3 belangrijke tips bij verkoopstyling

Je huis verkopen brengt een drukke en onzekere tijd met zich mee. Hoe lang gaat het duren, hoeveel kijkers komen er en tegen welke prijs zal het huis worden verkocht? Het zijn factoren waar je als verkoper geen invloed op hebt. Je kunt je dan ook maar beter richten op de zaken waar je wel invloed op hebt, zoals verkoopstyling.

Verkoopstyling voor je huis

Als je je huis verkoopklaar gaat maken, kun je met een aantal dingen rekening houden. Allereerst zul je spullen op moeten ruimen, weg moeten gooien en in moeten pakken. Je wilt je ruimte laten zien en niet de spullen die je hebt. Een neutrale inrichting geeft een potentiële koper tijdens een bezichtiging de mogelijkheid om zichzelf in het huis voor te stellen met zijn eigen spullen. En dat is precies wat je wilt: een kijker die zich thuis voelt in jouw huis, wordt eerder een koper.

Twee interieurontwerpers (vrouw links en man rechts) staan gebogen over een ontwerp.

Hoe belangrijk zijn meubels

Een felgekleurde keuken, zware eiken meubels, een voorkeur voor een bepaalde tint die in het hele huis terug te vinden is. Iedereen heeft een eigen smaak als het gaat om interieur. Het wil alleen niet zeggen dat daarmee de ruimte het best tot zijn recht komt. Soms is meubilair huren een goed idee. Met de juiste meubels trek je de aandacht naar de positieve punten van het huis. Een langwerpige tafel kan bijvoorbeeld heel mooi de zichtlijn naar buiten versterken. Ook de looplijn in een huis is van belang. In de volgende alinea gaan we nader op deze 2 termen in.

Wat is een zichtlijn

Als we het hebben over een zichtlijn, dan wordt daarmee bedoelt dat er niets in de weg staat van de richting waar je naar kijkt. Elke belemmering die je met je ogen tegenkomt, laten de ruimte kleiner doen lijken. Stel je eens voor dat je een kamer binnenkomt met een roomdivider. De ruimte lijkt dan meteen kleiner. Met een roomdivider kun je een gezellig en sfeervol hoekje creëren, maar probeer het dan zo neer te zetten dat je nog steeds de totale lengte van het huis kunt zien. Dit is een belangrijk aspect van verkoopstyling, waar zichtlijnen een grote rol spelen om een woning ruimtelijker en aantrekkelijker te laten ogen.

Een ander voorbeeld is het neerzetten van een grote plant. Als de zichtlijn richting de tuin is, zal het groen van de plant het groen van de tuin versterken en vult het elkaar aan. Maar ook hiervoor geldt: zorg ervoor dat je langs de plant heen kun kijken zodat de lange lijn in het huis zichtbaar blijft. Dat geeft ruimte.

Woonkamer met een tegelvloer en een plafond met houten balken, centraal staat een eettafel omringd door 10 stoelen

Wat is een looplijn

Een looplijn is een beetje hetzelfde als een zichtlijn, maar dan gaat het over de mogelijkheid om door een huis heen te wandelen. Hoe minder obstakels, hoe beter. Een route heeft een logische lijn; die logische lijn moet bij voorkeur niet onderbroken worden. Een vloerkleed neerleggen op de vloer kan die lijn al onderbreken. Toch zijn kleden veelal onmisbaar in een huis om een zachte sfeer te maken. Het is dus zoeken naar de balans.

De perfecte inrichting

De beste manier om je huis in te richten voor de verkoop bestaat niet. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Maar je kunt wel wat slimme tips toepassen waardoor de verkoop voorspoedig verloopt. En we hopen dat de tips in dit blog je daarbij geholpen hebben.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 211