Vloerverwarming: hoe werkt het, en met welke vloer gaat het goed samen?

Is er iets fijner dan op een verwarmde vloer lopen als het buiten koud is? Wij mensen voelen ons het beste binnenshuis als ons hoofd koel is en onze voeten warm. Daarbij moet de temperatuur op hoofdhoogte ergens tussen de achttien en twintig graden liggen, en op vloerhoogte rond de drieëntwintig graden. Een dergelijke warmteverdeling kan worden bereikt met vloerverwarming. Maar hoe werkt vloerverwarming eigenlijk? Wat zijn de voordelen? En met welke vloer gaat het goed samen?

Verschillende mogelijkheden

De vloer wordt meestal verwarmd met elektriciteit, warm water of hete lucht. De meeste mensen kiezen vaak voor het type verwarming dat al in huis is geïnstalleerd. Over het algemeen kan gesteld worden dat elektrische vloerverwarming een goede oplossing is bij renovaties en uitbreidingen. Bij grotere oppervlakken heeft watergedragen vloerverwarming de voorkeur; op kleinere oppervlakken kan het behoorlijk lang duren voordat een watergedragen vloerverwarmingssysteem rendabel wordt. Vaak is alleen vloerverwarming voldoende om een ​​hele kamer te verwarmen. Vloerverwarming is erg praktisch in vochtige ruimtes, bijvoorbeeld badkamers of een hal met natte schoenen, parasols en laarzen. 

Vloeren die goed samengaan met vloerverwarming

Bijna alle soorten vloeren gaan goed samen met vloerverwarming, maar sommige beter dan andere. Als het om houten vloeren en laminaatvloeren gaat, is het principe dat het materiaal zo dicht en dun mogelijk moet zijn om de warmte efficiënt te kunnen verspreiden. Het beste is om hout of laminaat te gebruiken dat niet dikker is dan circa achttien millimeter. Vinylvloeren kunnen ook prima gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Dan moet je er echter wel rekening mee houden dat de temperatuur niet boven de zevenentwintig graden mag komen. Vinylvloeren worden namelijk snel warm, maar koelen ook snel af. Tapijten zijn ook goed te combineren met vloerverwarming, zolang je er maar voor zorgt dat het tapijt en de warmte niet te veel tegenhouden.

Een PVC vloer of een stenen vloer zijn de beste keuze als het gaat om vloerverwarming, omdat dit soort materialen een zeer goede thermische geleidbaarheid hebben. Tegels en steen warmen snel op en houden de warmte goed vast, waardoor de vloerverwarming extra efficiënt is. Vloerverwarming die zich onder tegels of steen bevindt, kan ook in hogere mate worden verwarmd dan andere materialen.

vrouw ligt op een vloer die geïsoleerd is

De voordelen van vloerverwarming

Met de juiste vloer heeft vloerverwarming daarom veel voordelen. Het is lekker comfortabel aan de voeten, waardoor de temperatuur in de kamer vaak iets omlaag kan zonder dat het thermisch comfort minder wordt. Vloerverwarming verspreidt de warmte goed over de ruimte, doordat de hele vloer als het ware een grote radiator is. Bovendien is het onzichtbaar – de vloerverwarming is niet zo in het oog vallend en omvangrijk zoals radiatoren dat kunnen zijn.

LEESTIP:
Waarom keramische houtlook tegels een slimme keuze zijn voor elk huis

Dit kan veel voordelen hebben bij het inrichten van de kamer. Bovendien gedijen mijten niet op warme vloeren! Maar bovenal is het een energiezuinig alternatief, vooral in combinatie met een samen met een warmtepomp.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 279