Inductiekookplaat kopen voor je nieuwe huis? Wat verbruikt een inductie kookplaat eigenlijk?

Koken we doen het allemaal. En waar vroeger iedereen op gas kookte, koken we tegenwoordig steeds vaker elektrisch op een keramische of inductiekookplaat. Qua verbruik is inductie de beste kookplaat, maar hoeveel verbruikt een inductiekookplaat nu eigenlijk? Wat zijn nu precies de verschillen tussen keramisch en inductie? En wat zijn naast energieverbruik nog meer voordelen van inductie?

Hoeveel watt verbruikt een inductiekookplaat?

We zeiden het net al; qua verbruik is een inductiekookplaat de beste keuze, maar waarom? Dit komt door de effectieve manier van verwarmen. Een inductiekookplaat verwarmd namelijk alleen de bodem van de pan zelf en niet de gehele plaat, waardoor de pan veel sneller warmer is. Dat klinkt natuurlijk helemaal mooi, maar hoeveel watt verbruikt een inductiekookplaat nu echt? Het verbruik van een inductie kookplaat 80cm is gemiddeld 175 kWh en de geschatte verbruikskosten zijn €40 per jaar. Vergelijk dit met de 225 kWh en €51.75 verbruikskosten per jaar van een keramische kookplaat en je komt toch een stuk zuiniger uit.

Lees ook: Een bestaande keuken renoveren, zo doe je dat!

Het verschil tussen inductie en keramisch koken

Het verschil tussen inductie en keramisch koken

Hierboven las je al het verschil in energieverbruik, maar wat zijn nu nog meer verschillen tussen een keramische en inductiekookplaat. Ze werken allebei op elektriciteit, maar het verschil zit hem in de manier van opwarmen. Waar zoals hierboven werd vernoemd dat bij inductie alleen de pan zelf verwarmd wordt, wordt een keramische plaat bovenop hitte-elementen opgewarmd. Je kunt deze plaat dan ook goed herkennen aan de kookzones die rood gaan gloeien wanneer ze opwarmen. Bij inductie geldt: zonder pan, geen warmte, waardoor die ook een stuk veiliger en zuiniger is. 

Lees ook: Hoe een pannenset je keukeninterieur kan transformeren

Naast verbruik zijn dit de voordelen van een inductiekookplaat

Natuurlijk zijn er naast energieverbruik nog een stuk meer voordelen aan het koken op een inductiekookplaat. Ten eerste, kost het een stuk minder tijd om eten op te warmen. Er gaat namelijk een stuk minder energie verloren en er is geen lucht nodig om warmte te geleiden waardoor koken wel tot 50% minder tijd kan kosten. Ten tweede, is het ook een stuk veiliger omdat er geen open vuur is en we net al zeiden de kookplaat alleen maar heet wordt onder de pan. Tenslotte, kun je de kookplaat bijna direct na het koken schoonmaken omdat deze niet echt warm is geworden en dus ook sneller afkoelt.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 251