Energie besparen in huis? Zo doe je dat!

Iedereen beseft tegenwoordig wel dat energiezuinig en milieubewust leven de moeite waard is en zelfs essentieel, maar veel mensen weten bijlange niet hoe ze eraan moeten beginnen. Het standaardadvies van zonnepanelen installeren en LED-verlichting helpen je al goed op weg, hoewel er ook nog heel wat andere mogelijkheden zijn. Klaar om je woning energiezuiniger te maken? In dit artikelen geven we je graag een aantal tips.

3 Onmisbare tips om energiezuiniger te leven

1. Ga voor een slimme meter

Ja, een slimme meter dient in de eerste plaats natuurlijk om je meterstanden automatisch door te geven, wat heel handig en mooi meegenomen is. De meeste mensen weten echter niet dat zo’n meter ook bijdraagt aan een duurzame, energiezuinige woning.

Een vrouw bedient een slimme meter aan de muur in een moderne keuken, waarmee ze eenvoudig het energieverbruik in huis kan monitoren en aanpassen.

Hoe komt dat? Slimme meters registreren informatie over je verbruik veel nauwkeuriger van traditionele meters en sturen die informatie automatisch door naar de energieleverancier, waardoor je kosten dus ook veel beter zijn afgestemd op je effectieve verbruik. Meer is er niet nodig om te besparen.

2. Investeer in goede dakisolatie

De isolate van je woning moet uiteraard van goede kwaliteit zijn, maar in veel huishoudens wordt het dak over het hoofd gezien. Dat is jammer, want met goede dakisolatie bespaar je jaarlijks heel wat energie en dus geld.

Bepaalde soorten isolatiemateriaal, zoals PUR, zorgen ervoor dat warmte en koude veel trager en minder goed in je woning binnendringen. Dit bespaart je niet alleen heel wat stookkosten, maar zorgt ook nog eens voor een stabieler en dus veel aangenamer binnenklimaat.

dakisolatie

3. Spoor sluipverbruik op

Sluipverbruik of sluimerverbruik is een term die duidt op alle stroom die je in je woning of bedrijfsgebouw verbruikt, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. In de eerste plaats denken we dan aan elektrische of elektronische apparaten die ingeschakeld zijn, maar op dat moment niet gebruikt worden, zoals:

  • de televisie
  • de vaatwasser
  • de wasmachine

Bepaalde klassieke apparaten zet je beter af als je ze niet gebruikt, maar let op: bij andere apparatuur is dat niet mogelijk. Goede voorbeelden zijn een CV-ketel of een elektrische deurbel, die altijd op stand-by moeten blijven staan.

Energie besparen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en bovenstaande tips bewijzen dat. Soms zorgen kleine inspanningen voor een groot resultaat. Maak je woning dus energiezuiniger, want jij, maar ook het milieu, plukken er ongetwijfeld de vruchten van.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 126