Een balkon inrichten: alle tips op een rij

Beschikt jouw appartement over een balkon en wil je deze gaan inrichten maar weet je niet waar je moet beginnen? Een balkon inrichten, zeker een klein balkon, kan een uitdaging zijn. Hoe kun je de ruimte optimaal benutten? Lees snel verder voor balkon inspiratie. Met onze tips creëer jij binnen no-time een functionele en stijlvolle buitenruimte.

Bepaal de functie van je balkon

Allereerst is het natuurlijk van belang dat je de functie gaat bepalen. Wil je jouw balkon bijvoorbeeld echt als loungeplek gebruik waar je rustig een kop koffie kunt drinken en een boek kunt lezen? Of wil je comfortabel buiten kunnen eten en zitten? Daarnaast is het van belang om te kijken of jouw balkon zich voornamelijk in de schaduw of zon bevindt. Als je op warme zomerdagen ook ‘s avonds wilt plaatsnemen op je balkon is het ook handig om de juiste verlichting te kiezen. Heb je bijvoorbeeld geen stopcontacten dan dien je te kiezen voor ledverlichting.

Jonge, vrolijke vrouw geniet van haar ochtendkoffie op een balkon

Kies voor één stijl

Zorg ervoor dat je een of maximaal twee stijlen kiest, zo voorkom je dat je balkon een te drukke chaotische uitstraling krijgt. Door van tevoren de stijl te bepalen kun je gerichter op zoek gaan naar tuin meubelen en accessoires. Zit je balkon aan de woonkamer? Dan kun je de interieur stijl doortrekken naar buiten, zo creëer je dat echte binnen- buitengevoel.

Maak slim gebruik van de ruimte

Een balkon is er in verschillende maten, heb je een klein balkon? Ga dan slim om met de beschikbare ruimte. We geven je hieronder een aantal tips:

  • Maak gebruik van de hoogte: denk hierbij aan hanglampen en hangende plantenbakken. Zo verspil je geen vloeroppervlakte.
  • Kies voor verrijdbare meubels: doordat je meubels kiest op wieltjes kun je jouw balkon heel eenvoudig aanpassen.
  • Meubels die functies combineren: een goed voorbeeld hiervan is een tuinbank met opbergruimte.
Modern balkon met een hangstoel, diverse kleurrijke planten in potten, en comfortabele zitmeubels, met uitzicht op een woonwijk.

Nog meer tips

Heeft jouw balkon een saaie vloer? Dan kun je balkontegels, een houten vlonder of vloerkleed plaatsen voor een warme uitstraling. Je hebt dan wel geen tuin, maar dat betekent niet dat je geen groen kan toevoegen aan je balkon. Kies voor een mix van groene planten en bloemen voor een kleurrijke balkontuin. Er zijn steeds meer mogelijkheden wat betreft buitenverlichting, dit geeft jouw balkon echt een gezellige sfeer.

Stephanie Hopmans
Stephanie Hopmans

Ik ben Stephanie Hopmans en ik werk al meer dan 25 jaar in de marketing voor diverse bedrijven. Veel van deze bedrijven waren actief op de huizenmarkt, waardoor ik altijd een sterke band heb gehad met de woonsector. Dit heeft mijn passie voor interieurontwerp en het creëren van sfeervolle, uitnodigende ruimtes aangewakkerd. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te helpen hun droominterieur te realiseren. Lees verder op: Wooninfluencers

Artikelen: 44