Toch liever een huis kopen…

Mei 2013

In de afgelopen vijf jaren zijn de huizenprijzen hard onderuit gegaan. De verwachting is dat de prijzen nu gaan stabiliseren. Een huis kopen is door de sterk gedaalde huizenprijzen weer aantrekkelijker geworden in vergelijking met een huis huren.

Als u de huidige koopsommen van huizen vergelijkt met de prijzen van 2008, moet u nu ongeveer gemiddeld 20 procent minder betalen voor een koophuis. Door de sterke daling van de huizenprijzen van de afgelopen jaren zijn vooral starters voorzichtiger geworden. Het leek verstandiger om eerst te huren. Er is een gebrek aan vertrouwen in de huizenmarkt ontstaan. De Rabobank en de ING hebben zich eind 2012 al positief uitgelaten over de ontwikkeling van de huizenprijzen vanaf 2014. Steeds meer deskundigen en instellingen laten positieve signalen horen

Huis kopen of huren

Het grootste nadeel van kopen is duidelijk gebleken in de achterliggende jaren. Een huis kopen neemt financiële risico’s met zich mee. Het grootste nadeel van huren is de steeds verder stijgende huurprijs. Vrijwel jaarlijks worden de huurprijzen verhoogd aan de hand van de hoogte van de inflatie. Historisch gezien is het kopen van een huis nog steeds een goede investering. De prijzen zijn nu hard onderuit gegaan, maar laten wij niet vergeten dat de huizenprijzen in het verleden ook hard zijn gestegen. Een correctie van de huizenprijzen kon niet uitblijven.

Financiële risico’s zijn kleiner door de nieuwe hypotheekregels

Tot 2013 was het toegestaan om een hypotheek af te sluiten waarin de aflossing van de hypotheekschuld werd doorgeschoven naar de einddatum. De vóór 2013 afgesloten hypotheekvormen worden gerespecteerd, maar nieuw gesloten hypotheken moeten voldoen aan de nieuwe regels. Hierdoor zijn er nog twee hypotheekvormen mogelijk, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. De nieuwe hypotheekregels zijn ingevoerd als bezuinigingsmaatregel. De regeling van de hypotheekrenteaftrek is hierdoor goedkoper voor de Nederlandse schatkist gemaakt. Door maandelijkse afbetalingen op de hypotheekschuld is er een kleinere kans op een restschuld bij verkoop.

Vaste hypotheeklasten of jaarlijks stijgende huren

Per juli 2013 is het de bedoeling om het huren van sociale huurhuizen mede af te laten hangen van de hoogte van het inkomen. De politiek wil op deze manier scheefwoners motiveren om door te stromen naar duurdere huurhuizen of naar een koophuis. Niet alleen de hypotheekrenteaftrek is getroffen door bezuinigingen. De huurders van huizen worden niet ontzien. De jaarlijkse verhogingen van de huren zijn een groot nadeel van een huurhuis. Bij het kopen van een huis kunt u door de hypotheekrente een lange periode vast te zetten zorgen voor vaste lasten gedurende de looptijd.

Een huis kopen is een investering op lange termijn

Indien u een huis hebt gekocht in 2008 tot en met 2012, is de hypotheekschuld waarschijnlijk hoger dan de verkoopwaarde van het huis. Bij het verkopen van het huis zal er een restschuld geïncasseerd worden. Uitgaande van de waardeontwikkeling op lange termijn, zal dit probleem zichzelf verhelpen. In de periode 1978 tot 1983 zijn de huizenprijzen ook hard onderuit gegaan. Dit werd veroorzaakt door de explosieve stijging van de huizenprijzen vanaf 1972 tot de tweede helft van 1978. Vanaf 1983 was er sprake van stabilisatie van de huizenmarkt en stegen de prijzen weer.

Lees ook: Drie slimme tips om de waarde van je woning te verhogen

Zodra de huizenmarkt zich weer stabiliseert, kunnen de prijzen weer hard gaan stijgen. Het kopen van een huis is een investering op lange termijn. Een verdere daling van de huizenprijzen is niet uit te sluiten, maar waarschijnlijk is de lucht er wel uit.

Een korte update, oktober 2023:

Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) was de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning in 2022 13,6% hoger dan in 2021, en bedroeg ruim €428.000. De prijsstijging was kleiner dan in 2021, maar nog steeds de op drie na grootste sinds 1995. In december 2022 daalden de prijzen van bestaande koopwoningen voor de vijfde maand op rij, met een daling van 2,3% ten opzichte van november.

Schaarste en lage rente en werkloosheid

De stijgende prijzen van de afgelopen jaren hingen samen met de lage hypotheekrente, de schaarste op de woningmarkt en de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting voor starters, maar ook met de lage werkloosheid en de hogere arbeidsparticipatie. In juni 2013 bereikten de huizenprijzen een dieptepunt. Daarna stegen de prijzen vrijwel elke maand tot en met juli 2022. Maar toen bereikte de prijsindex bestaande koopwoningen het hoogste niveau sinds de start van de statistiek in 1995

Gaan de prijzen van huizen dalen?

Volgens de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) daalde de gemiddelde verkoopprijs van een woning in het derde kwartaal van 2023 met 1,7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022, tot €422.000. Het aantal verkochte woningen steeg met 2% tot ruim € 33.000. In het ING-basisscenario zal de daling van de prijzen en het aantal woningverkopen volgend jaar doorzetten. Het gemiddelde prijsniveau valt 2,5% lager uit dan in 2022, en het aantal woningverkopen daalt richting de 175.000.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36