Dit is hoe je het gras van jouw nieuwe woning optimaal kunt verzorgen

Verhuizen betekent een nieuwe start, waarbij je helemaal los kunt gaan met het inrichten van jouw nieuwe stekje. In dit artikel bekijken we waarom gras een geweldige toevoeging is aan de tuin (of het balkon) en hoe je ervoor zorgt dat jouw gazon mooi blijft.

Waarom kiezen voor gras?

Gras in je tuin zorgt meteen voor gezelligheid en een natuurlijke uitstraling. Zo kun je lekker met je blote voeten in de tuin lopen, picknicken in het gras, en ook kinderen en huisdieren vinden het heerlijk om in te spelen.

Bovendien is gras goed voor het milieu en zorgt ook een gazon voor extra zuurstof, door het opnemen van CO2 uit de lucht. Hoewel je het natuurlijk ook moet onderhouden, is het een stuk onderhoudsvriendelijker dan een plantsoen vol bloemen. Het is dus een makkelijke manier om een groene tuin te creëren, zelfs als je niet echt groene vingers hebt.

Waarom kiezen voor gras?

Zo zorg je voor een mooi gazon

Het eerste waar je mee te maken krijgt bij het aanleggen van een gazon, is het uitkiezen van graszaad. Tenminste als je gaat voor echt gras, wat zowel fijner aanvoelt, lekkerder ruikt en beter is voor de natuur.

Het beste graszaad uitkiezen

Als je weet waar jouw gras komt, is het belangrijk om het juiste graszaad te zaaien. Want er zijn een enorm aantal grassoorten en deze keuze zorgt ervoor dat de verzorging van je gras in de toekomst veel makkelijker is. Hieronder een aantal grassoorten om te overwegen:

  • Sier gras: fijn gras dat kort gemaaid kan worden en vorstbestendig is
  • Speel gras: robuust gras dat snel groeit en weinig uitdunt in de winter
  • Schaduw gras: voor schaduwplekken
  • Snelkiemend gras: ontkiemt binnen 1 tot 2 weken en kan goed tegen regen

Daarnaast bestaat er ook speciaal herstel gras, wat enorm handig is om jouw gazon mooi te houden en kale plekken te verhelpen.

Gras de tijd geven om te ontkiemen

Gras de tijd geven om te ontkiemen

Als je het graszaad hebt gestrooid, is het belangrijk om het gras de tijd te geven om te ontkiemen. De ideale periode is van maart tot en met mei. Na het inzaaien is het dus belangrijk om niet te lopen over je toekomstige gazon, ongeveer een kleine maand.

Bemesten

De volgende stap om het gras te verzorgen is het bemesten. Zo voorzie je jouw gras van de benodigde voedingsstoffen, waaronder stikstof, fosfor en kalium. Het is belangrijk om de juiste kunstmest te kiezen voor het seizoen en de richtlijnen te volgen van het product. Want overbemesting veroorzaakt een hoop problemen. Gelukkig heeft MOOWY meerdere soorten gazonmest, waardoor het onderhouden van je gras een makkie is.

Sproeien en maaien

Uiteraard zul je jouw nieuwe gazon ook moeten nat besproeien en maaien. Dit laatste doe je ongeveer iedere 7 tot 10 dagen, om onkruid tegen te gaan. Natuurlijk kun je best een paar keer overslaan, bijvoorbeeld in mei om insecten zoals hommels en vlinders een beetje te helpen.

Sproeien doe je het beste in de ochtend, waarbij de frequentie afhankelijk is van de bodem en de temperatuur. Als het warmer dan 15 graden is sproei je één keer per week, en boven de 25 graden een keertje extra.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 234