4 tips om je pvc vloer langer mooi te houden

Pvc vloeren zijn tegenwoordig enorm populair. Met goede reden, want deze vloeren beschikken over ongelooflijk fijne eigenschappen. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden, beschikken over een lange levensduur, kunnen gecombineerd worden met vloerverwarming en dragen bij aan een goede geluidsisolatie in huis. Omdat een nieuwe vloer een redelijke investering vraagt, wil je deze natuurlijk ook zo lang mogelijk mooi houden. Gelukkig is een pvc vloer gemakkelijk in onderhoud en erg sterk. Daardoor zie je er vrij weinig op en hoef je weinig te doen om hem mooi te houden. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de levensduur nog meer te verlengen. Hieronder volgen vier tips die hierbij helpen. 

Een jong meisje en een slapende puppy liggen knus op een warme vloer, verwarmd door vloerverwarming.

1. Tref extra beschermende maatregelen 

Voorkomen is beter dan genezen. Probeer daarom al vanaf het begin beschermende maatregelen te treffen. Dit hoeft niet heel uitgebreid. De kleinste dingen helpen al. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van matten bij de voor- en achterdeur. Zo stimuleer je mensen om hun voeten te vegen bij binnenkomst. Hiermee voorkom je dat er zand en vuil mee naar binnen wordt genomen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je de vloer minder vaak hoeft te reinigen, maar ook dat deze deeltjes niet blijven schuren onder de schoenen en zo schade aan de vloer veroorzaken. 

Tref waar nodig ook maatregelen tegen direct zonlicht. Zonlicht kan na verloop van tijd de vloer doen vervagen. Door zonbeschermende maatregelen te treffen voorkom je dit. 

2. Voorkom vlekken 

Hoewel pvc vloeren uitstekend tegen vloeistoffen kunnen, is het wel slim om vlekken zo goed mogelijk te voorkomen. Merk je dus dat er gemorst wordt? Ruim dit dan zo snel mogelijk op. Zo geef je vloeistoffen niet de kans om verder door te dringen in de vloerdelen. Als de vloer langdurig blootgesteld wordt aan bepaalde vloeistoffen, kan dit er namelijk toe leiden dat de vloer uiteindelijk schade oploopt. 

LEES OOK:
Tips voor het goed monteren van plinten

3. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen 

Sommige mensen hechten dusdanig waarde aan de hygiëne in huis dat ze allerlei agressieve middelen gebruiken om de oppervlaktes te reinigen. Besef echter goed dat deze reinigingsmiddelen vaak helemaal niet nodig zijn om grondig schoon te maken. Meestal is lauw water met een milde reiniger al ruimschoots voldoende om de vloer mooi te houden. Als er veel vuil is en je toch graag een beter reinigingsmiddel wil gebruiken, dan zou je er ook nog voor kunnen kiezen om een speciaal schoonmaakmiddel voor pvc vloeren te gebruiken. 

Lachend stel dat de PVC vloer aan het schoonmaken is

4. Vernieuw de beschermlaag 

De meeste kwalitatieve pvc vloeren beschikken over een extra beschermlaag. Na verloop van tijd kan deze echter gaan slijten. Hierdoor is de vloer gevoeliger voor vlekken en schade. Gelukkig is het ook mogelijk om deze toplaag te vernieuwen. Dit doe je door op periodieke basis een speciale polish aan te brengen. Zo blijft de toplaag sterk en blijft je vloer goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Het is verstandig om dit na te vragen bij de fabrikant van de vloer, zodat je zeker weet welke middelen je hier het beste voor kunt gebruiken. 

Stephanie Hopmans
Stephanie Hopmans

Ik ben Stephanie Hopmans en ik werk al meer dan 25 jaar in de marketing voor diverse bedrijven. Veel van deze bedrijven waren actief op de huizenmarkt, waardoor ik altijd een sterke band heb gehad met de woonsector. Dit heeft mijn passie voor interieurontwerp en het creëren van sfeervolle, uitnodigende ruimtes aangewakkerd. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te helpen hun droominterieur te realiseren. Lees verder op: Wooninfluencers

Artikelen: 44