Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!

Samenwonen? Dit moet je regelen
Je bent gek op elkaar, brengt steeds meer tijd samen door… en dan komt die logische vraag: waarom zouden we niet gaan samenwonen? Klinkt gezellig, toch? Maar voor je de verhuisdozen inpakt, is het slim om een paar zaken goed te regelen. Samenwonen betekent namelijk niet alleen een huis delen, maar ook verantwoordelijkheden en financiën.
Wat moet je praktisch regelen?
Samenwonen is meer dan je spullen verhuizen en een gezamenlijke Netflix-account aanmaken. Denk bijvoorbeeld aan een samenlevingscontract. Dit is niet verplicht, maar kan handig zijn om afspraken vast te leggen over wie wat betaalt en wat er gebeurt als jullie ooit uit elkaar gaan. Zo’n contract kun je zelf opstellen of via een notaris regelen. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap is dit vaak niet nodig.

Kijk ook naar jullie verzekeringen. Vaak is één woonverzekering voldoende en kunnen sommige verzekeringen, zoals de zorgverzekering, worden samengevoegd. Controleer of jullie dubbele dekkingen hebben en geef adreswijzigingen op tijd door — dat kan namelijk invloed hebben op de premie.
Dubbele contracten opzeggen
Samenwonen kan in het begin al duur genoeg zijn. Daarom is het slim om lopende abonnementen en contracten goed door te nemen. Welke diensten gebruiken jullie allebei? En wat kan worden stopgezet? Denk aan dubbele streamingabonnementen, tijdschriften of energiecontracten.
Ook handig: kijk kritisch naar je huidige internetabonnement. Stel dat jij voldoende hebt aan een lage snelheid, maar je partner gamet of streamt regelmatig — dan is glasvezel een slimme keuze. Het mooie is dat je dan niet per se de hoogste snelheid hoeft te nemen. Of je nu kiest voor glasvezel alleen of met z’n tweeën, een 100 Mbit/s-abonnement is in veel gevallen meer dan voldoende én scheelt in de kosten.
Hoe regel je de financiën?

Samen een huishouden runnen betekent ook samen financiële afspraken maken. Zet op een rij wat jullie gezamenlijke inkomsten en uitgaven zijn. Een gezamenlijke rekening is handig voor vaste lasten zoals huur, boodschappen en rekeningen. Spreek af of jullie alles 50/50 betalen of juist naar draagkracht bijdragen.
Zijn er schulden? Dan is openheid belangrijk. Door afspraken te maken, voorkom je misverstanden. Ook praktisch: bewaar belangrijke documenten digitaal in de cloud. Zo hebben jullie beiden altijd toegang tot contracten en rekeningen. Vergeet niet te checken of je je partner kunt aanmelden voor je pensioenregeling — soms is daarvoor een samenlevingscontract vereist.
Wat betekent samenwonen voor uitkeringen en toeslagen?
Samenwonen kan gevolgen hebben voor toeslagen en uitkeringen. Als je fiscaal partners wordt, kan dit betekenen dat je minder zorg- of huurtoeslag ontvangt. Geef de verhuizing dus tijdig door aan de gemeente. Die meldt het automatisch bij de Belastingdienst. Zo voorkom je verrassingen achteraf.
Klaar om de stap te zetten?
Samenwonen is een geweldige stap — en nog fijner als alles goed geregeld is. Zorg dat verzekeringen en contracten op orde zijn, maak duidelijke financiële afspraken en vergeet de invloed op toeslagen niet. Door deze zaken samen aan te pakken, wordt samenwonen niet alleen leuk, maar ook zorgeloos. Tijd om de dozen te pakken!
Wil je ook weten hoe je als starter de juiste hypotheek kiest? Lees dan ons artikel: De juiste hypotheek kiezen als starter – dit moet je weten.