Is het verstandig om alle mogelijke woonverzekeringen af te sluiten?

Wanneer je er niet van houdt om risico’s te nemen, kun je kijken of je een verzekering kunt afsluiten waarmee je de risico’s kunt indammen. Denk bijvoorbeeld aan je woonverzekering afsluiten. Deze verzekering is bedoeld om jouw woongenot in de breedste zin van het woord te verzekeren. Toch is het niet verstandig om lukraak alle woonverzekeringen af te sluiten die je maar kunt vinden. Het hoeft je wellicht niet veel geld te kosten, maar belangrijker is om te kijken wat je echt nodig hebt. Om je daarbij een handje te helpen, laten we je zien welke woonverzekering je wel en welke je misschien niet nodig hebt. Zo kom je tot een gebalanceerde verzekering waarmee je goed gedekt bent zonder dat je de hoofdprijs hoeft te betalen.

Hoe woon je?

Je woonsituatie is belangrijk wanneer je gaat kijken naar welke woonverzekering je nodig hebt. Hiermee bedoelen we niet in welk soort huis je woont, maar wel of je huurt of dat je je woning gekocht hebt. Heb je een huurwoning, dan heb je maar een woonverzekering nodig en dat is de inboedelverzekering. Deze polis kan je voor heel veel problemen behoeden. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en dat terwijl de schadeposten vaak enorm zijn. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met een lekkende waterleiding.

Lees ook: Een huis kopen: welke verzekeringen kun je beter afsluiten

Dit kleine gaatje zorgt ervoor dat je hele woning nat wordt met alle gevolgen van dien. Heb je in dit geval niet een inboedelverzekering dan draai je zelf op voor alle onkosten. Heb je wel een inboedelverzekering afgesloten, dan kun je contact opnemen met je verzekeraar die je zal helpen om de schade zo snel mogelijk af te handelen.

checklist goede verzekering

Je hebt je woning gekocht

Wanneer je het huis waarin je woont, gekocht hebt, is het belangrijk om niet alleen de inboedelverzekering af te sluiten, maar om daar ook een opstalverzekering aan toe te voegen. Met deze polis verzeker je namelijk ook je woning zelf. Dat is belangrijk want je inboedelverzekering dekt alleen de schade aan de spullen in je woning.

Gebeurt er iets in je woning, dan zal ook je woning zelf schade oplopen. Vandaar dat het belangrijk is om een opstalverzekering te nemen. Onder deze polis vallen bijvoorbeeld ook je zonnepanelen en de laadpaal van je elektrische auto. Dat maakt de opstalverzekering interessant voor mensen die een duurzaam huis hebben. Waarom het risico lopen om zelf voor de schade op te draaien wanneer je dit ook met een verzekering kunt afwenden?

Lees ook: 4 tips voor het bouwen van je eigen schutting

Profiteer van korting

Als je nog geen goede woonverzekering(en) hebt afgesloten, is het tijd om dat alsnog even te regelen. Dat kun je doen door naar de site van jouw verzekeringsmaatschappij te gaan. Kijk even goed wat allemaal onder de dekking van je verzekering valt. Heb je meer nodig, voeg dan nog een aanvullende verzekering toe. Ben je bang dat dit alles wel erg duur wordt? Geen nood, je zult zien dat je pakketkorting krijgt wanneer je meerdere verzekeringen afsluit.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 162