Extra ruimte nodig? Al aan de zolder gedacht?

Je bent toe aan extra ruimte. Je kunt natuurlijk een stuk aanbouwen aan je huis maar dat gaat vaak weer ten koste van die tuin. En heel eerlijk? Die wil je toch ook niet kwijt? Veel mensen kiezen tegenwoordig om daarom de zolder optimaal te benutten door bijvoorbeeld het plaatsen van een dakkapel. Maar hoe pak je dat nou precies aan?

Ontspullen

De zolder is voor veel mensen een plaats om spullen op te slaan. Een kamer creëren in die puinhoop komt dan ook niet direct bij iedereen bovendrijven in gedachten wanneer men op zoek is naar extra ruimte. De eerste stap is dan ook.. vrienden worden met de mensen van de kringloop. Want heel eerlijk? Dat servies ga je nooit meer gebruiken en twee gourmetstellen is ook wel een beetje overdreven. Ontspullen, ontspullen, ontspullen en dan; kijken wat er overblijft. Vaak wordt er op de zolders nog wel gekozen om in de punten van de kap van je huis bergruimte te maken; zogeheten knieschotten. Daar berg je de spullen op die je echt nog even wilt bewaren. En is die bergruimte vol? Dan is dat meteen een mooie stok achter de deur om weer wat op te ruimen. Hier wat voorbeelden van hoe zo’n opbergruimte eruit zou kunnen zien:

Jouw zolder heeft potentie!

Wanneer je de vloer eindelijk vrij hebt van alle rommel is het tijd om de potentie van de ruimte te ontdekken. Wat zou deze kamer kunnen worden? Om dat goed in te beelden is het goed om eens een bezoek te brengen aan een dakkapellen specialist of wellicht eens inspiratie op te doen op het internet. Online vind je vaak al wel indicaties van de kosten van een dakkapel. Zo kwamen wij bij het zoeken naar de prijzen van dakkapellen al deze kostenindicatie van een dakkapel tegen. Het blijft natuurlijk een indicatie. Dat komt omdat je ook rekening moet houden met eventuele extra opties zoals zonnepanelen op je dakkapel, zonwering, rolluiken of zelfs een geïntegreerde airco. Maar ook in de standaardversies van dakkapellen zit vaak nog veel verschil.

Waar let je op bij de prijsbepaling?

Prijzen zijn afhankelijk van belangrijke aspecten zoals het gekozen materiaal, lengte, de hellingshoek van je dak en het aantal ramen. Maar vergeet ook vooral niet de isolatiewaarde mee te nemen in je overweging. Kortom, laat je goed informeren en maak je keuze niet enkel op basis van de prijs.

Als je eenmaal een goed beeld hebt van je wensen en de prijs is het ook belangrijk om te zien hoe de kamer eruit ziet met de dakkapel. Wanneer je kiest voor een gerenommeerd bedrijf zoals bijvoorbeeld dat van de prijsindicatie dan kunnen zij ook vaak een 3D tekening voor je verzorgen. Terwijl zij de dakkapel aan het voorbereiden zijn kun jij dan al mooi aan de slag met inspiratie opdoen voor de inrichting.

Waardestijging van je huis

Wanneer je jouw huis wilt verkopen is één van de factoren die de prijs bepaalt het aantal M² woonoppervlakte. Echter moet een zolder wel minimaal 4M² oppervlakte hebben waar het minimaal 2M² hoog is om te tellen als woonoppervlakte. Een dakkapel kan er dus net voor zorgen dat je wel binnen deze norm valt en daarom de zolder ook gaat bijdragen aan de effectieve woonoppervlakte van je huis. Lang verhaal kort; een dakkapel heeft vaak direct een positieve invloed op de waarde van je huis!

De afbeelding toont stapels muntgeld die steeds hoger worden met daarbovenop kleine plantjes, symbool staand voor de waardestijging van je huis. Naast de muntstapels staat een huisvormig figuur, wat de groei in waarde van onroerend goed visualiseert.

Zolder? Check!

Laat je dus eens inspireren en beeld je maar eens in wat je allemaal met de zolder zou kunnen doen. Ruim de boel eens leeg en kijk eens hoeveel vloeroppervlakte je eigenlijk wel niet hebt. Tot slot kun je met slimme oplossingen als knieschotten en/of een dakkapel je ruimte omtoveren tot een volwaardige extra slaapkamer of misschien wel een kantoor of hobbyruimte. Dakkapel bedrijven kunnen vervolgens met mooie 3D tekeningen laten zien wat een dakkapel met je ruimte doet en uiteraard kunnen zij ook meteen een prijsindicatie afgeven.

Met een relatief kleine verbouwing creëer je dan niet alleen een mooie extra ruimte maar zorg je ook nog eens voor een waardestijging van je huis. Ben je er klaar voor?

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 257