hebben gemaakt of de loterij gewonnen hebben, maar ook scheiding of werkloosheid zijn
veel voorkomende redenen en dan kan het gesprek ongemakkelijk worden. Dat kun je beter voorkomen. Een beetje etiquette tijdens het bezichtigen is altijd chique.

 

Veel plezier met de Open Huizen route. Op zoek naar je droomhuis!

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38