Diversen
woningen op erfpachtgrond

Wonen op gehuurde grond

Met name in Amsterdam, maar ook in vele andere steden, komt het nog voor dat woningen op erfpachtgrond staan. Erfpacht wordt door de meeste experts verguisd, maar een enkeling ziet er ook voordelen in. Wat is het eigenlijk?


Ideale middenweg tussen huren en kopen…

Kort door de bocht is het niets anders dan het huren van een stuk grond waarover je kunt beschikken alsof je eigenaar bent. Juridisch gezien huur je niet, maar koop je een recht van gebruik van de grond dat meestal net als huur in termijnen wordt betaald. Het huis dat erop staat wordt wel je eigendom. Het voordeel daarvan (volgens sommigen) is dat de hypotheek lager is omdat je de grond niet koopt. Maar via de maandelijkse canon (“huur”) betaalt. Klinkt dus als een ideale middenweg tussen huren en kopen.

 

De nadelen

Daar staan echter een aantal nadelen tegenover. De pacht van de grond is veelal over de gehele pachtperiode van vaak 30 jaar vrijwel net zo kostbaar als de grond direct kopen. Bij eigen grond heb
je na die periode de hypotheek afgelost. Bij pacht begint het dan gewoon weer opnieuw en vaak ook nog tegen een hoger bedrag. Ook steeds meer kopers hebben hun twijfels over erfpacht, niet in de laatste plaats omdat geldverstrekkers steeds minder geneigd deze te financieren. Bovendien zijn soms extra beperkingen opgenomen in de erfpacht voorwaarden die voor eigen
grond niet gelden. Bijvoorbeeld uitbouw of verandering van bestemming.

 

Amsterdam ziet het licht

In Amsterdam, waar de meeste erfpacht van Nederland te vinden is, hebben ze eindelijk het licht gezien. Helaas gaan ze nog niet zover dat erfpacht naar eigen grond wordt omgezet, maar maakt men de stap naar eeuwigdurende erfpacht. Daarmee worden gelukkig de meeste nadelen ongedaan gemaakt. De canon loopt niet meer af waardoor u zekerheid heeft over de lasten en het wordt zelfs mogelijk om de erfpacht (eeuwigdurend) af te kopen. Dat laatste is bijna gelijk aan koop. Hopelijk is Amsterdam een voorbeeld voor de rest van Nederland (zoals voor Den Haag en Utrecht). En hebben toekomstige colleges in Amsterdam het lef om de volgende stap te zetten. De erfpacht omzetten naar eigen grond zodat je als eigenaar niet alleen baas in eigen huis bent, maar ook over eigen grond.

Gaat u een huis kopen met erfpacht dan adviseer ik u om u goed te laten informeren door een (aankoop) makelaar.

 

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Rob Overduin
Load More In Diversen

Facebook Comments

Check Also

Een bouwkundige keuring is vaak geen overbodige luxe

Een huis kopen is een hele stap, niet ...

Over Huislijn.nl

Werkt met 2.500 makelaars samen
Toont actueel en up to date woonaanbod
Meer dan 100.000 unieke huizen
1 miljoen bezoeken per maand

Start nu met zoeken

Huislijn op Facebook

Vind jouw huis op Huislijn.nl