Zelf je huis beveiligen in vijf stappen

Heb je net een huis gekocht, of woon je er misschien al wat langer? Dan wil je je ongetwijfeld veilig blijven voelen in je woning. Goede beveiliging is geen garantie dat inbrekers niet binnen kunnen komen, maar vergroot die kans wel aanzienlijk. En dat geeft een gerust gevoel. In vijf stappen kun je zelf de beveiliging van je woning verbeteren.

1. Goede sloten

Goede beveiliging begint met veilig deurbeslag en inbraakwerende sloten. Kies voor sloten met minimaal 2 SKG-veiligheidssterren, maar bij voorkeur met 3 sterren. Deze hebben een inbraakvertraging van minimaal 5 minuten, wat doorgaans voldoende is om inbrekers een paar deuren verder te doen kijken. En misschien ter overvloede: zorg ervoor dat je die goede sloten ook altijd gebruikt. Zelfs als je maar voor een paar minuten naar buiten gaat.

2. Beveiligingscamera’s

alarmsysteem

Het zelf installeren van een beveiligingscamera is de laatste jaren steeds eenvoudiger en voordeliger geworden. Dit merken ze onder meer bij informatieplatform Beveiliging Wijzer.nl. “Steeds meer mensen oriënteren zich op de aanschaf van één of meerdere camera’s, ter beveiliging van de binnen- en buitenzijde van hun huis”, aldus een woordvoerder van de beveiligingssite. “Een betrouwbare camera schaf je tegenwoordig al voor zo’n 100 euro aan, en er bestaan zelfs varianten waarvoor je geen kabels hoeft te trekken.” Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal beveiligingscamera’s in Nederland recent explosief is gestegen.

3. Slimme detectoren

Bewegingssensoren, glasbreukdetectors en andere slimme melders kunnen een seintje geven zodra er iemand je woning binnen probeert te dringen. Monteer bijvoorbeeld een detector op een plek waar je beveiligingscamera minder goed zicht heeft, als extra zekerheid.

4. Rookmelders

Veiligheid heeft niet alleen te maken met inbraak, maar ook met je gezondheid. Voorzie je woning daarom van rookmelders – deze zijn overal verplicht vanaf juli 2022 – op iedere verdieping, en eventueel een koolmonoxidemelder. In geval van rook, brand of koolmonoxide word je dan op tijd gewaarschuwd.

5. Veilig netwerk

Is alles rondom je huis goed beveiligd? Vergeet dan vooral ook je netwerk niet! Zeker nu steeds meer apparaten en connectoren toegang hebben tot je Wifi-netwerk, is het belangrijk om dit goed te beveiligen. Installeer ook altijd de laatste updates op al je slimme apparaten, zoals Hue-verlichting, je videodeurbel of het Wifi-tijdsslot op je schemerlamp. Het zou immers zonde zijn als inbrekers je woning niet in kunnen, maar wel toegang hebben tot je tablet, laptop of andere apparaten die op jouw netwerk zijn aangesloten.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 117