Behangen van een nieuwbouwwoning

Als het strak en sterk moet zijn

Renovlies- en glasvliesbehang zijn populaire keuzes voor het afwerken van muren in nieuwbouwwoningen. Dit gladde, maar enorm sterke behang heeft de uitstraling van een strak gestucte muur, maar biedt de voordelen van behang. Persoonlijk ben ik heel blij dat we het tijdperk van uitsluitend papieren behang al lang achter ons hebben gelaten. Dat getob op een trapje met een nat ingepapte behangbaan die in de hoeken scheurde… Of die lange behangbanen insmeren op een plaktafel, die je aan het einde nog moest schoonmaken. Toen glasvliesbehang op de markt kwam, was dat echt een verademing. Dat scheelde veel gedoe!

Het gemak van vliesbehang dient dus écht de mens. In dit artikel lees je alles over renovlies behang, glasvliesbehang én het verschil tussen deze twee. Hierna kun je voor jezelf bepalen welke van de twee het beste is voor jouw woning.

Vrouw leunt op een ladder in een nieuwbouwwoning terwijl ze kleurstalen bekijkt, met verfspullen en een deels geschilderde muur op de achtergrond.
Renovlies- en glasvliesbehang maken het eenvoudig om nieuwbouwwoningen een strakke en moderne uitstraling te geven. Geen getob meer met nat behang, maar genieten van een snelle en duurzame afwerking.

Behangklaar

Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, wordt deze meestal afgewerkt met een dunne stuclaag. Dit stucwerk is echter nog niet geschikt om direct overheen te schilderen. De wanden worden zogenaamd “behangklaar” opgeleverd. De naam verraadt het al: de wanden zijn klaar voor behang, maar niet voor schilderwerk zoals latex en muurverf.

Er zitten vaak veel oneffenheden in, zoals krasjes, putjes, gaatjes en bobbeltjes. Bij het schilderen zie je deze meteen. Na de oplevering begint het eerste kluswerk dus al. Daarbij rijst natuurlijk de vraag: wat doen we op de muren?

Behangen van nieuwbouwwoningen

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt enorm veel kijken, vaak zaken waar je nog nooit eerder aan hebt gedacht! Alles is nieuw en volgens de nieuwste bouwinzichten gebouwd. Over veel aspecten van de buitenkant heb je geen enkele zeggenschap, omdat de woning volgens vastgestelde bouwplannen en bouwnormen wordt gebouwd. Maar over de binnenkant kun je helemaal losgaan.

Inspiratie voor het behangen van nieuwbouwwoningen: een keuken met opvallend visbehang, een kantoor met een modern grafisch ontwerp en een toilet met elegant geometrisch behang
Geef iedere ruimte in je nieuwbouwwoning een unieke uitstraling met vlies- of renovliesbehang. Kies voor opvallende ontwerpen in de keuken, modern grafisch behang in het kantoor, of elegante patronen in het toilet om je interieur echt te laten spreken.

De muren zijn, naast het schilderwerk, een van de eerste en belangrijkste onderdelen van een interieur. Een mooie, strakke wand is immers een blikvanger in iedere ruimte! Maak daarom bij het afwerken van de wanden in een nieuwbouwwoning een verstandige keuze. Schilderen lijkt snel en makkelijk, maar dit is niet altijd verstandig. Een nieuw huis heeft namelijk zo’n vier jaar nodig om zich volledig te zetten. Dat betekent dat je in deze periode vaak kieren en scheuren zult krijgen. Dit kan geen kwaad, maar moet na verloop van tijd wel worden opgevuld en afgewerkt.

Doordat vliesbehang een flexibele structuur heeft, is het ideaal om na de oplevering of verbouwing op de muren aan te brengen. Mochten er kleine scheurtjes ontstaan (vaak tussen oude en nieuwe wanden) of oneffenheden in de muur zitten (wat altijd het geval is), dan zie je hier niets meer van. Ga je direct na de oplevering de muren schilderen, dan valt het eindresultaat vaak tegen, zoals afbladderende verf. Dit komt doordat de luchtvochtigheid in de muren nog te hoog is.

Bij het kiezen van de juiste afwerking voor de muren in jouw nieuwbouwwoning is het ook belangrijk om vooruit te denken over het totale bouwproces. Ben je nog in de ontwerpfase of overweeg je een eigen huis te laten bouwen? Ontdek in ons artikel Tips om de perfecte nieuwbouwwoning te laten bouwen hoe je een droomhuis kunt realiseren dat zowel functioneel als stijlvol is. Van ontwerpideeën tot praktische bouwtips, dit artikel biedt inspiratie voor iedereen die van plan is een nieuwbouwwoning te laten bouwen. Klik door en leer hoe jij een sterk fundament kunt leggen voor jouw ideale thuis!

Wist je dat het wel één tot twee jaar kan duren voordat de muren van een nieuwbouwwoning echt droog zijn? Deze luchtvochtigheid maakt het ook riskant om de muur direct te laten stucen, omdat het stucwerk niet overal goed blijft hechten. Wil je wel graag gladde, effen wanden? Kies dan voor glasvlies- of renovliesbehang. Dit biedt de uitstraling van een gestucte muur, maar is minder kwetsbaar. Na het behangen kun je de muur een kleur naar keuze geven met muurverf.

Voordelen van renovlies en glasvliesbehang

  • Mooi strak en glad, maar ook verkrijgbaar in bewerkte dessins
  • Makkelijk aan te brengen
  • Strakke en naadloze afwerking
  • Ideaal om oneffenheden te verbergen
  • Geschikt voor mensen met allergieën
  • Scheurvast
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Stevig en duurzaam behang
  • Brandwerend of brandvertragend
  • Geschikt voor vochtige ruimtes
  • Makkelijk overschilderbaar
  • Verschil tussen glasvliesbehang en renovliesbehang

Hoewel er veel overeenkomsten zijn, bestaan er ook een paar belangrijke verschillen:

  • Glasvliesbehang wordt gemaakt van glasvezels, wat zorgt voor een enorm sterk behang.
  • Renovliesbehang wordt gemaakt van samengeperste cellulose- en polyestervezels. Dit is ook sterk, maar iets minder sterk dan glasvliesbehang.
  • Glasvliesbehang is zeer sterk en bestand tegen intensief gebruik.
  • Renovliesbehang is iets gevoeliger voor beschadigingen.
  • Glasvliesbehang is iets minder ademend dan renovliesbehang, wat belangrijk kan zijn in vochtige ruimtes.
  • Glasvliesbehang is brandvertragend, terwijl renovliesbehang brandwerend is.

Praktijkvoorbeeld: De voordelen van renovlies en glasvliesbehang in actie
Bij het behangen van een nieuwbouwwoning in Utrecht adviseerde onze interieurstylist, renovliesbehang vanwege de flexibele en scheurvaste eigenschappen. Tijdens de eerste maanden na de oplevering verschenen er kleine scheurtjes in de muren door het zetten van de woning. Dankzij het renovliesbehang bleven deze scheurtjes onzichtbaar en hoefde de muur niet opnieuw behandeld te worden.

In een ander project, een kantoorruimte met intensief gebruik, stelde zij glasvliesbehang voor. De hoge duurzaamheid en stootbestendigheid van het materiaal zorgden ervoor dat de muren hun strakke uitstraling behielden, zelfs na dagelijks intensief gebruik.

Dus… renovlies of glasvliesbehang?

Zowel renovlies als glasvliesbehang zijn uitstekende opties voor het strak afwerken van muren (en zelfs plafonds!). Renovlies is iets goedkoper, scheurvast en zorgt voor een strakke afwerking. Het is ideaal voor nieuwbouwwoningen. Glasvliesbehang is daarentegen iets duurder, maar nóg duurzamer, sterker en brandvertragend. Hierdoor is glasvliesbehang zeer geschikt voor intensief gebruik in huis, maar ook in openbare gebouwen en kantoren.

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 25