Restyle je keuken door daglicht toe te voegen

Niet iedereen wil een grote verbouwing à la ‘Help mijn man is Klusser’ of ‘Kopen zonder Kijken’ televisieprogramma. De periode dat je in de rommel zit en niet fatsoenlijk bij je keuken kunt, schuif je liever een paar jaar vooruit. Dan zijn de kinderen wat ouder of ben je van plan minder te gaan werken en dat komt veel beter uit.

Toch zijn er manieren om ruimtes zoals een keuken of badkamer een flinke metamorfose te geven. Hieronder geven we je een aantal ideeën. Zit er inspiratie voor jouw keuken restyle project bij?

Daglicht door middel van een extra raam

Zeker als je een oudere woning op de kop hebt weten te tikken, is er vaak sprake van minder daglicht in de keuken. Vroeger lag de focus vooral op functionaliteit en ramen zorgden alleen maar voor warmteverlies en een hoger risico op inbraken.

Tegenwoordig denken we daar heel anders over en willen we optimaal daglicht in elke ruimte. Met voldoende daglicht hoef je de binnenverlichting minder aan te zetten en daglicht is ook nog eens goed voor je humeur.

Bekijk daarom de mogelijkheden om een extra raam toe te voegen of het bestaande raampje in je buitengevel te vervangen door een groter exemplaar. Dat scheelt al een hoop.

raam toevoegen voor extra daglicht tijdens keukenrenovatie

Daglicht door dubbele deuren

Een iets groter project is het openbreken van een buitenmuur om een praktische en optisch aantrekkelijke doorgang van de keuken naar je terras en tuin te maken. Met dubbele deuren geniet je meteen van zeeën daglicht en je kunt ze bij onfrisse geurtjes in de keuken ook nog eens wijd open gooien.

Koken met pittige kruiden of knoflook? Een prullenbak met de verpakking van de vis? Alle geuren verdwijnen in rap tempo met de toevoer van frisse lucht.

Nog meer daglicht door een zadeldak

Zie je weinig mogelijkheden om in de gevel een raam of deur toe te voegen, maar heb je wel een plat dak in je keuken? Dan is een zadeldak – ook wel lichtstraat genoemd – een idee. Met een zadeldak komt het daglicht direct van boven en dat geeft een hele andere sfeer in je keuken. Ook is het werken in de keuken een stuk veiliger, omdat je gewoonweg beter ziet.

De finishing touch

Zelfs als je je originele keuken laat zitten en ervoor kiest om een raam, deur of zadeldak toe te voegen, kun je het effect van je restyling project nog verder maximaliseren door de inrichting van je kasten en decoraties te vervangen.

Maak een veel handigere indeling met lades en rekjes, zodat je aanrecht opgeruimder is en je veel meer in je kasten kwijt kunt. Laat de decoraties die overblijven ook echt iets toevoegen: een standaard voor je favoriete kookboek, een vaas met verse bloemen, een schaal met fruit. Dit soort decoraties nuttig gebruiken, zorgt voor een fantastische nieuwe uitstraling van je keuken.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 272