Heb ik asbest in huis?

Asbest werd tot 1994 vaak gebruikt in huizen. Maar wat is asbest eigenlijk, hoe kun je het herkennen en wat kost het om het te verwijderen? Het kan zijn dat je er niet zeker van bent en twijfels of je asbest in huis hebt. Het is daarom verstandig om meer informatie in te winnen en adequate stappen te ondernemen om hier vanaf te komen. Wil jij graag weten of je asbest in huis hebt, maar weet je niet zo goed waar je aan moet denken? Lees dan verder!

Waar zit asbest in?

Wist je dat asbest verwerkt is in wel meer dan 3.500 producten? Denk aan kleding, kunststof, vloerbedekking, cement en zelfs remblokken. In en rondom huizen kan asbest op verschillende plaatsen voorkomen, zoals dakbedekking, vloertegels, vloerzeil, plaatmateriaal zoals dakbeschot, gevelpanelen, plafondplaten, vensterbanken en zelfs in gebruiksvoorwerpen zoals bloembakken, strijkijzers en broodroosters. Je moet natuurlijk weten waar het zit om te kijken of het een risico vormt.

Moet ik mijn dak vervangen?

dak vervangen

Niet alle daken bevatten asbest, maar misschien wel in die van jou. Het is dan goed om te weten of je dak echt vervangen moet worden. Over het algemeen moet dakbedekking met asbest vóór 2025 worden verwijderd. Er zijn echter situaties waarin je je dak misschien niet hoeft te vervangen, bijvoorbeeld als het bedekt is met dakpannen of riet, als het dak na 1 januari 1994 is geplaatst, of als het bestaat uit golfplaten met specifieke codes (NT, AF, AFM, NA, AP of AV). Dit geeft namelijk aan dat er geen asbest in zit. Is dit het geval? Check dan ook of er elders in huis asbest aanwezig is.

Heb ik asbest in het vloerzeil, de vensterbank of een gebruiksvoorwerp?

Asbest kan ook te vinden zijn in vloerbedekking, vensterbanken en zelfs in de kit van raamkozijnen. Vooral in gebouwen die tussen de jaren 1960 en 1980 zijn gebouwd, is asbest vaak aanwezig. Je kunt dit niet echt visueel zien, omdat het zelf verschillende kleuren kan hebben, zoals wit, blauw of bruin. Het gevaar van asbest schuilt in de vezels die vrijkomen in de lucht. Zolang deze vezels stevig vastzitten in het materiaal en je ze niet gaat boren, zagen of breken, is het over het algemeen veilig. Maar als je van plan bent om materialen met asbest te verwijderen, is het belangrijk om uiterst voorzichtig te zijn.

Asbestinventarisatie

Het is altijd slim om een asbestinventarisatie te regelen via een erkend inspectiebedrijf. De asbestinventarisatierapport kosten zijn doorgaans zo’n 400 euro. Ze kijken dan eerst van de buitenkant zonder dingen weg te halen. Tijdens de inspectie worden monsters genomen en naar een geaccrediteerd laboratorium gestuurd voor analyse. Een asbestinventarisatie geeft je een duidelijk beeld van waar asbest zich bevindt en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen om er veilig mee om te gaan. Deze informatie kan ontzettend waardevol zijn!

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 162