Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!
Kostbaarheden verzekeren en opbergen: Waar moet je op letten?
Helaas is het een feit dat inbraken steeds vaker voorkomen in dit land en dat de slachtoffers hierdoor grote schade oplopen. Dieven zijn in de eerste plaats op zoek naar contant geld en waardevolle spullen in huizen die gemakkelijk kunnen worden doorverkocht. Veel mensen in Nederland denken dat ze aan de veilige kant zitten omdat ze denken dat ze thuis niets van waarde hebben.
Dit is echter een misvatting die je je bij nader inzien moet realiseren. Als we bijvoorbeeld alleen al kijken naar wat het gemiddelde huishouden aan dure elektrische apparaten heeft, zoals flatscreentelevisies, laptops en mobiele telefoons, dan is dat een aanzienlijk bedrag. En dan hebben we het nog niet eens over kunstwerken, sieraden en andere familiestukken.
In dit opzicht is het heel zinvol om na te denken over de beveiliging van je eigen huis. Is het het beste om een kluis te kopen, een speciale verzekering af te sluiten of zelfs je dure kostbaarheden elders op te slaan? We willen deze vragen hier onderzoeken en handige tips geven.
Waar moeten waardevolle spullen worden bewaard?
Hoe goed je waardevolle spullen ook kunt verstoppen, in principe zijn ze nog steeds niet 100 procent veilig. Grote hoeveelheden contant geld, goud, spaarboekjes of waardepapieren kun je het beste in een bankkluis bewaren. Je hebt al deze spullen thuis immers meestal niet nodig en loopt dus geen onnodig risico dat ze zoekraken. Dit zou immers een zeer groot geldverlies zijn.
Als je geen kluis kunt huren of de jaarlijkse kosten wilt besparen, kun je het beste een kluis gebruiken die meestal beveiligd is met een cijfercode. Het is meestal te moeilijk voor inbrekers om ze te kraken of zelfs helemaal te ontmantelen, dus ze bieden een vrij betrouwbare bescherming.
Er zijn echter twee belangrijke punten om in gedachten te houden: Ofwel moet de kluis stevig verankerd zijn in het gebouw zodat hij niet zomaar kan worden weggesleept, ofwel kun je kiezen voor een variant die zo klein en onopvallend is dat hij niet als kluis wordt herkend. Er zijn tegenwoordig verschillende opties, sommige kluizen zien eruit als een gewoon stopcontact, andere als een ongevaarlijke stoppenkast.
Een kluis voor waardevolle spullen is een even goed alternatief. Zolang deze van hoge kwaliteit is en niet met geweld kan worden opengebroken. Beide methodes zorgen er ook voor dat je een hogere schadevergoeding krijgt als je verzekerd bent. Aangezien er financiële vergoedingslimieten zijn voor alle rondslingerende, gemakkelijk toegankelijke kostbaarheden.
Welke verzekering is verstandig?
Iedereen die thuis waardevolle spullen heeft, doet er goed aan deze goed te verzekeren. Hoewel de meest voorkomende inboedelverzekeringen alle voorwerpen die tot het huishouden behoren dekken, hebben ze vaak een bovengrens voor de dekking van bijzonder waardevolle voorwerpen.
Dit is waar een aanvullende inboedelverzekering om de hoek komt kijken als nuttige aanvulling, die vaak zelfs in werking treedt als bijvoorbeeld je mobiele telefoon wordt gestolen terwijl je op pad bent. Een gespecialiseerde brandkastverzekering kan ook de moeite waard zijn. De desbetreffende polis wordt meestal berekend op basis van de equivalente waarde van de gedekte voorwerpen.
Bovendien treedt een verzekering tegen natuurrampen in werking als eigendommen worden vernietigd of verloren gaan door overmacht. Zoals aardverschuivingen of overstromingen. Natuurlijk kan de emotionele schade door het verlies van persoonlijke herinneringen niet op deze manier worden gecompenseerd.
Maar als de getroffenen tenminste het financiële equivalent vergoed krijgen, is dat een enorme opluchting na een inbraak- of overstromingsramp. Voor de verzekering, maar ook voor je eigen overzicht, is het zeer raadzaam om een gedetailleerde lijst te maken van alle waardevolle spullen, er foto’s bij te voegen en deze regelmatig bij te werken. Dit kan ook zeer nuttige informatie opleveren voor de politie.
Goede en slechte verstopplaatsen in huis
Zonder een kluis of brandkast kun je er niet omheen om waardevolle spullen in huis te verstoppen. Al is het maar tijdelijk. Het mag duidelijk zijn dat je waardevolle spullen nooit in het zicht mag laten rondslingeren – zeker niet in de buurt van een raam of op de vensterbank zelf, waar ze een echte uitnodiging vormen voor potentiële inbrekers.
Het is even nalatig om losse bankbiljetten tussen opgevouwen kledingstukken te leggen, onder de matras of zelfs onder het kussen, of om ze op te bergen in het nachtkastje of de lade van de woonkamer. Zelfs bundels geld die achter fotolijstjes of in de koelkast zijn verstopt, worden alarmerend snel ontmaskerd. Omdat criminele professionals logischerwijs alle gebruikelijke trucs kennen.
Tip! Lees: De toekomst van woningbeveiliging
Een extra minuut is extra risico
Statistieken tonen aan dat de slaapkamer, studeerkamer en woonkamer als eerste worden geplunderd. En dat de keuken en badkamer op de tweede plaats komen. Ondertussen doen dieven de minste moeite in kinderkamers. Om echt betrouwbare schuilplaatsen te bedenken, moet je creatief zijn en in gedachten houden dat inbrekers onder enorme tijdsdruk staan. Elke extra minuut op locatie verhoogt immers het risico om gepakt te worden.
Dus hoewel ze misschien met grof geweld de inhoud uit alle kasten gooien en wild door dozen rommelen, kunnen ze niet elke platenhoes doorzoeken. Dit pijnpunt kan worden uitgebuit door verstopplaatsen te kiezen waar er te veel tegelijk zijn. Zoals een overvloed aan Tupperware-doosjes met muesli, rijst en pasta in de voorraadkast. De binnenkant van een van deze doosjes voorbereiden om juwelen of geld in te verstoppen is geen slecht idee.
Lees ook: Zelf je huis beveiligen in vijf stappen
Of verstop een duur horloge in een doos met schroeven, waarvan er ook een dozijn opgestapeld liggen. Op dezelfde manier kan een inbreker niet achter elke afdruk in een fotoalbum kijken of te zware apparaten. Zoals een wasmachine of magnetron verplaatsen met iets dat aan de onderkant is vastgeplakt.
Als je kiest voor speelgoedkisten in de kinderkamer, moet je daar alleen waardevolle spullen in bewaren als je op vakantie bent. De verstopplek is immers niet echt geschikt voor dagelijks gebruik als je kinderen de waardevolle spullen of grote geldbedragen tegenkomen.
Ongebruikelijke verstopplekideeën
Er is een breed scala aan wooninspiraties en opties voor het opbergen van waardevolle spullen. Meubels met een geheim vak zijn ook een geweldig idee, net als onopvallende alledaagse voorwerpen die kunnen worden omgetoverd tot minikluisjes.
Opgerolde bankbiljetten kunnen bijvoorbeeld worden verborgen in een lege lippenstift, in een haarborstel, in een doosje diepvriesspinazie in het vriesvak of in een kaars die van onderen is uitgehold en tussen vele andere is geplaatst.
Hoe dan ook, het is belangrijk om het niemand te gemakkelijk te maken. Natuurlijk hoort hier ook bij dat je de sleutel van de voordeur niet onder de deurmat of in de bloempot ernaast laat liggen.