Zo laat je je kinderen veilig spelen in de tuin

In de tuin kunnen kinderen zich uitleven en genieten van de buitenlucht. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de speelomgeving van je kinderen veilig is, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Kinderen zijn ondernemend en nieuwsgierig en zijn zich niet altijd bewust van de gevaren. In dit artikel lees je wat je kunt doen om je kinderen veilig te laten spelen.

Zorg voor overzicht

Een van de eerste stappen in het veiliger maken van je tuin is het creëren van een duidelijke en overzichtelijke speelruimte. Het is verstandig om een aparte zone in te richten waar kinderen vrij kunnen spelen. Zorg ervoor dat deze zone zichtbaar is vanuit het huis, zodat je ze in de gaten kunt houden terwijl je binnen bent. Bij het inrichten van de speelzone is het belangrijk om te kiezen voor kindvriendelijke materialen. Denk aan rubberen tegels, kunstgras of zand als ondergrond. Deze materialen zijn zachter en bieden meer demping bij een val dan harde tegels of beton.

Kind zit op de rand van een houten zandbak in een tuin, met roze laarzen en een groene gieter met ananasprint op de grond.
Een veilige speelomgeving begint met kindvriendelijke materialen zoals een zandbak. Zorg voor overzicht en laat je kinderen onbezorgd spelen!

Kies voor veilige speeltoestellen

Speeltoestellen zoals een speelhuisje in de tuin of een glijbaan zijn favoriet bij veel kinderen. Het is echter belangrijk dat deze toestellen veilig en stevig zijn. Kies voor toestellen die gemaakt zijn van duurzame materialen zoals hout of stevig kunststof. Zorg ervoor dat hout behandeld is tegen splinters en dat alle onderdelen goed vastzitten. Controleer ook of het toestel stevig staat en niet kan omvallen. Daarnaast is het belangrijk dat speeltoestellen voldoen aan Europese veiligheidsnormen (CE-markering). Bijvoorbeeld, een babyschommel is een geweldig speeltoestel voor peuters en baby’s, maar zorg ervoor dat de schommel een goed harnas of een veiligheidsgordel heeft om je kleintje veilig vast te houden.

Twee kinderen springen op een trampoline met veiligheidsnet, omringd door bomen in een zonnige tuin.
Zorg voor veilige speeltoestellen, zoals een trampoline met een stevig veiligheidsnet. Kies voor duurzame materialen en controleer regelmatig of alles goed vastzit, zodat je kinderen onbezorgd kunnen spelen.

Kijk uit met water en giftige planten

Heb je een vijver, zwembad of andere waterpartijen in je tuin? Dan is het erg belangrijk om deze goed te beveiligen. Zelfs ondiep water kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen. Plaats een hek rondom de vijver of gebruik een vijvernet om te voorkomen dat kinderen erin vallen. Daarnaast is het belangrijk om te controleren welke planten je in de tuin hebt. Sommige planten en bessen zijn giftig en kunnen gevaarlijk zijn als kinderen ze in hun mond stoppen. In de herfst kun je te maken krijgen met giftige paddenstoelen. Zie je paddenstoelen in je tuin, haal deze dan weg. Voorbeelden van giftige planten zijn de goudenregen, vingerhoedskruid en taxus. Verwijder deze planten of zorg ervoor dat ze buiten het bereik van kinderen staan.

Zorg voor schaduw

Kinderen en een volwassene spelen samen een potje voetbal in een schaduwrijke tuin op een zonnige dag.
Buiten spelen is heerlijk, maar vergeet niet om voldoende schaduw te creëren in de tuin. Een speelhuisje of schaduwdoek kan een ideale bescherming bieden tegen de zon. Smeer kinderen altijd in met zonnebrandcrème, ook in de schaduw.

Kinderen kunnen zich vaak urenlang vermaken in de tuin, maar ze zijn ook kwetsbaar voor de schadelijke effecten van de zon. Zorg daarom voor voldoende schaduwrijke plekken, bijvoorbeeld met behulp van een parasol, een schaduwdoek of een overkapping. Een speelhuisje in de tuin kan ook een uitstekende manier zijn om schaduw te bieden. Naast een leuke speelplek kan het huisje kinderen ook bescherming bieden tegen de zon. Laat je kinderen altijd een zonnehoed dragen en smeer ze in met zonnebrandcrème, ook als ze in de schaduw spelen.

Houd tuingereedschap uit de buurt

Een tuin is vaak ook een plek waar tuingereedschap wordt gebruikt of opgeborgen staat. Deze materialen kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen. Berg gereedschap en gevaarlijke stoffen op in een afgesloten schuur of kast, buiten het bereik van nieuwsgierige handjes. Let ook op met het gebruik van meststoffen of pesticiden in de tuin. Kies indien mogelijk voor milieuvriendelijke en kindvriendelijke alternatieven om de risico’s te minimaliseren.

Stimuleer actief en creatief spelen

Een veilige tuin betekent niet dat deze saai hoeft te zijn. Moedig kinderen aan om actief en creatief te spelen. Een speelhuisje, een babyschommel of een zandbak kan bijdragen aan urenlang plezier en fantasierijk spel. Daarnaast kun je de tuin aanvullen met losse speelelementen, zoals hoepels, springtouwen en ballen. Zorg ervoor dat je kinderen voldoende ruimte hebben om rond te rennen en te spelen zonder tegen obstakels aan te botsen.

De voordelen van buitenspelen
Een zandbak is niet alleen een leuke toevoeging aan je tuin, maar ook een geweldige manier om kinderen buiten te laten spelen én hun creativiteit te stimuleren. Wist je dat buitenspelen bijdraagt aan hun motorische ontwikkeling en sociale vaardigheden? Ontdek alle voordelen van buitenspelen en waarom een zandbak een echte must-have is voor je tuin. Lees hier meer over de voordelen van buitenspelen en de rol van een zandbak!

Met deze handige tips creëer je een speelse en veilige omgeving waar je kinderen urenlang van kunnen genieten.

Vrijheid, maar met toezicht

Hoewel het belangrijk is om toezicht te houden op jonge kinderen, is het ook belangrijk om hen vrijheid te geven om hun spel zelfstandig te ontdekken. Door een veilige omgeving te creëren, kun je kinderen met een gerust hart laten spelen. Leer je kinderen daarnaast spelenderwijs over veiligheid. Wijs hen bijvoorbeeld op het belang van voorzichtig klimmen en springen, en moedig ze aan om vragen te stellen als ze ergens over twijfelen. Met een goed ingerichte en veilige tuin bied je je kinderen een plek waar ze zowel hun energie kwijt kunnen als hun fantasie kunnen laten groeien. Zo kunnen ze optimaal genieten van hun tijd buitenshuis – en kun jij met een gerust hart toekijken.

Stephanie Hopmans
Stephanie Hopmans

Ik ben Stephanie Hopmans en ik werk al meer dan 25 jaar in de marketing voor diverse bedrijven. Veel van deze bedrijven waren actief op de huizenmarkt, waardoor ik altijd een sterke band heb gehad met de woonsector. Dit heeft mijn passie voor interieurontwerp en het creëren van sfeervolle, uitnodigende ruimtes aangewakkerd. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te helpen hun droominterieur te realiseren. Lees verder op: Wooninfluencers

Artikelen: 69