Kosten koper, wat is dat precies?

Als je voor het eerst een huis gaat kopen, krijg je te maken met allerlei nieuwe termen, waaronder “kosten koper” (k.k.). Maar wat betekent dit nu precies? Kosten koper zijn de bijkomende kosten die je als koper van een woning moet betalen bovenop de aankoopprijs. Denk hierbij aan de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de levering van de woning. Deze kosten komen dus voor rekening van de koper, wat betekent dat de prijs die je ziet staan exclusief deze kosten is. In dit artikel vertellen we je er meer over, dus lees snel verder.

Wat valt er allemaal onder kosten koper?

Als je nog niet eerder een huis hebt gekocht, dan kan de term “kosten koper” wat vaag klinken. Gelukkig valt het mee hoe ingewikkeld het is. De belangrijkste componenten van de kosten koper zijn de overdrachtsbelasting en notariskosten. 

adviesgesprek met twee klanten en een adviseur

De overdrachtsbelasting bedraagt momenteel 2% van de aankoopprijs van de woning. Dit is een verplichte belasting die je betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. Koop je een woning die niet je hoofdverblijf wordt, dan betaal je 10.4% overdrachtsbelasting. Ben je jonger dan 35 en koop je een eerste huis dat minder dan € 510.000 kost? Dan kun je een vrijstelling krijgen van de overdrachtsbelasting. 

Daarnaast heb je de notariskosten voor het opstellen van de leveringsakte en de inschrijving daarvan in het Kadaster. Dit zijn de basisonderdelen van de kosten koper, maar er kunnen ook nog andere kosten bij komen, zoals de kosten van een taxatie of advieskosten van een hypotheekadviseur. De kosten van de hypotheekrente vallen niet onder de kosten koper.

Leestip:
Kopen of huren: welke optie past het beste bij jou?

Hoeveel moet je ongeveer rekenen voor kosten koper?

De afbeelding toont een jong kind, gekleed in een pak en stropdas, dat geconcentreerd zit te rekenen met een rekenmachine. Voor het kind liggen stapels bankbiljetten en een notitieboekje, wat een speelse weergave geeft van het idee van financiële verantwoordelijkheid en rekenen.

Omdat de kosten koper voor een groot deel uit overdrachtsbelasting bestaan, is de hoogte van de kosten koper sterk afhankelijk van de aankoopprijs van je. Maar hoeveel is kosten koper gemiddeld? In de meeste gevallen kun je er vanuit gaan dat de kosten koper zo’n 5 à 6% van de aankoopprijs bedragen. Dus als je een huis koopt van € 300.000, kun je verwachten dat je ongeveer € 15.000 tot € 18.000 aan kosten koper moet betalen. 

Kan ik kosten koper meefinancieren in mijn hypotheek?

Nee, kosten koper kun je niet meefinancieren. Je kunt namelijk maximaal 100% van de marktwaarde van de woning lenen. Dit betekent dat je de kosten koper uit eigen zak moet betalen. Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de aankoopprijs van de woning, maar ook naar wat je nog aan bijkomende kosten moet betalen. Hier moet je namelijk eigen geld voor beschikbaar hebben.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 258