Alles wat je moet weten over haardhout

Met de koudere dagen die weer in aantocht zijn, zijn veel mensen weer op zoek naar houtkachels en vuurkorven. Houtkachels worden vaak geassocieerd met een warm en knus gevoel in de winter, en met de juiste keuzes passen ze ook nog eens ontzettend goed in je interieur. Weer andere mensen zijn op zoek naar geschikt haardhout om zo nog gezellig buiten te kunnen zitten. Zeker met de oplopende stookkosten valt het haardhout niet meer aan te slepen. Veel mensen hebben echter niet genoeg informatie over wat geschikt haardhout is, wat tot veel gedoe tijdens het aanmaken van het vuur kan leiden. Niemand zit natuurlijk te wachten op gespetter van brandende stukjes hout op je tapijt of veel rook in huis, wat beide kan leiden tot gevaarlijke situaties. Als ook jij nog niet weet waar je op moet letten als het op geschikt haardhout aankomt, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel kijken wij naar waar je op moet letten voor het kiezen van geschikt hout. Je kunt namelijk niet al het hout veilig stoken.

Soorten hout die je niet kan stoken

Veel mensen denken nog steeds dat je alle soorten hout kunt stoken. Dit is echter niet het geval. Er zijn een paar soorten hout waarbij je dat in verband met gezondheidsoverwegingen beter kunt laten. Dit is bijvoorbeeld het geval met bewerkt hout. Deze term heb je vast vaker voorbij horen komen. Bewerkt hout wordt in de volksmond vaak gebruikt als een soort verzamelterm voor hout waar ‘’iets’’ mee gebeurt is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geverfd hout en hout dat geïmpregneerd is. Geïmpregneerd hout is bewerkt door middelen die ervoor zorgen dat het hout langer meegaat. Het voorkomt bijvoorbeeld aantasting door schimmel en rot. Alhoewel dit ideaal is voor meubilair, is het gevaarlijk om te stoken omdat deze stoffen zo vrijkomen in de lucht.  Naast bewerkt hout is het ook geen goed idee om hout te stoken dat niet goed gedroogd is. Dit hout wil soms heel moeilijk branden door de hoge vochtigheid. Naast dat dit ontzettend vervelend is, gaat het ook nog eens sissen en roken. Hierbij moet je ook verdacht zijn op spetterende houtvonken die zo uit houtkachels kunnen springen met alle gevolgen van dien.

pelletkachel

Geschikt haardhout

Hout dat je veilig kan stoken, is dus onbehandeld en droog hout. Hiernaast heb je verschillende houtsoorten die allemaal verschillende eigenschappen hebben die ze meer of minder gewild maken als haardhout. Sommige mensen kiezen ervoor zelf hout te kappen en te drogen als zij bomen op hun terrein hebben staan. De meerderheid koopt hun haardhout zelf in de winkel of online. Het voordeel hiervan is dat je er van uit kan gaan dat dit haardhout geschikt is je het aanschaft bij een betrouwbare zaak en hier verder geen omkijken naar hebt. Hoe dan ook ben jij nu meer op de hoogte van wat geschikt haardhout is en kan jij binnen no time genieten van een gezellig vuurtje. 

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99