De magie van de loodgieter

Heb je het al eens meegemaakt, een verstopte riool? Hier werd bij de bouw van mijn huis de toiletafvoer niet aangesloten aan de straatriolering, je kan je al wel inbeelden wat dat na een tijdje veroorzaakte… een ware nachtmerrie was het! Het bracht onaangename geuren, een plaatselijke overstroming en schade aan de tuin met zich mee. Maar voor alles gelukkig een oplossing! Lang leve de professional die deze klus voor mij kwam oplossen!

De oorzaken van ontstoppingen

Het hoeft niet altijd een fout door derden te zijn zoals bij mijn huis, een verstopte riool kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Denk hierbij aan ophoping van vet, olie of voedingsresten tot boomwortels die kunnen binnendringen in de leidingen… Maar ook huishoudelijke producten als toiletpapier, hygiënische producten, haar- en zeepresten en zelfs speelgoed kunnen zich gaan ophopen en de normale stroom van water en afval belemmeren.

loodgieter en Lekkages, verstoppingen en andere problemen

Tijdig ontstoppen is cruciaal

Vermits een verstopte riool kan leiden tot overstromingen, is het zeer belangrijk dit zo snel mogelijk aan te pakken. Want de schade zou anders wel eens hoge kosten kunnen met zich meebrengen omwille van schade aan je eigendom en de dure reparatie ervan. Verstopte riolen kunnen ook leiden tot een slechte sanitatie en risico’s voor je gezondheid betekenen omwille van de groei van bacteriën en schimmels. Je kan zelf een aantal dingen doen om problemen te voorkomen en te verhelpen maar je kan ook je riool professioneel laten ontstoppen door de loodgieter.

De kunst van het loodgietersvak

De loodgieter Arnhem is opgeleid en uitgerust om tal van rioolverstoppingsproblemen op te lossen. Hij beschikt over gespecialiseerde technieken en de juiste gereedschappen om snel en efficiënt te handelen. Eén van de meest gebruikte methoden is het gebruik van hogedrukreinigingssytemen waarbij krachtige waterstralen verstoppingen losmaken en wegspoelen. Loodgieters beschikken ook over geavanceerde camera ‘s waarmee ze inspecties kunnen uitvoeren en de oorzaken nauwkeurig kunnen bepalen. Met deze informatie kunnen ze dan een gerichte aanpak ontwikkelen en het probleem doelgericht aanpakken en oplossen. Riocare beschikt over een gespecialiseerd team dat de meest efficiënte oplossing voor elk rioolprobleem biedt.

Preventieve maatregelen

Uiteraard kunnen loodgieters ook advies geven over preventieve maatregelen zodat je toekomstige verstoppingen kan voorkomen.

Enkele tips:

  • Laat de riolen regelmatig reinigen en onderhouden door een professionele loodgieter, dit helpt potentiële problemen vroegtijdig te detecteren en te verhelpen.
  • Gebruik een zeefje over de afvoerputjes om voedselresten, haren en andere vuildeeltjes te filteren.
  • Giet geen vet in de gootsteen, laat dit stollen en gooi het weg.
  • Spoel geen schadelijke materialen weg.
  • Trim regelmatig boomwortels in de buurt van leidingen.

Altijd al willen weten wat de keukentrends van 2024 zijn…? Lees dan het artikel van Vincent Mossels

Zelf je riool ontstoppen?

ontstopper voor verstoppingen

Een kleine verstopping kan je via deze doe-het-zelfmethoden best zelf oplossen:

  • Gebruik een ontstopper voor het verwijderen van de kleine verstopping.
  • Gebruik een chemisch ontstoppingsmiddel, volg goed de instructies op de verpakking
  • Gebruik een ontstoppingsveer, breng deze in de afvoerleiding in.

Een verstopte riool mag je dus niet negeren. Neem preventieve maatregelen en ook tijdig actie zodat je rioolverstoppingen kan minimaliseren want ze kunnen een groot ongemak veroorzaken. Met de juiste kennis en gereedschappen kan je het rioolsysteem gezond houden.

Conny van Eylen
Conny van Eylen

Gepassioneerd door schrijven en interieur maar ook door mensen en sociale media, tracht ik mijn weg te vinden.

In mijn wit en strak interieur voeg ik met veel liefde Scandinavische elementen en pastelkleuren toe.

Als interieurjunkie en alleenstaande mama is en blijft het een uitdaging deze te combineren door middel van designstuks & budgetkoopjes en interieurtrends & nostalgische erfstukken.

Op mijn instagrampagina schrijf ik vol liefde over mijn passies en droom ik van eventueel een bij job in de interieurwereld en als contentschrijver.

Artikelen: 10