Een dressoir met lades houdt je huis opgeruimd

Schat…. Waar zijn mijn sleutels?
Mam… die viltstiften, waar zijn die gebleven?

Och jee, waar heb ik nou toch die oordopjes gelaten?

Het leuke van dit rijtje is dat ik door kan blijven gaan. Er zijn zo ontelbaar veel spulletjes waarbij het ontzettend handig is als ze een vaste plaats hebben. Een dressoir met lades is daarvoor de ideale oplossing.

De herkomst van het dressoir

Eerlijk is eerlijk, bij het woord ‘dressoir’ denk ik aan een oubollig en saai meubelstuk. Het beeld van een moderne kast die prima in een eigentijds interieur past, hoort daar voor mijn gevoel niet bij. Omdat ik vermoed dat mijn beeld niet helemaal klopt met de werkelijkheid, speur ik internet af naar informatie over het dressoir. Ik lees dat een dressoir, of dressoir zoals het vroeger ook wel genoemd werd, al in de Middeleeuwen gebruikt werkt. De functie was min of meer hetzelfde. Het ging om een lage kast met ongeveer twee of drie lades die indertijd vooral werd gebruikt voor spulletjes uit de keuken, zoals tafellinnen en bestek. Ik vind veel foto’s van sierlijke kasten van uitgesneden houtwerk. In de jaren erna werden de kasten wat robuuster en vooral van eiken gemaakt. Tegenwoordig is er meer dan genoeg keuze en is de kast in allerlei varianten verkrijgen. Over smaak valt niet te twisten en het wordt me steeds duidelijker dat er voor elk wat wils te verkrijgen is. Ook begin ik te wennen aan de benaming ‘dressoir’. Eigenlijk is het een gewoon een chique naam voor een hele handige kast.

Dressoir als eyecatcher voor elk interieur

woonkamer

Juist omdat er zo ontzettend veel verschillende modellen zijn, past deze kast in elk interieur. Het basisprincipe blijft gelijk: een lage kast met opbergmogelijkheden. Vaak zijn het lades of kastjes, maar er zijn ook kasten met een open gedeelte. Je kunt kiezen voor een model op pootjes voor een luchtiger aanzien. Of juist voor een model dat stevig op de grond staat. Er zijn rechte modellen, maar ook dressoirs met afgeronde zijkanten voor een zachtere look & feel. Of je nou houdt van retro, van strak of van klassiek, geloof me: er is een exemplaar dat bij jou past. Het fijne van het lage dressoir is dat je nog steeds de muur ziet, wat een ruimtelijk effect op je woonkamer heeft. Mocht je toch meer bergruimte nodig hebben, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een hogere kast.

Meer bergruimte nodig; de verschillende kasten nader benoemd

Hogere kasten heb je uiteraard ook in heel veel verschillende varianten. Het nadeel van open kasten zoals de room-divider, industriële kast of vitrinekast vind ik dat het er snel rommelig uit kan zien. Maar als je er handig in bent om een dergelijke kast goed in te richten, dan heb je een parel in je huis te pakken. Vul de kast bijvoorbeeld met items die je persoonlijkheid weergeven zoals goede boeken, mooie kunstwerken of souvenirs van reizen. En vergeet daarnaast ook niet om wat afsluitbare manden in de kast te zetten voor de rommeltjes die een plekje moeten hebben.

Naast de eerder genoemde kasten heb je ook nog de boekenkast, de buffetkast en de opbergkast.  Deze kasten zijn eveneens hoog, maar ze hebben meer deurtjes en laatjes. Het combineert als het ware het praktische van het dressoir met de open sfeer van de andere type kasten. Dit is dan ook een goed idee als je houdt van een flinke hoeveelheid opbergmogelijkheid en toch ruimte wilt hebben om je persoonlijke bezittingen te kunnen laten zien.  

Speciale tip voor rommelkonten

Een tip die ik tot slot graag wil delen, is: zorg ervoor dat ieder zijn eigen laatje heeft. Je zult merken dat als er dan iets zoek is, iedereen in huis na verloop van tijd in koor zal roepen: ‘Kijk maar in je laatje!”.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 204