Ongedierte in huis voorkomen met warmer weer: 6 tips

Hoeveel last je hebt van ongedierte hangt vaak af van de weersomstandigheden. Is het bijvoorbeeld heel koud, dan heb je sneller last van muizen of ratten. Bij warmer weer zijn het vooral insecten die problemen veroorzaken. Met deze 6 tips voorkom jij ongedierte in huis als het warmer wordt.

 

1.         Plaats goede horren

 Vliegende insecten, zoals wespen of muggen, komen binnen via de ramen. Je kunt ze vrij eenvoudig buiten houden door goede horren te plaatsen voor je deuren en ramen. Zo kun je het huis wel doorluchten, maar is de kans op vliegend ongedierte kleiner.

 

2. Kies voor airconditioning

 Ongedierte laat zich niet wegjagen door een ventilator. Ook muggen niet! Airconditioning helpt wel. Veel soorten ongedierte houden namelijk niet van te grote temperatuurverschillen. Zo zullen muggen, kakkerlakken en ander ongedierte minder actief zijn als de ruimte gekoeld is. Heb je veel last van warmte in huis in de zomermaanden, vraag dan een airco offerte aan.

 

3. Houd rekening met je tuininrichting

 Je tuininrichting kan veel te maken hebben met ongedierte. Muggen kunnen bijvoorbeeld goed broeden in een vijver. Je tuininrichting en tuinverlichting kan ook ’s avonds hele wolken muggen aantrekken. En losse grond, zeker als de grond schuin loopt of een aardwal vormt, kan een prima plek zijn voor een wespennest. Houd dus rekening met je tuininrichting als je ongedierte wilt voorkomen.

 4. Luister naar ongedierte

 Hoor jij regelmatig zacht geritsel in huis? Of hoor je gezoem? Dikke kans dat dit wordt veroorzaakt door ongedierte. Dit zijn veel voorkomende geluiden:

  • Gekrabbel wordt vaak veroorzaakt door muizen.
  • Geritsel wordt vaak veroorzaakt door kakkerlakken of motten.
  • Gezoem wordt vaak veroorzaakt door een wespen- of bijennest.
  • Gekraak of diep geritsel wordt vaak veroorzaakt door houtworm.

Als je deze geluiden hoort, kun je meteen actie ondernemen. Zoek naar de bron van het geluid. Weet je welk ongedierte het geluid veroorzaakt, dan kun je het gaan bestrijden of laten bestrijden.

 

5. Houtworm bestrijden

 Houtworm bestrijden is heel moeilijk om zelf te doen. Er zijn wel veel tips te vinden, maar je kunt het vaak niet helemaal zelf oplossen. Houtworm verspreid zich snel en kan een enorme plaag worden. Bovendien kunnen de beestjes je houten constructie ernstig aantasten. Je moet houtworm laten bestrijden door professionals om er goed vanaf te komen.

 

6. Maak je huis droog

 Vochtige ruimtes trekken ongedierte in huis onweerstaanbaar aan. Vrijwel alle soorten ongedierte, uitgezonderd muizen, leven bij voorkeur in een vochtige ruimte. Het loont daarom om de luchtvochtigheid in huis omlaag te brengen. Zorg voor een zo droog mogelijk huis, ook in de donkere hoekjes. Zo voorkom je ongedierte als kakkerlakken, houtworm, zilvervisjes en nog veel meer soorten. 

Het is haast onmogelijk om elke ruimte helemaal ongedierte-vrij te houden. Er komt altijd wel een keer een mug of pissebed binnen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je ongedierte niet kunt voorkomen. Als je rekening houdt met deze 6 praktische tips, hoef je met warmer weer geen last te krijgen van ongedierte in huis.

Judith Mohlmann
Judith Mohlmann

Judith Möhlmann werkt als freelance tekstschrijver voor diverse klanten in allerlei verschillende branches. Vooral wooninspiratie, energiebesparing en koken hebben haar interesse, maar er zijn nog veel meer interesse-gebieden waarmee wordt gewerkt. Dit geldt in het bijzonder voor de twee blogs die ze in beheer heeft: mamasopinternet.nl is hét blog voor (jonge) moeders en meer-weten-over-eten.nl voorziet mensen van heerlijke recepten en bijzondere dieettips. Op huislijn.nl zal Judith ook regelmatig wooninspiratie en besparingstips delen.

Artikelen: 24