De belangrijkste verschillen tussen PVC en laminaat

PVC en laminaat zijn misschien wel de twee populairste vloeren als we kijken naar de afgelopen jaren. Waar we tot enkele jaren geleden zagen dat veel mensen kozen voor laminaat, zien we dat dit vandaag de dag steeds vaker PVC is. Logisch ook, aangezien de kwaliteit van PVC en ook de keuze vaak een stuk beter is. Omdat we toch zien dat lang niet iedereen het verschil weet tussen deze twee en er zowel in kwaliteit als in prijs toch echt wel een aanzienlijk verschil is, willen we de belangrijkste verschillen graag met je bespreken. Dit is niet alleen handig voor wanneer je naar een vloerenwinkel voor PVC en laminaat gaat om je te oriënteren op een nieuwe vloer, maar ook wanneer je bijvoorbeeld wilt weten welke vloer qua duurzaamheid de beste keuze is.

Wat is PVC nu eigenlijk?

PVC vloer voor in de woonkamer

Voor we gaan kijken naar de verschillen, is het handig te weten wat zowel PVC als laminaat nu daadwerkelijk is. PVC, ook bekend als polyvinylchloride, is een synthetisch materiaal dat vaak wordt gebruikt als bedekking voor vloeren. Dit kan in normale rechte planken, maar behoort ook een visgraatvloer tot de mogelijkheden. Het wordt gemaakt van thermoplastisch materiaal en heeft veel voordelen. Een van de voordelen die veel mensen aanspreekt, is dat het duurzaam is en ook bestand is tegen water. Dat maakt het dat deze vloer dus ook prima geschikt is voor in de keuken of badkamer. Daarbij heb je met PVC ook de mogelijkheid om te kiezen voor een visgraatvloer, iets wat tot voor kort alleen met een houten vloer mogelijk was en waar dan ook een wat ander prijskaartje aan hing.

Wat is laminaat?

houten vloer

Op het eerste oog lijken laminaat en PVC enorm op elkaar tot het moment dat je ze van dichterbij bekijkt.  Laminaat is een materiaal dat is samengesteld uit verschillende lagen. De toplaag van laminaat is meestal gemaakt van melamine, wat zorgt voor duurzaamheid en krasbestendigheid. Onder de toplaag bevindt zich een laag bedrukt papier met een decoratief patroon, dat ervoor zorgt dat het er wat levendiger uitziet. Dit kan zowel een patroon in de vorm van een houtnerf zijn, maar ook vele andere opties zijn mogelijk. Het leggen van laminaat is vrij eenvoudig, omdat het zwevend kan worden gelegd. Dat wil zeggen dat de vloer, in tegenstelling tot PVC, niet hoeft te worden vastgelijmd aan de ondervloer.

Kies je voor PVC of laminaat?

Welke keuze je uiteindelijk maakt, is met name afhankelijk van je budget en ook je wensen. Stel dat je in een tijdelijke huurwoning zit, dan sta je niet te springen om een PVC vloer van enkele tientjes per vierkante meter te laten leggen. De keuze voor laminaat is dat een stuk aannemelijker. Toch is het wel belangrijk om een goede afweging te maken, vooral ook omdat het niet alleen optisch een heel verschil is, maar ook als we kijken naar bijvoorbeeld de geleiding van warmte in het geval je vloerverwarming hebt en de levensduur van PVC gewoonweg een stuk langer is.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 91