Een dak boven je hoofd, een plek onder de zon

“Bij storm vliegen de stukken mos om je oren”

Een dak boven je hoofd, een plek onder de zon. Dat is toch meestal wat je als starter zoekt. Dat het soort dak ook in belangrijke mate de waarde van de woning en het woongenot bepaalt, is echter niet bij iedere starter bekend.

Droog zitten

Zolang het niet lekt, zit het wel goed is de algemene gedachte. Aan dat lekken valt niet veel af te dingen, als het regent wil je immers binnen droog zitten. Een goede aankoopmakelaar zal echter zijn klant bij het bezichtigen van woningen ook attent maken dat dat stukje buitenkant van de woning meer aspecten heeft.

Type pan bepaalt de uitstraling van uw woning

De meeste daken in Nederland zijn schuin en bij ons is het gebruikelijk dat daar dakpannen op te plaatsen. Het type pan wat dan gebruikt wordt, bepaalt ook de uitstraling van uw woning. Dan bedoel ik niet de vorm van de pan of de kleur, maar het materiaal waarvan het gemaakt is.
In Nederland hebben we over het algemeen betonnen of keramische pannen. Een keramische pan kost (bij het bouwen) bijna 2x zoveel als een betonnen pan en als het er net op ligt dan zie je alleen aan de vorm het verschil. De uitstraling is hetzelfde. Bouwers plaatsen dan tegenwoordig ook massaal de betonpan op de woning.
Mooi en goedkoop dus? Helaas! Hoewel beide pannen technische gezien circa 60 jaar de boel droog houden verandert de uitstraling van de betonpan binnen een jaar of 10 tot 15 jaar. Wie door de stad heen loopt en er op let ziet onmiddellijk het verschil tussen beide soorten pannen bij woningen van minimaal die leeftijd.

Dof, grauw en mos …

Keramische pannen zijn op termijn iets doffer, maar vrijwel verder gelijk aan toen ze erop gingen. De betonpan die mooi was toen hij gelegd werd, ziet er dan ondertussen dof en grauw (als “beton”) uit. Het mos tiert er welig en bij storm vliegen de stukken mos om je oren. Door de aangroei verbrokkelt de bovenkant van de pan en wordt het niet alleen nog lelijker, maar ligt ook de dakgoot nog eens vol met gruis. Zijn dan ook de straten nog wat verzakt dan heb je al snel het gevoel dat je in de “verkeerde buurt” terecht bent gekomen. Bij een keramische pan wordt mos pas na een jaar of 50 een issue en dat verschil… dat zie je!
Dat verschil in uitstraling betaalt zich ook uit. Bij een vrijstaande woning bijvoorbeeld kan het verschil tussen keramische pannen of betonnen pannen wel tot een waardeverschil van 20 duizend euro leiden naar mate de woning ouder wordt. Bij jonge woningen is het verschil niet meteen duidelijk, dus opletten is het devies en bij twijfel vraag het aan de makelaar. Als twee woningen gelijkwaardig zijn op het dak na kies dan voor de kwalitatieve pan. Die bepaald mede de waardevastheid van uw nieuwe woning! Toch handig om te weten…

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38