Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!
Stappenplan huis kopen
Het kopen van een huis is niet iets wat je op een vrije middag doet. Het vraagt een flinke investering, en dus niet alleen een financiële. Dit stappenplan voor het kopen van een huis geeft je houvast. Niet alle stappen zijn even gezellig en inspirerend, maar als je straks in je nieuwe huis zit, ben je dat meteen vergeten.
1) Budget bepalen
Je eerste stap in het stappenplan “huis kopen” is weten in welke vijver je mag gaan vissen. Met andere worden welk budget heb je te besteden. Je inkomen en dat van een eventuele partner is leidend, evenals de woonsituatie waar je nu in zit. Heb je al een koopwoning dat je gaat verkopen of ben je een starter op de huizenmarkt? Ga om tafel met een hypotheekadviseur en bekijk de mogelijkheden.
2) Woning zoeken
Waar de vorige stap vaak wat saai is, geeft dit plezier. Avonden op websites van woningaanbieders, rondrijden in buurten waar je zou willen wonen. Het grote dromen begint nu concreet te worden. Er zijn verschillende websites met een gemêleerd aanbod en goede zoekfuncties. Zo zijn wij hier bij Huislijn.nl altijd up-to-date en bieden we een ruime keuze van koopwoningen en huurhuizen.
3) Bezichtigen
En dan stap je over de drempel van het huis dat je zo aansprak toen je het online had gevonden. Voelt het goed? Ziet het er goed uit? Houd je checklist bij de hand en laat je niet overrompelen. Vraag ook door, is de dakbedekking aan vervanging toe? Hoe oud is de ketel? Is de woning geïsoleerd? Zorg dat je het huis altijd met daglicht bekijkt.
Na een eerste bezichtiging laat je het allemaal eens bezinken. Nog altijd even enthousiast, plan dan een tweede bezichtiging in. En voor een zekere investering, laat je een bouwtechnische keuring uitvoeren door een specialist.
4) Aanvullend onderzoek
Afhankelijk van je plannen en zorgen, kan je een aankoopmakelaar in de arm nemen voor aanvullend onderzoek. Bijvoorbeeld de controle van het verplichte energielabel, het bestemmingsplan en de milieuaspecten. Maar denk bijvoorbeeld ook aan ongedierte bestrijden zoals houtworm, schimmels of boktor.
5) Onderhandelen
Een spannende stap; de onderhandelingen. Lees je goed in over de do’s en dont’s en informeer bij familie, vrienden en collega’s voor tips. Kijk naar de huizenprijzen van vergelijkbare woningen en houd het rapport van de bouwtechnische keuring bij de hand. Ook een aankoopmakelaar kan je goed ondersteunen met de onderhandelingen. Bedenk van tevoren een strategie en laat je niet verrassen.
6) Koopovereenkomst ondertekenen
Wanneer het bod wordt geaccepteerd door de verkopende partij, dan wordt de koopovereenkomst gemaakt. Loop deze overeenkomst goed door om te zien of alle gegevens kloppen. Als beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, gaat deze naar de notaris. Er is dan een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Zie je niet af van de verkoop en zijn de financiën rond, dan vindt de overdracht plaats op de afgesproken opleverdatum.
7) Financiering
Als het goed is heb je in een eerder stadium al gesproken met een hypotheekverstrekker. Als de koopovereenkomst gesloten is, is het tijd om de financiering rond te maken. Hier vind je meer informatie over de hypotheek.
8) Notaris
De laatste stap is het huis daadwerkelijk kopen. Dit gebeurt bij de notaris. Je neemt de benodigde gegevens mee van de hypotheekverstrekker, je persoonlijke documenten en dan kan er getekend worden. Wat je tekent heet “akte van levering”. Met de handtekeningen wordt het huis jouw eigendom.
De negende stap is dat die champagne geopend mag worden. Het huis is nu van jou! Na al het uitzoeken en geregel, is het nu tijd om de mouwen op te stropen. Dozen inpakken, verven, klussen. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben nog wel enkele tips om je huis woonklaar te maken. Dit waren de 9 stappen van het “stappenplan huis kopen”.