Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!
Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?
Om zelf elektriciteit op te kunnen wekken en een duurzame investering te doen, kan je als particulier overwegen om zonnepanelen te nemen. Voordat je deze echter aanschaft is het wel belangrijk om te controleren of je huis optimaal geschikt is voor zonnepanelen. Of je nu al eigenaar bent of van plan bent om een huis te kopen, factoren als dakoriëntatie, hellingshoek en schaduwvorming bepalen bijvoorbeeld hoeveel je panelen daadwerkelijk kunnen opladen. Daarom bespreken we in dit artikel deze drie factoren.
Dakoriëntatie
De opbrengst van je zonnepanelen wordt voor een groot deel bepaald door de oriëntatie van je dak. Zonnepanelen die op het zuiden zijn gericht leveren over het algemeen meer energie op dan andere zonnepanelen aangezien ze dan de hele dag zon kunnen vangen en omzetten in energie. Daken die juist naar het oosten of westen zijn gericht kunnen wel degelijk geschikt zijn voor het plaatsen van panelen, maar deze leveren meestal minder op. Daarentegen zijn zonnepanelen die op het noorden gericht zijn meestal niet efficiënt en worden daarom vaak afgeraden. Dat betekent overigens niet dat je dan geen zonnepanelen meer kan plaatsen, want je kan ook denken aan alternatieve mogelijkheden om te plaatsen zoals schuurdaken en carports. Zo kan je toch zonnepanelen plaatsen en genieten van de opbrengst.
Maak je dak klaar voor zonnepanelen
Voordat je zonnepanelen installeert, is het belangrijk om te kijken naar de staat van je dak. Goed dakonderhoud kan namelijk bijdragen aan een hogere opbrengst van je zonnepanelen en de levensduur van je dak verlengen. Overweeg je een huis te kopen of te verkopen, dan is een goed onderhouden dak een aantrekkelijke meerwaarde. Lees ons artikel “Verduurzaam je huis met passend dakonderhoud” om te ontdekken hoe je jouw dak optimaal kunt voorbereiden op een duurzame toekomst met zonnepanelen.
Helling van het dak
Een andere factor die een rol speelt bij het plaatsen van zonnepanelen is de hellingshoek van je dak. Dit beïnvloedt namelijk hoeveel zonlicht de zonnepanelen kunnen absorberen. Een ideale hoek voor zonnepanelen in Nederland ligt meestal rond de 35 graden. Door deze hoek te hanteren kunnen de panelen het hele jaar door genoeg zonnestralen absorberen. Wordt de hoek te groot of klein, dan daalt de opbrengst ook meteen. Maar hoe dit dan bij platte daken? In het geval dat je een plat dak hebt, worden de zonnepanelen met behulp van een speciale beugel in de juiste hoek gezet. Voor alle soorten daken kan je dus bijvoorbeeld zonnepanelen in Dordrecht kopen.
Schaduwvorming
Een laatste factor die van invloed is op de presentatie van zonnepanelen in de schaduwvorming van bijvoorbeeld bomen, schoorstenen of zelfs omliggende gebouwen. Door deze schaduwvorming kan het zonlicht minder goed de zonnepanelen bereiken waardoor de opbrengst lager wordt. Tegenwoordig is het wel zo dat er zonnepanelen zijn die zijn uitgerust met optimizers en micro-omvormers zodat panelen minder last hebben van de schaduw op een gedeelte van het systeem. Verder is het een overweging om op je dak in schaduwrijke gebieden maar een paar panelen te leggen en op plekken die wel direct zonlicht krijgen. Zo haal je het meeste energie op met jouw zonnepanelen.
Zonnepanelen: een slimme investering voor de toekomst van jouw woning
Zonnepanelen kunnen een waardevolle toevoeging zijn voor je woning en een aantrekkelijke investering op lange termijn. Ze verhogen niet alleen de energiezuinigheid, maar kunnen ook de waarde van je huis verhogen, wat gunstig kan zijn als je ooit besluit te verhuizen of je huis te verkopen. Ben je net een huis aan het kopen en wil je direct verduurzamen? Dan is het slim om al vroeg de geschiktheid van het dak voor zonnepanelen te bekijken. Zo ben je goed voorbereid op een toekomst met lagere energiekosten en een duurzaam energieverbruik.