Een lek in dubbel glas: is dat verzekerd?

Heb je dubbel glas in je woning? Deze kunnen soms gaan lekken, bijvoorbeeld door een scheurtje of gleufje in het glas. De ramen isoleren dan niet meer goed, waardoor kou makkelijker je huis binnendringt. Ze moeten vervangen worden, maar dat brengt hoge kosten met zich mee. Wordt dit vergoed door je woonverzekering?

Isolerende ramen

Dubbel glas is een raamsoort die beter isoleert dan enkel glas. Er zit een laagje lucht tussen de twee glasplaten dat de koude lucht buiten houdt. Tegenwoordig heb je ramen met een nog hogere isolatiewaarde: HR++ of HR+++ (oftewel triple) glas. Dit zijn meerdere glasplaten met een extra isolerende coating. Ook vacuümglas heeft een nog sterker isolerend vermogen.

solerende raamfolie op een raam aanbrengen

Hoe herken je een lek in dubbel glas?

Waar enkel glas alleen kan breken of scheuren, kan dubbel glas ook gaan lekken. Er komt dan vocht tussen de twee lagen glas en de isolerende lucht gaat ertussenuit. Je kunt dit herkennen aan condens in je dubbelglas of een scheurtje in de ruit. 

Waarom vervangen?

Als je een lek hebt in dubbel glas, isoleert het niet goed meer. De isolerende luchtlaag gaat verloren en de koude lucht vindt een weg naar binnen. Om de stookkosten van je woning beperkt te houden, zul je daarom de ruiten moeten vervangen. Zo’n lek is namelijk niet te repareren.

Is lek dubbel glas verzekerd?

Het vervangen van een raam met dubbel glas is een flinke kostenpost. Daarom is het natuurlijk fijn als je het via je woonverzekering vergoed kunt krijgen. Over het algemeen is glas echter meestal niet automatisch meeverzekerd. Je hebt hiervoor een aanvullende glasdekking nodig.

In de meeste gevallen is een lek in dubbel glas met zo’n aanvullende dekking verzekerd. Maar ook daar zitten voorwaarden aan vast, die verschillen per verzekeraar. Denk bijvoorbeeld aan goed onderhoud van het schilder- en kitwerk aan het kozijn.

Ook hanteren sommige verzekeraars een maximale levensduur van de ruiten. De ramen mogen bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 10 jaar om een vergoeding te krijgen bij een lek.

Om erachter te komen welke verzekeraars precies dekking bieden voor het vervangen van dubbel glas, is je woonverzekering vergelijken een verstandige keuze. Zo ontdek je welke opstalverzekering en/of aanvullende verzekering de dekking biedt die jij zoekt.

Dubbel glas te vervangen voor verduurzaming

Heb je geen lek in je dubbel glas, maar wil je het vervangen ter verduurzaming van je woning? Dan zul je voor deze kosten niet terechtkunnen bij je verzekeraar.

Wel zijn er subsidies beschikbaar voor het plaatsen van HR++ glas, triple glas of vacuümglas. Je kunt hier al gauw zo’n € 1.000 voor krijgen, wat de kosten enigszins beperkt. De investering die je doet verdien je na verloop van tijd terug via de besparing op je gas- en/of energieverbruik.

Goed geïsoleerde woning

Of je nu lek dubbel glas laat vervangen of een duurzamere variant laat plaatsen, het zorgt ervoor dat je woning weer beter geïsoleerd is. Dit beperkt warmteverlies in je woning en levert een energiebesparing op. Op de lange termijn is dit goed voor je bankrekening én het milieu.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 126