De spiegel van de aankoopmakelaar

Wie denkt aan een aankoopmakelaar denkt al snel aan bouwkundig inzicht, scherpe onderhandelingstechnieken en kennis van de markt. Allemaal belangrijk, maar wat ook niet mag worden onderschat is een onafhankelijke blik bij het kaderen van realistische wensen. Ik noem het de spiegel van de makelaar.

Help mijn man is klusser

Enkele jaren geleden werd ik gevraagd om een aankoop te doen in Arnhem. Ik had haar al eerder begeleid en het laatste huis dat ze had gekocht was onder handen genomen door een enthousiasteling in de categorie “help mijn man is klusser”. Vanessa – de klant- was echter een van aanpakken en kon bovendien goed onderhandelen met aannemers. Na enkele maanden was het huis dan ook veranderd van een klusparadijs in een mooie koopwoning en dat voor relatief weinig geld.

Na de verkoop van deze woning vroeg ze mij dus te helpen met een aankoop in Arnhem. Dat weigerde ik, daar mijn werkgebied West-Friesland is en ik Arnhem alleen oppervlakkig ken. Ze drong echter aan. Het ging niet om de marktkennis, maar om haar te helpen de juiste keuzes te maken en het voeren van de onderhandelingen. Extra informatie konden we altijd lokaal inwinnen. Zo gezegd, zo gedaan. En dat was maar goed ook. In haar enthousiasme had ze behoorlijk wat woningen opnieuw uitgezocht in de categorie “klushuis”.

Vanessa was van mening dat ze – net als de vorige keer- het “goedkope” klushuis in enkel maanden, weer kon ombouwen. “Vanessa,” zei ik “dat gaat niet werken. Je gaat 200 kilometer verderop wonen waar je niemand kent, met een nieuwe baan en je gaat aan de slag met aannemers waar je geen ervaring mee hebt. Je hebt al genoeg om handen met je nieuwe baan en een nieuwe omgeving”. Aangezien ze altijd al wist wat ze wilde was ze niet echt eenvoudig te overtuigen, maar ze ging uiteindelijk akkoord om het twee dagen te laten bezinken voordat we een volgende stap zouden nemen. In die periode viel het kwartje en zo kochten we een koopwoning aan waar ze zo in kon.

Niet verstandig om alleen jezelf te vertrouwen…

Toen ik 6 maanden later op bezoek ging had ze uiteraard wel e.e.a. aangepast en opnieuw was het super. Ze bedankte mij uitgebreid dat ik haar behoed had het klushuis te kopen. Nu ze eenmaal hier aan de slag was, kon ze zich niet voorstellen dat ze in de drukke periode ook nog met het huis aan de slag had gemoeten. Daaruit blijkt maar weer, zorg dat je altijd iemand hebt die met afstand naar je keuzes kijkt en die ze in de juiste kaders kan plaatsen. Daarvoor heb je niet perse een aankoopmakelaar nodig –al heeft die ook veel andere kwaliteiten- maar zorg in ieder geval dat je iemand meeneemt die je een spiegel voor kan houden. In dit soort belangrijke zaken is het nooit verstandig om alleen op jezelf te vertrouwen.

 

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38