Het gebruik van haardhout in de koude dagen

Nu de warme dagen achter de rug zijn, en de koude maanden voor de deur staan, is het belangrijk om je huis lekker warm en knus te houden. En dit het liefst zonder dat de energierekening torenhoog oploopt. Het gebruiken van openhaardhout is al eeuwenlang een populaire en effectieve manier om warmte en sfeer te creëren in huis. In dit artikel vertellen we je waarom het een uitstekende manier is om de koude dagen te overbruggen en hoe je kunt kiezen voor duurzaam haardhout.

Waarom kiezen voor haardhout?

Gezellige woonkamer met een brandende houtkachel, een mand vol zachte dekens, en een comfortabele blauwe stoel, met brandhout opgestapeld naast de haard.
Een warme en knusse sfeer: zachte dekens, een knisperend haardvuur en een comfortabele stoel voor ultiem comfort

Nu de woningprijzen het dak uitschieten wil je de overige kosten zo laag mogelijk houden. Het gebruik van haardhout is in tegenstelling tot elektriciteit of gas een stuk goedkoper. Buiten dat haardhout directe warmte biedt, geeft het een heerlijk rustgevende en sfeervolle ambiance. Het wordt al honderden jaren gebruikt om mensen samen te brengen rond een haard. Naast deze pluspunten is haardhout ook een nieuwe energiebron zodra het op de duurzame manier wordt toegepast. 

Dit zijn de beste soorten haardhout

Niet alle haardhoutsoorten zijn gelijk aan elkaar. De bekendste zijn de eiken, beuken en berkenhout vanwege hun goede verbrandingseigenschappen. Eik en beuk brand daarentegen langer en geeft meer warmte af, terwijl zacht hout zoals berk snel opwarmt en mooie vlammen geeft. 

Hoeveel haardhout heb ik nodig voor de winter?

Natuurlijk hangt het van een aantal factoren af hoeveel hout je nou precies nodig hebt. Hoe vaak stook je? Wat is de grootte van je haard/kachel? Hoe goed is de isolatie van je huis en welk type hout je gebruikt? Gemiddeld gezien is de richtlijn tussen de 3 en 6 kubieke meter haardhout voor een gehele winter.

Hoe weet ik of mijn haardhout goed gedroogd is?

Het gebruiken van gedroogd hout is essentieel voor een efficiënte en schone verbranding. Je kunt op de volgende manieren nagaan of je hout goed gedroogd is.

  • Kleur: Droog haardhout heeft vaak een grijsachtige of bleke kleur, terwijl vers hout meestal wat donkerdere en glanzende buitenkant heeft.
  • Vochtigheidsgraag: Het vochtgehalte van goed gedroogd haardhout moet onder de 20% liggen. Hier heb je bepaalde meters voor.
  • Scheuren en/of barsten: Mooi gedroogd hout bezit vaak scheuren en barsten aan de uiteinden, wat afleidt dat het vocht eruit is getrokken.
  • Vlammen: Goed gedroogd hout brandt makkelijk en gelijkmatig, waarbij weinig rookontwikkeling naar boven komt. Dit in tegenstelling tot vochtig hout wat meer rookt en moeilijker brandt.

Tips voor het opslaan van haardhout

Netjes gesorteerd haardhout in een stijlvolle buitenopslag met negen vakken, ideaal voor het efficiënt opslaan van haardhout in de tuin
Efficiënt en stijlvol: haardhout netjes opgeslagen in een robuuste buitenopslag.

Bij het opslaan van haardhout is het belangrijk dat je het beschermt tegen vocht. Overweeg dus om hout onder een afdak of een houtopslag op te slaan, zodat er bescherming is tegen regen of sneeuw. Ook is het van belang dat je hout nooit volledig afdekt met plastic omdat dit de luchtcirculatie belemmert en er schimmel op kan treden. Plaats het daarnaast op een verhoging om te voorkomen dat vocht van de bodem in het hout trekt.

Ventileer het hout op zo’n manier dat er lucht doorheen kan. Op deze manier kan eventueel hout nog gedroogd worden. En ten slotte is het verstandig om haardhout op een ruime afstand van je huis te bewaren ter voorkoming van ongedierte. Plaats hout daarom minimaal 5 meter van je huis en 30 centimeter van muren. 

Het gebruik van haardhout in de koude dagen biedt warmte en gezelligheid, maar het kan ook invloed hebben op je energierekening. Wil je weten hoe je kunt besparen? Lees dan ons artikel “Energiekosten stijgen: Ontdek hoe vergelijken je kan laten besparen!” voor praktische tips en inzichten.

Waarop moet ik letten bij het kiezen van een leverancier?

Het is belangrijk om hout in te slaan bij een betrouwbare leverancier. Bekijk welke producten hij verkoopt en welke certificeringen deze producten bezitten. Zoek op welke klanten je al voor ging en naar de reviews. 

Conclusie: 

Al met al is het gebruik van haardhout in de koude dagen een geweldige en sfeervolle manier om warmte te creëren en de energiekosten laag te houden. Door te kiezen voor de juiste houtsoort en duurzaam geproduceerd hout kun je niet alleen van die warmte genieten, maar draag je ook je steentje bij aan een schone toekomst.

Veel gestelde vragen:

Wat is het beste type haardhout om te gebruiken?

  • Hardhout, zoals eik, beuk en esdoorn, is meestal de beste keuze omdat het langer brandt en meer warmte afgeeft dan zachthout.

Kan ik geverfd of behandeld hout verbranden?

  • Nee, het is niet veilig om geverfd, behandeld of verlijmd hout te verbranden, omdat dit schadelijke chemicaliën kan afgeven en de luchtkwaliteit kan beïnvloeden.

Hoeveel tijd kost het om haardhout te drogen?

  • Afhankelijk van de houtsoort en de opslagomstandigheden kan het 6 tot 12 maanden duren om haardhout goed te laten drogen.
Ronald Barends
Ronald Barends

Ik ben Ronald Barends, directeur en eigenaar van Huislijn.nl, een platform dat maandelijks door 800.000 woningzoekenden wordt bezocht. Dankzij de samenwerking met vele makelaars bieden we een actueel en overzichtelijk aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen, waarmee Huislijn.nl een waardevolle bron is voor zowel makelaars als huizenzoekers. Naast mijn werk bij Huislijn.nl geef ik graag advies over het kopen en verkopen van een woning. Ook vind ik het leuk om af en toe wooninspiratie te delen en mensen te helpen bij het vormgeven van hun ideale woonomgeving. Mijn brede interesse in alles rondom wonen – van interieurtrends tot duurzame oplossingen – maakt me een veelzijdige partner voor iedereen met een passie voor wonen.

Artikelen: 316