Prefab mantelzorgwoning: dé oplossing voor zorg en comfort aan huis

De zorg voor ouderen of hulpbehoevenden wordt tegenwoordig steeds vaker door familieleden opgepakt. Wanneer je de mogelijkheid hebt om rondom je woning een extra woonunit te plaatsen, kan dit voor je dierbare een fijne oplossing zijn om niet alleen zorg, maar ook aandacht te ontvangen. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig sociaal contact net zo belangrijk is als slaap en onderdak. Met een prefab mantelzorgwoning geef je chronisch zieke of hulpbehoevende familieleden de kans om niet in een isolement te raken. In dit artikel lees je waarom een mantelzorgwoning een aantrekkelijke keuze is en hoe het bijdraagt aan doeltreffende ouderenzorg.

Handen die elkaar vasthouden als symbool van mantelzorg en ondersteuning voor ouderen of hulpbehoevenden.
Mantelzorg is meer dan alleen praktische hulp; het biedt ook emotionele steun en verbondenheid. Met een prefab mantelzorgwoning blijft zorg dichtbij en kunnen dierbaren rekenen op aandacht en comfort in een vertrouwde omgeving.

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een mantelzorgwoning?

Normaal gesproken heb je voor een uitbouw of de bouw van een overkapping in je tuin een vergunning van de gemeente nodig. Sinds 2014 is dat niet meer nodig voor een mantelzorgwoning. Op deze manier ondersteunt de overheid mantelzorgers die zorg voor zieke of oudere familieleden op zich nemen. Door de vergrijzing wordt zorg steeds duurder, waardoor klassieke verzorgingshuizen verdwijnen en ouderen steeds vaker thuis blijven wonen. Een prefab mantelzorgwoning speelt hier perfect op in en zal in de toekomst waarschijnlijk een gangbaar verschijnsel worden.

Actueel nieuws: Op 13 februari 2025 heeft Minister Keijzer een wetsvoorstel ingediend dat beoogt het vergunningsvrij bouwen van mantelzorgwoningen landelijk te uniformeren. Dit voorstel wil een einde maken aan de uiteenlopende regels per gemeente en het proces voor mantelzorgers vereenvoudigen. Wanneer dit wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt het plaatsen van een mantelzorgwoning nog laagdrempeliger en toegankelijker voor veel gezinnen. Bron: MantelzorgNL

Meer weten over de regels voor mantelzorgwoningen? Bekijk de actuele bouwregels op de website van de Rijksoverheid.

Mantelzorgwoning op maat

Blije oudere man in een comfortabele mantelzorgwoning met maatwerk voorzieningen.
Een op maat gemaakte mantelzorgwoning biedt niet alleen alle praktische voorzieningen, maar zorgt ook voor een warme en comfortabele woonomgeving waarin ouderen zich echt thuis voelen.

Een mantelzorgwoning kan volledig op maat worden gemaakt, inclusief alle voorzieningen die de bewoner nodig heeft, zoals een keuken en een badkamer. De voorgefabriceerde onderdelen worden meestal binnen drie maanden geleverd en ter plekke in elkaar gezet. Een chalet dat als mantelzorgwoning dient, is beschikbaar in diverse ontwerpen en heeft tegenwoordig echt de uitstraling van een kleine, volwaardige woning. De huisjes zijn bovendien uitstekend geïsoleerd en voorzien van hoogwaardig glaswerk, wat bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat.

Van plan tot realisatie: hoe plaats je een prefab mantelzorgwoning?

Het plaatsen van een prefab mantelzorgwoning verloopt doorgaans in een aantal overzichtelijke stappen. Allereerst is het belangrijk om samen met de bewoner te bepalen welke voorzieningen nodig zijn, zoals aangepaste sanitair en een veilige woonomgeving. Daarna kun je in overleg met de leverancier van de mantelzorgwoning, zoals de Prefabriek, het ontwerp en de indeling bespreken. Na de vergunningscheck en het regelen van de financiering, wordt de woning in de fabriek geproduceerd. Dankzij het prefab proces kan de woning vaak binnen enkele dagen op locatie worden geplaatst en aangesloten op nutsvoorzieningen. Hierdoor kunnen zorgbehoevenden snel genieten van hun nieuwe, comfortabele thuis.

Comfortabele en sociale manier van wonen

Een mantelzorgwoning kun je duurzaam verwarmen, waardoor het voor ouderen, gehandicapten of chronisch zieken een comfortabele manier van wonen is. En met de familie vlak in de buurt voelen zij zich ook sociaal gezien geborgen, omdat er vaker gelegenheid is voor een praatje, een luisterend oor of een gezellig bezoek met een kopje koffie.

Hoe kan ik mijn mantelzorgwoning financieren?

Hoewel een mantelzorgwoning een kostbare investering is, zijn er manieren om dit te financieren. Zo is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een hypotheek af te sluiten op de prefabwoning. Daarnaast kun je mogelijk ook een uitkering ontvangen als je zorg verleent voor een dierbare op je eigen terrein.

Zou jij graag hulpbehoevende dierbaren willen opvangen? Dan is een prefab mantelzorgwoning van de Prefabriek een geweldige woonoptie voor de bewoner, maar ook voor jou als mantelzorger is het praktisch en fijn om dichtbij je geliefde te zijn.

Stephanie Hopmans
Stephanie Hopmans

Ik ben Stephanie Hopmans en ik werk al meer dan 25 jaar in de marketing voor diverse bedrijven. Veel van deze bedrijven waren actief op de huizenmarkt, waardoor ik altijd een sterke band heb gehad met de woonsector. Dit heeft mijn passie voor interieurontwerp en het creëren van sfeervolle, uitnodigende ruimtes aangewakkerd. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te helpen hun droominterieur te realiseren. Lees verder op: Wooninfluencers

Artikelen: 78