Hoe corona zorgt voor torenhoge huizenprijzen

De prijzen van huizen in Nederland blijven pieken. In 20 jaar tijd zijn de huizenprijzen nog niet zo hoog geweest als dit jaar. Hoewel de meningen en verwachtingen verschillen over wat de prijzen het komende jaar gaat doen, staat één ding vast: corona heeft een bijzonder effect op het koopgedrag van mensen. Hoe deze wereldwijde pandemie van invloed is op de torenhoge huizenprijzen van dit moment lees je in dit artikel.

 

Meer thuis betekent meer oog voor leefomgeving

Een van de grootste redenen waarom men massaal op zoek gaat naar een andere woning is omdat zij sinds begin 2020 meer thuis zijn. De coronacrisis dwong ons, voornamelijk in het begin van het jaar, om meer activiteiten thuis en vanuit huis te doen. Dit is vandaag de dag nog steeds het geval: een groot deel van de Nederlanders werkt nog steeds vanaf de keukentafel of een bureautje op de werkkamer. Door het vele thuis zijn, is men ineens kritischer geworden op de leefomgeving. Dingen die eerder niet opvielen, vallen nu wél op.

 

Misschien merk je dat je eigenlijk te weinig leefruimte hebt of heb je überhaupt geen ruimte om een volledige werkplek te maken. Ook kan het zijn dat je juist meer naar groen om je heen snakt, zodat je even de natuur in kan als pauze van je werk. Je werkt immers toch vanuit huis. Corona heeft ervoor gezorgd dat mensen verlangen naar een nieuwe, andere woonomgeving. Daarom gaan zij massaal op zoek naar een nieuwe woning. Waar grote interesse is, stijgt de concurrentie en zo ook de prijzen van woningen. Eigenlijk is het dus heel logisch dat de woningprijzen een top bereiken.

 

Minder interesse in Randstad, meer in provincie

Wat hierbij opvalt is dat het grootste deel van de mensen die op zoek is naar een nieuw huis niet op zoektocht gaat in de Randstad. Zij willen juist buiten die drukke steden een woning vinden om in alle rust te kunnen wonen en werken. Daar zijn grotere huizen met groen om de deur beter te betalen dan in de Randstad. Althans; voor nu. Omdat de vraag daar groter wordt in verhouding met het aanbod gaan ook daar de prijzen nu omhoog. Dit bevestigt Boumij Makelaars, die gespecialiseerd is in Noord-Brabant. Vooral in Den Bosch zien zij de prijzen van appartementen en woningen omhoog schieten. Dat geldt ook voor andere gebieden buiten de grote steden, zoals Flevoland en andere dorpen en steden in Noord-Brabant.

 

Toch is het meer dan interessant te noemen wat de coronacrisis op langere termijn voor de huizenmarkt gaat betekenen. Momenteel gaat het nog heel goed met het kopen en verkopen van woningen, maar zoals de geschiedenis ons geleerd heeft moeten de negatieve effecten van een crisis ook op een punt zichtbaar zijn. Voor starters is dat moment nu al aangebroken; zij hebben minder kans om een eerste woning te kopen omdat de prijzen zoveel hoger zijn gaan liggen. Mensen die al een eigen woning hebben, hoeven minder te vrezen. Juist omdat zij hun eigen huis momenteel ook voor meer geld kunnen verkopen, zijn de kansen groter dat zij weer een andere woning aan kunnen schaffen.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ik ben Ronald Barends, directeur en eigenaar van Huislijn.nl, een platform dat maandelijks door 800.000 woningzoekenden wordt bezocht. Dankzij de samenwerking met vele makelaars bieden we een actueel en overzichtelijk aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen, waarmee Huislijn.nl een waardevolle bron is voor zowel makelaars als huizenzoekers. Naast mijn werk bij Huislijn.nl geef ik graag advies over het kopen en verkopen van een woning. Ook vind ik het leuk om af en toe wooninspiratie te delen en mensen te helpen bij het vormgeven van hun ideale woonomgeving. Mijn brede interesse in alles rondom wonen – van interieurtrends tot duurzame oplossingen – maakt me een veelzijdige partner voor iedereen met een passie voor wonen.

Artikelen: 292