Een kleurrijke bank: De eyecatcher van je interieur

Een fijne en comfortabele zitbank vind ik één van de belangrijkste meubelstukken in een huis. Immers, de bank is dé plek waar je je kunt ontspannen, waar je languit een boek kunt lezen of een mooie film gaat kijken. Maar het is ook de plek waar je je visite neerzet voor een gezellige avond thuis. Ook vind ik een bank de meest beeldbepalende factor in een woonkamer. Het vormt de basis van je interieur.

Toen onze bank echt nodig aan vervanging toe was, begon onze zoektocht naar een andere. De keuze begon bij ons met een lijstje met wensen. De bank moest niet te klein zijn, dus voldoende zitplekken hebben, daarbij moest deze een echte blikvanger worden. En natuurlijk moest de bank heel comfortabel zitten (en liggen…).

De bank als eyecatcher

Kleurrijke bank

Dit lijstje benoem ik ook vaak wanneer ik bij klanten thuis kom voor een woonadvies. Een goede en mooi bank moet tegenwoordig aan heel wat eisen voldoen, omdat deze meestal dé eyecatcher in een woonruimte is. Dan wil je er toch óók wel een passend geheel van maken. Je kunt tegenwoordig kiezen uit klassieke tot moderne banken en alles wat daar tussenin zit. We besloten om voor het tweede te gaan. Wat strakker en wat aparter, of te wel: wat minder standaard. Zó leuk om weer eens iets totáál anders te kiezen!

Ons lijstje waar we op gingen letten:

1. Ruimte. Hoeveel ruimte mag de bank in beslag nemen?  Meet de beschikbare ruimte op, zodat je de juiste maat kunt kiezen. Blijft de indeling zoals die was, óf komt de bank ergens anders te staan? Teken desnoods je woonkamer in schaal, zodat je je níet kunt verkijken op de grootte van de bank (spreek uit ervaring…)

2. Stijl. Kies een ontwerp dat past bij de stijl van je interieur. De zitbank moet harmoniëren met andere meubels. Een bank is zó bepalend voor de stijl van je woonkamer.

3. Comfort: Probeer de zitbank uit in de winkel of/en vraag om stofstalen om de textuur en zachtheid van de bekleding te beoordelen, maar ook om de kleur goed te kunnen bekijken. Comfort is essentieel voor langdurig gebruik. Je wilt tenslotte toch wel minstens 10 jaar met je bank kunnen doen. Schroom dus niet om gewoon even languit op de bank te gaan liggen.

4. Kwaliteit: Let op de kwaliteit van de bekleding maar óók van de constructie. Een duurdere, hoogwaardige zitbank kan op de lange(re) termijn een betere investering zijn.

5. Onderhoud: Kijk ook naar het onderhoud. Leer is bijvoorbeeld gemakkelijker schoon te maken dan stoffen bekleding. Maar stoffen bekleding zit en staat weer warmer dan leer. Let er bij een stoffen bank op dat de stof een goede beschermlaag heeft tegen vlekken.

Kleurrijke bank

De keuze is …

Nu onze banken dus aan vervanging toe waren, hadden we allebei zin in een zitbank in een totáál andere stijl dan die we altijd hadden. Aangezien we een landelijk interieur hebben, kozen we ook altijd voor een bank in de landelijke stijl. Maar hoewel ik enorm van de landelijke woonstijl hou, hoeft dat niet te betekenen dat het dan ook gelijk wat saai en rustig moet zijn. Eigenlijk houden wel allebei ook wel van kleur. Van die warme, kleurrijke banken, die echt  ware blikvangers in de woonkamer zijn.  We besloten al snel dat we hiervoor wilden gaan kijken. Ik was eigenlijk óók wel een béétje klaar met het standaard model… Op de website zagen we al teveel mooie banken… Zó veel keuze. Maar wat ik helemaal leuk vond, is dat we hier ook onze eigen kleuren konden samenstellen. Dus de stof, de kleur en het model konden we hier zelf ontwerpen (door middel van een 3D tool). Ik wilde van die lage kussens, omdat het anders zo’n groot gevaarte zou worden. En die kussens kun je er zó in plaatsen.

Kleurrijke bank

Doordat we de rest wat van het interieur wat rustig hebben gehouden qua kleur, springt de bank er écht uit. We hebben voor de zogenoemde ton-sur-ton kleuren gekozen. De leuningen zijn een tikkeltje donkerder dan de zitkussens. Dit geeft het mooie uitstraling. En dan voorál niet saai. En hoewel het echt wel een moderne bank is, past deze tóch ook heel mooi in een landelijk interieur. De kleur is beeldbepalend, en het model ook, maar deze twee zijn heel mooi passend bij elkaar.

Lees ook: Eenvoud en rust in een kleine badkamer

Proefzitten

Doordat we in de winkel konden proefzitten wisten we zeker dat deze kleurrijke bank ons zou bevallen. Doordat je verschillende diepte van zitkussens hebt, is het dus wel heel belangrijk om de juiste maat te kiezen.

We hebben nu een bank die echt níemand heeft. En als je dan tóch van een origineel en authentiek interieur houdt, dan weten we nú zeker dat we origineel zijn. En het goede zitcomfort is natuurlijk het fijnste van alles. Een bank die niet goed zit, kun je beter inwisselen.  

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24