Wat kost een warmtepomp en wat levert het op?

De overstap naar duurzame energie wordt steeds populairder. Een van de meest effectieve manieren om je huis te verwarmen zonder gas is door middel van een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte van buiten naar binnen via de processen verdamping en condensatie. Hierdoor zijn warmtepompen veel efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de kosten, subsidies en de mogelijke besparingen van een warmtepomp.

De kosten van een warmtepomp

Een warmtepomp voor op huis

Maar wat kost een warmtepomp? Dat is afhankelijk van het type en de installatie, maar over het algemeen begint de prijs bij zo’n € 6.500, inclusief installatie. Ook is het belangrijk om te weten dat dit bedrag kan variëren, afhankelijk van aanpassingen die nodig zijn in je woning. Zo kan het nodig zijn om radiatoren of vloerverwarming aan te passen of te vervangen om de warmtepomp optimaal te laten functioneren. Voor een goed overzicht van de kosten en mogelijkheden, kun je een adviseur laten langskomen. Deze kan dan de geschiktheid van je woning beoordelen en een plan opstellen met alle kostenposten en het verwachte rendement.

Voorwaarden voor subsidies voor warmtepompen

De overheid stimuleert de aanschaf van warmtepompen door middel van de ISDE-subsidie. Dit kan een groot deel van de investering terugverdienen. De hoogte van de subsidie hangt af van het type warmtepomp en het vermogen. Voor warmtepompen met een hoog energielabel, zoals A+++, kun je een extra bonus ontvangen. Dit maakt de aanschaf nog aantrekkelijker.

de voordelen van een warmtepomp

Er zijn een aantal voorwaarden waar de warmtepomp aan moet voldoen:

  • De warmtepomp moet geïnstalleerd zijn in een bestaande woning die u bezit en waarin u woont of gaat wonen. Nieuwbouw valt buiten de regeling.
  • De warmtepomp moet nieuw zijn en door een erkend installateur geplaatst zijn.
  • Uw woning moet vóór 1 januari 2019 gebouwd zijn of de omgevingsvergunning moet vóór 1 juli 2018 zijn aangevraagd.
  • De factuur en het betaalbewijs moeten op uw naam staan als aankoopbewijs.
  • Voor extra subsidie voor de isolatie moet u binnen 24 maanden na de installatie isolatiemaatregelen.

Subsidies kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s, wat een flinke vermindering kan zijn op de totale kosten. De officiële subsidiebedragen en voorwaarden vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Besparen met een warmtepomp

Een van de grootste voordelen van een warmtepomp is de besparing op gasverbruik. Hoeveel je bespaart, hangt af van je woningtype en de isolatie. In een matig geïsoleerde hoekwoning kan de besparing bijvoorbeeld al oplopen tot wel €680 per jaar. Ook verschilt de besparing per type warmtepomp. Met een hybride warmtepomp kun je tot wel 70% besparen op je gasrekening. Gebruik je een volledig elektrische warmtepomp, dan kun je zelfs je volledige gasverbruik elimineren. Dit betekent wel dat je elektriciteitsverbruik iets zal toenemen, maar wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt, kun je die extra elektriciteit zelf opwekken. Bron: Milieu Centraal

De juiste warmtepomp kiezen

Bij de keuze voor een warmtepomp is het belangrijk om rekening te houden met de warmtevraag van je woning. Een warmtepomp met een hoger vermogen komt in aanmerking voor meer subsidie. Toch is dit niet voor iedereen de beste keuze, want als een kleinere pomp voldoende is om je huis te verwarmen, is dat vaak de beste optie. Een kleinere pomp verbruikt minder elektriciteit en kan op de lange termijn voor meer besparingen zorgen.

Nog meer besparen?
4 slimme manieren om je energierekening te verlagen

Ervaar zelf de voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp kopen is een slimme en duurzame investering voor de toekomst. Hoewel de aanschafprijs op het eerste gezicht hoog lijkt, zorgen de subsidies en de besparing op gas ervoor dat je deze kosten op termijn kunt terugverdienen. Het gebruik van een warmtepomp verlaagt je energierekening en draagt bij aan een duurzamer huishouden. Ontdek de mogelijkheden van een warmtepomp en geniet van een toekomstgerichte en kostenbesparende oplossing voor jouw woning.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 285