Huis gekocht? Zo maak je van de inrichting een geheel

Ben je voor je huidige woning toe aan een nieuw interieur, of ga je binnenkort een huis kopen, gevonden via Huislijn.nl? Dan is het wel zo leuk als alle ruimtes mooi op elkaar aansluiten en de inrichting één geheel wordt. Voor veel mensen is dat makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je nog nooit een complete woning hebt ingericht. Daarom geven we je graag wat handige tips, waarmee je een heel eind komt bij het ontwerpen van jouw droominterieur.

Kies voor de gehele woning één woonstijl

Deze eerste tip spreekt misschien voor zich, maar wordt vaak over het hoofd gezien bij het inrichten van de verschillende ruimtes. Voor de keuken kiezen veel mensen bijvoorbeeld vaak voor een minimalistische, moderne stijl, terwijl de woonkamer heel kleurrijk en bohemien wordt. Dit levert een groot contrast op en voelt vaak een beetje gek. Kies dus heel bewust één woonstijl uit en pas deze toe in de complete woning.

Kleurrijke woonkamer met een fel oranje bank, groene fauteuil en een patchwork tapijt, met lichte bohemien-invloeden zoals eclectische meubels en warme tinten, gecombineerd met een industriële boekenplank en houten kratten als salontafel.

Laat ruimtes in elkaar overlopen

Het beste wat je kunt doen om je gehele interieur als één geheel te laten voelen is de ruimtes op natuurlijke wijze in elkaar te laten overlopen. Daardoor voelen ze met elkaar verbonden, waardoor de woning bovendien groter lijkt. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen:

  • Laat de vloeren doorlopen: wat voor vloer je ook toepast, je kunt deze het beste op de gehele verdieping toepassen, zonder dorpels in de deuropeningen. Daardoor lijken de ruimtes namelijk in elkaar over te lopen.
  • Maak gebruik van een slim kleurenschema: van een lichtroze woonkamer naar een knalgroene gang en vervolgens naar een toilet met voornamelijk geel, is gewoon niet zo logisch. Probeer daarom de kleuren op de wanden in elkaar over te laten lopen, zodat de overgang naar de ruimte ernaast heel natuurlijk voelt.
  • Ga voor glas: glas is perfect als afscheiding tussen verschillende ruimtes, zonder dat je ze visueel gezien helemaal van elkaar afsluit. Het geeft een open karakter, waardoor de ruimtes met elkaar verbonden blijven.
  • Laat materialen overal terugkomen: heb je een eetkamerstoel van grofgeweven linnen gekocht? Laat dit materiaal dan terugkomen in bijvoorbeeld een bankstel, de gordijnen of een poef in een andere ruimte. Zo creëer je uniformiteit.
diverse eetkamerstoelen

Maak slim gebruik van sfeerverlichting

De meeste mensen gaan bij het inrichten van een huis enthousiast aan de slag met meubels, verf, behang en (muur)decoratie, maar vergeten de impact die goede verlichting heeft. Vooral sfeerverlichting kan veel doen om van je inrichting één geheel te maken. Denk aan een gericht spotje met zacht licht in dat ene donkere hoekje waar je een mooie vaas hebt staan, of just een mooie hanglamp van Pronto Wonen die je meerdere kanten op kunt richten. Als de hele ruimte goed verlicht is, lijkt deze bovendien groter.

LEESTIP:
Akoestische panelen in de woonkamer

Vergeet ook de tuin niet!

Gezellige tuinsetting met rotanmeubels, inclusief een comfortabele stoel en een lage tafel, omringd door groene planten. Op de tafel staan vers fruit, een karaf met sap en glazen. Een deken ligt nonchalant over de stoel, en de achtergrond toont een weelderige tuin met bloemen en bomen.

Het is natuurlijk leuk als je hele inrichting goed bij elkaar past, maar voor wie graag nog een stapje verder gaat mag ook de tuin niet worden vergeten. Door een gezellig zitje in het zicht van de woonkamer te plaatsen en deze ook ’s avonds te voorzien van sfeerverlichting, wordt de tuin echt onderdeel van je huis. Of je nu voor veel groen gaat of planten met kleurrijke bloemen, een luxe loungeset of een daybed met kleurrijke kussens, het kan allemaal. Met wat vogelhuisjes en een insectenhotel breng je vervolgens wat leven in je tuin, waardoor er altijd wat te zien is en de tuin echt onderdeel wordt van je leefomgeving.

Leonie van der Laan
Leonie van der Laan

Hallo! Ik ben Leonie, een enthousiaste tekstschrijver met een passie voor mode, design en wooninspiratie. Mijn hart ligt in de prachtige Spaanse stad Valencia, waar ik vastbesloten ben om te gaan wonen en mijn liefde voor de cultuur te omarmen. Momenteel bevind ik me nog in een gezellige kleine studio, maar ik geloof dat een beperkte ruimte geen belemmering hoeft te zijn. Met een dosis creativiteit en slimme oplossingen maak ik van mijn compacte plekje een gezellig thuis. Ik deel graag mijn ideeën en inspiratie voor het inrichten van kleine ruimtes, en ik hoop anderen te inspireren om hetzelfde te doen!

Artikelen: 8