Zo creëer je een insectvriendelijke tuin vol leven

Mijn tuin is evenals mijn interieur een creatieve uitlaatklep waar ik naar hartenlust experimenteer met veel groen, kleurrijke planten en leuke tuinmeubels. Ik transformeerde een saaie nieuwbouwtuin tot een groene oase vol bloeiende planten. De tuin is een lust voor het oog waar ik even helemaal tot rust kan komen terwijl ik kijk naar al die bezige bijtjes en vlinders die zich te goed doen aan de nectarrijke bloemen. Op verschillende plekken heb ik gezellige zitjes met comfortabele tuinbanken om van mijn insectvriendelijke tuin te genieten.

Elke tuin een groene tuin

Elke tuin zou omgetoverd moeten worden tot een groene tuin, zeker al die zogenaamd onderhoudsvriendelijke tuinen. Lekker rommelen in de tuin, zoals graven, planten, wieden en onderhouden is een gezonde bezigheid waarmee je je fysieke welzijn een duwtje in de goede richting geeft. Met een levendige tuin creëer je een natuurlijke en rustgevende omgeving wat ook kan helpen om stress te verminderen.

insectvriendelijke tuin

Behalve dat je er zelf beter van wordt is het goed om je te realiseren dat een groene tuin de biodiversiteit bevordert en een gezonde leefomgeving biedt voor insecten, vogels en egels. Behalve belangrijke bestuivende insecten zoals bijen en vlinders zal een insectvriendelijke tuin ook onderdak bieden aan allerlei insecten die weliswaar minder aantrekkelijk zijn maar onmisbaar in een tuin met een goed biologisch evenwicht.

De eerste stap naar een insectvriendelijke tuin

Om van je tuin een paradijs voor insecten te maken is het belangrijk dat er volop planten staan. Plant zoveel planten als je kwijt kunt, het liefst inheemse plantensoorten die van nature voorkomen in jouw omgeving. Deze planten bieden voedsel en schuilplaatsen voor lokale insecten en vlinders. Kies planten met verschillende bloeitijden zodat er elk seizoen iets bloeit waarvan bijen en vlinders kunnen snoepen en waar allerlei insecten zich kunnen nestelen.

Kruidentuintje

eigen kruidentuin

Een plekje in je tuin of een grote bak met kruiden zoals munt, tijm, basilicum en rozemarijn is een dubbel goed idee: jij kunt al die verse kruiden gebruiken in de keuken en allerlei insecten zullen worden aangetrokken door de bloemen en geurende blaadjes.

Verwilderen

Laat een stukje van je tuin verwilderen: insecten houden zich hier graag schuil. Een plek waar allerlei afgevallen blaadjes en stokjes zich ophopen, waar spontaan aangewaaide planten omhoogschieten en waar je de natuur zijn gang laat gaan.

Ik heb zo’n plekje in mijn tuin waarnaast dat alles ook peren liggen die uit de boom gevallen zijn en dit rottend fruit is een waar feestmaal voor allerlei insecten.

Lees ook: Hoe creëer je een vakantie sfeer in eigen tuin?

Weg met pesticiden

In een insectvriendelijke tuin is het gebruik van pesticiden natuurlijk uit den boze. Je zult ermee moeten leven dat sommige planten last hebben van vraat maar Ik heb gemerkt dat naarmate mijn tuin steeds insectvriendelijker wordt, ik daar minder last van heb. Hoe meer insecten hoe meer er zich een natuurlijk evenwicht vormt. Voor elke plaag bestaat er wel een natuurlijke vijand. Daarom is het verstandig om op verschillende plekken in de tuin insectenhotels op te hangen. Deze bieden een beschutte plek voor solitaire bijen en andere insecten die natuurlijke vijanden zijn van bijvoorbeeld de rups, huisvlieg en bladluis.

Door deze tips toe te passen, kun je een insectvriendelijke tuin vol leven creëren die ook nog eens mooi is om naar te kijken.

Anita van Delft
Anita van Delft

Ik heb lange tijd gewerkt als mode- en woonstyliste en daarna als makelaar, nu houd ik me fulltime bezig met het schrijven van blogs over interieur, tuin, planten DIY-projecten en vintage vondsten. Ik ben altijd bezig met het stylen van mijn huis & tuin en vind niets leuker dan die passie te delen. Op Huislijn.nl lees je dan ook mijn persoonlijke blogs, bijvoorbeeld over een trap voor kleine ruimtes of over een spa in je tuin.

Ik heb een styling- en makelaardij achtergrond en een enorme passie voor alles wat met wonen te maken heeft. Ik doe niets liever dan bezig zijn met mijn interieur en daarover schrijven. Laat je inspireren door mijn blogs over huis, tuin, DIY projecten en vintage vondsten.

Artikelen: 15